Erkan Özerman Romalı Perihan'ı yazdı

Güncelleme Tarihi:

Erkan Özerman Romalı Perihanı yazdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 10:23

Gerçek adı Perihan Benli’ydi... Ancak Türkiye onu Zeki Müren’in taktığı “Romalı” lakabıyla tanıdı. Bir döneme damgasını vuran ünlü soprano, oyuncu ve ressam Romalı Perihan, 5 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Organizatör Erkan Özerman, “efsane”nin ardından duygusal bir yazı kaleme aldı.

Haberin Devamı

Romalı Perihan’ı 17 Aralık 1968’de, Paris’te sahneye çıkardım. Hilton’da yapılan gecede dans etti ve gecenin starı da Türk müziğinin çok önemli bir ismi olan Nesrin Sipahi’ydi.

Sipahi’nin hayat hikayesini ve müzik hayatını Fransızca olarak long play albümünün arkasında yazarak Türk müziğinin Ümmü Gülsüm’ü olarak tanıttılar. O gece Perihan da muhteşem bir gösteri yaptı.

Hilton’daki gece Dario Moreno’nun şarkı söylemesi için hazırlanmıştı. Fakat 1 Aralık’ta vefat ettiği için 17 Aralık’ta düzenlenen geceyi “Dario Moreno’ya Saygı Gecesi” olarak gerçekleştirmiştik. Bu yüzden Fransa’daki çok ünlü insanlar -ki isimlerini saymaya çalışsam 25-30 kişiyi bulur- gecede bize sonsuz destek vermişti.

O zamanlarda Türkiye adını kullanarak bir şey yapılması için dönemin Fransa Büyükelçisi Hasan Esat Işık Bey’den müsaade alınması gerekirdi.
Biz de kendisinden müsaade alarak unutulmaz geceyi hazırladık.

Haberin Devamı

Erkan Özerman Romalı Perihanı yazdı

Romalı Perihan, ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini’nin “Satyricon” filminde rol almıştı.

SALOME’DE DANS ETMESİ İÇİN TEKLİF ALDI

Gecede Türk-Fransız dostluk derneklerinin başkanı olan hanım ise İkinci Abdülhamit’in torunu ressam Selçuk Sultan idi. Şeref masasında Selçuk Sultan’a, kocası Mısırlı bir Prens olduğu için Prenses Selçuk diye hitap ediliyordu.
Şu anda gözlerimi kapattığım zaman masada oturan insanları düşündükçe buruk bir mutluluk yaşarım... Çünkü masadakilerden sadece bir kişi yaşıyor. O da Turizm Bakanlığı Eski Müsteşarı Mukadder Sezgin Bey...
Rahmetli annem Nurhayat Özerman da yine o masada Serge Lifar ile oturuyordu. Kendisi Fransız-Paris sanat dünyasında yaşamış en büyük sanatçılardan biriydi. Paris Operası’nın en önemli yöneticilerinden biri olan, ayrıca müzik ve özellikle balede şöhretin getirdiği bir çizgiyle en itibarlı kişiydi.
O gece çok önemli bir şey oldu; Serge Lifar, Perihan’a Salome’de dans etmesi için teklif sundu. Bu enteresan anı hiçbir yerde anlatılmadı. Bilen iki kişi hayatta kaldık.

İTALYA’DAKİ ADI BAYAN CAMILIONE’YDİ

Romalı Perihan’ın “Romalı” ismi Zeki Müren tarafından takılmıştı. Çünkü müzik dünyasında bir Perihan daha vardı.
Zeki Müren, İtalya’dan ünlü bir sanatçı olarak Türkiye’ye dönen Perihan Benli’ye Romalı Perihan adını takmış ve programlarında çok güzel yerler vermişti.
Perihan Benli’nin annesi Kamile Hanım, üç kızını alıp yurtdışına gitti. Kızlarından ikisi İspanya’da evlendi, Perihan ise İtalya’da ünlü bir sanatçı olmak istemişti. Annesi de ona menajerlik yapmıştı. İtalya’daki adı Bayan Camilione idi.
Federico Fellini’nin filminde oynayan Romalı Perihan, aynı yıl Monte Carlo’da her yıl yapılan ve dünyanın en ünlü balosu kabul edilen Kızıl Haç Balosu’nda sahneye çıkıp dans etti.
Prenses Grace Kelly’nin davetlisi olan ve Monaco’da ilk kez sahneye çıkan Türk sanatçısıydı. Daha sonraki yıllarda Ajda Pekkan ve Tarkan da orada sahne aldı.

Haberin Devamı

Erkan Özerman Romalı Perihanı yazdı

Romalı Perihan ve İtalyan şarkıcı Peppino di Capri.

YILMAZ GÜNEY’İN DAVETLİSİ OLARAK TÜRKİYE’YE GELDİ

Çok sonraları Türkiye’ye Yılmaz Güney’in davetlisi olarak film çevirmek için geldi, ama o proje gerçekleşemedi. Fakat sahne sanatçısı olarak uzun yıllar sanat hayatına devam etti.
İtalya’da ünlü olduğu seneler medyanın ilgisini çeken bir sanatçıydı. Çünkü İran Kraliçesi Süreyya’nın erkek kardeşi Bijan ile nişanlanmıştı.
Bu olay İtalya’da bomba gibi patladı. Ben de onun davetlisi olarak Roma’ya gittiğimde evinde misafir olarak kalmış ve Romalı Perihan’ın paparazzileri peşinden nasıl koşturduğuna şahit olmuştum.

BAKMADAN GEÇME!