Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2015 11:09

Çağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 12-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 10’uncu yılını kutluyor.

Haberin Devamı

10 yıldır İstanbul’un çağdaş sanat merkezi olarak konumlanması için çalışmalarını sürdüren Contemporary Istanbul’un bir diğer misyonu ise bölge sanatının da dünyaya açılan kapısı olmasıydı. Bu yıl bu misyonu çağdaş İran sanatı örneklerinin sergileneceği Contemporary Tehran’a yer vererek gerçekleştiriyor. Contemporary Istanbul’un bu yılki en dikkat çeken bölümleri; yeni medya sanatının nabzının tutulacağı Plugin ile Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanat eserlerinin yer alacağı Australia China Art Foundation olacak. Contemporary Istanbul’un katılımcı galerileri; Contemporary Istanbul’un bu yıl sanat danışmanlığını yapan ve dünyanın en ünlü küratörlerinden olan Artistik Danışmanı, Küratör ve The Chalet Society kurucusu Marc-Olivier Wahler liderliğinde, koleksiyoner Natalie Mamane Cohen, koleksiyoner ve küratör Freda Rozenbaum-Uziyel ile The Empire Project kurucusu Kerimcan Güleryüz’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Contemporary Istanbul, 10’uncu yılında Akbank Sanat ana sponsorluğunda kapılarını açacak.

Sayılarla Contemporary Istanbul

Haberin Devamı

1250

Contemporary Istanbul 10’uncu yılında ocak ayından itibaren 16 şehir, 14 ülke, 22 uluslararası etkinlikte 178 bin 480 kilometre yol kat etti
1250 koleksiyoner, 540 galeri, 83 basın mensubu, 138 sanat kurumuyla ve müze direktörü ile buluştu.

65
Açıldığı ilk yıl, CI dokuz galeriye ev sahipliği yapmıştı, geçtiğimiz dokuzuncu yılında ise fuara 65 uluslararası galeri katıldı.

102
Bu yıl fuarkatılacak galeri sayısı.

80 bin
ilk yılda 37 bin olan ziyaretçi sayısı 2014 yılında 80 bine ulaştı.

2015 yılında fuar

Bu yıl Contemporary Istanbul 24 Ülkeden, 28 şehirden, 102 galeri ağırlıyor. Bunlardan 5 tanesi İranlı galeriler olup, Focus: Contemporary Tahran bölümünde yer alıyor. 23 galeri fuara ilk defa katılıyor.

Tahran’ın çağdaş yüzü

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

Contemporary Istanbul’un bu yılki Focus bölümü ‘Tahran’ üzerinde yoğunlaşıyor. Çağdaş İran sanatından örnekler, Tahran merkezli Aaran Art Gallery, Assar Art Gallery, Dastan’s Basement, Shirin Art Gallery ve Lajevardi Foundation aracılığı ile ziyaretçilerle buluşacak. Diğer yandan İran’ın öne çıkan koleksiyonerlerinden Nadeer Mobarqa ve eşinin sanat koleksiyonu da ‘Mobarqa Collection’ adı altında, Contemporary Istanbul aracılığı ile Türkiye’de ilk defa sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 1950 ve 60’lardan bu yana İran modern sanatının öne çıkan parçalarını barındıran Mobarqa Koleksiyonu’ndan 12 eser fuar alanında sergilenecek.

Haberin Devamı

IŞİD’İN YIKTIĞI HEYKELLERİ YENİDEN ÜRETİYOR

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi


Ali Akbar Sadeghi’nin minyatür ile harmanlanmış eserleri Shirin Art Gallery’de yer alıyor. IŞİD’in yıktığı heykelleri farklı teknolojik materyaller kullanarak yeniden üreten Morehsin Allahyari’nin eserleri ise Plugin bölümünde Lajevardi Foundation’da yer alacak. Mohammad Hossein Emad’ın heykelleri Assar Art Gallery’de; Nasser Bakshi’nin heykelleri Aaran Art Gallery’de, Ardessir Mohasses’in büyük ölçekli kara kalem çizimleri de Dastan’s Basement’ta ziyaretçilerle buluşacak.

DÜNYA FUARLARININ GÖZDELERİ GELİYOR

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

Banksy

Haberin Devamı

Contemporrary Istanbul bu yıl dünyada birçok fuarda öne çıkan sanat galerilerini ağırlıyor. Johann König tarafından Berlin’de kurulan ve katıldığı Art Basel, Frieze Art Fair, London, FIAC, Paris ve Art Basel Miami gibi önemli fuarlarda dünyaca ünlü 30 uluslararası sanatçıyı temsil eden König Galerie Contemporary Istanbul’un 10. yaşında Public Art Fund desteğiyle Brooklyn Bridge Park için yaptığı oyunsu enstalasyonları ile ön plana çıkan Danimarkalı sanatçı Jeppe Hein’ın “Geometric Mirrors” serisini izleyiciyle buluşturacak. König Galerie ayrıca 14-17 Ekim tarihlerinde Frieze London’da tüm eserleri satılan ve büyük bir başarıya imza atan sanatçı Camille Henrot’nun eserlerini de bu yıl İstanbul’a getiriyor.

Haberin Devamı

YILDIZLAR KARMASI

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

Jr

Ekim ayında gerçekleşen dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarlarından Frieze London ve Fiac Paris’in öne çıkan sanatçıları arasında yer alan; Franz Ackermann, Etel Adnan, Stephan Balkenhol, Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Robert Devriendt, Noël Dolla, Mounir Fatmi, Rebecca Horn, Annette Kelm, Camille Henrot, Alicja Kwade, David Lachapelle, Markus Lüpertz, Carlos Motta, David Nash, Jaume Plensa, Michael Sailstorfer, Kiki Smith, Tatiana Trouvé, Claude Viallat, Jorinde Voigt, Tom Wesselmann, Tony Cragg, Nevin Aladağ, Jeppe Hein, JR, Marwan, A.R. Penck, Picasso, Tunga ve Nil Yalter gibi isimlerin eserleri Contemporary Istanbul’da görülebilecek.

Haberin Devamı

SOLO SHOWS

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

 Zio Ziegler

Contemporary Istanbul, bu yıl ‘Solo Shows’ adı altında gerçekleştireceği özel bölümde beş ayrı galeri tarafından temsil edilen sanatçıların kişisel projelerini ağırlayacak. Büyük ölçekli çizimleriyle, sokak sanatı ve graffitiyi farklı şekilde yorumlayan Zio Ziegler, Antonio Colombo Arte Contemporanea’da olacak. Demir ve kâğıt gibi malzemelerle enstalasyonlar ve heykeller üreten Marco Di Giovanni, Il Chiostro Arte Contemporanea alanında yer alacak. Türkiye’de çok figürlü resimleriyle öne çıkan İhsan Oturmak, Karavil Gallery ile yer alırken; ‘Vinyloweic’ adı atında farklı bir konsept geliştiren Adam Jastrzebski’nin eserleri PROPOGANDA ve alçıdan ürettiği büstleriyle öne çıkan Bogdan Rata da Nasui Collection ile İstanbul’da olacak.

UZAKDOĞU ESİNTİSİ

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

Ling Jiang

Fuarın ilgi çekecek bölümlerinden birisi de Australia China Art Foundation (ACAF) olacak. Bölüm, Australia China Art Foundation kurucusu Yashian Schauble tarafından seçilen Çinli çağdaş sanatçılarından oluşuyor. Dünyada en hızlı yükselen 50 sanatçı arasında yerini alan Muchen and Shao Yinong eserleri, portreleriyle ün kazanan Ling Jiang da yine bu bölümde yerini alıyor. Teknolojiyi işlerinde etkin bir biçimde kullanarak sosyal medya fenomeni haline gelen ve yeni medya sanatı alanında ödüllere sahip olan Aaajiao sanatseverlerle buluşacak.

X-CHANGE

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi

Zeynep Nal

Bu yıl Plugin bölümü, küratör Ebru Yetişkin tarafından önerilen X-CHANGE başlıklı tema altında gerçekleştiriliyor. X-CHANGE; yeni medya kültürü içindeki mübadele yollarının çoğaltılması, kendin-yap akımına dayalı üretim pratikleri, atık ve boşa harcanan malzemelerin yeniden kullanımı ve mutasyona neden olan etkileşim ilişkilerini kapsıyor. Yüksek teknolojinin basit teknolojilerle birlikte çalışması, organik ve inorganik formların bir arada işlemesi, fiziksel ve dijital gibi ikiliklerin ötesine geçen dinamikler gibi alt başlıklara odaklanan X-CHANGE, günümüz yeni medya aktörlerinin dikkat çeken eserlerine yer veriyor. Plugin kapsamında Bager Akbay’ın şiir yazan enstalasyonunu, Nihat Karataşlı’nın fuara özel olarak yaptığı ‘Mnömönik’ adlı eserini ve Erdal İnci’nin ‘Berlin Wall’ isimli animasyonunu görmek mümkün. Bu yıl Plugin bölümünde galeriler ile birlikte sanatçılar bireysel projeleriyle de yer alacak. Buşra Tunç, Can Büyükberber, Ayşegül Süter, Bager Akbay, Nihat Karataşlı, Deniz Derbet, Ufuk Barış Mutlu, NOHLab, Erdal İnci, Umut Gonca, Pi Slices ve Onur Sönmez’in eserlerini görmek mümkün.

CI Dialogues Pablo Genovés’i ağırlıyor

Cağdaş sanatın 10 yıllık zirvesi


CI Dialogues kapsamında Pablo Genovés de eserlerinin doğa, iklim değişikliği ve farklı alanlara nasıl gönderme yaptığına değinecek. Pablo Genovés’nin fotoğrafları Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde fuardaki Akbank Sanat standında sergileniyor. ‘Hiç olmadı- Hep Oradaydı’ başlıklı sergi Genovés’nin düşle gerçeği, olmamışla olabilecek olanı bir araya getiriyor. Genovés ve Kahraman, fotoğrafın bugünkü teknik ve ontolojik sınırlarını da zorlayan bu yapıtlar, sanatçı ve serginin küratörlük boyutları hakkında konuşacaklar. Ayrıca bu sene Contemporary Istanbul Marlborough Gallery standında sanatçının aynı zamanda babası olan Juan Genovés’nin eserleri sergilenecek.

Lang/Baumann Contemporary Istanbul’a özel çalışmasıyla İstanbul’da

İsviçreli sanatçı ikilisi Lang ve Baumann küratörlüğü Marc-Olivier Wahler tarafından gerçekleştirilen özel enstalasyonlarıyla bu sene Contemporary Istanbul’da olacak. Lang/Baumann’ın dış mekân için hazırladığı ‘Nuit Blanche’ (Beyaz Gece) isimli yerleştirmesi ziyaretçileri fuarın girişinde karşılayacak. İkili bu yerleştirme ile ilk defa Türkiye’de bir çalışma yapmış olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!