İmam Altınbaş’ın adını daha sık duyacağız

Güncelleme Tarihi:

İmam Altınbaş’ın adını daha sık duyacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:43

Charles de Gaulle’ün bir sözü vardır. “Büyük adamlar olmasa hiç bir büyük şey başarılamaz; insanlar da karar verirlerse ancak büyük adam olabilirler” diyor Charles de Gaulle. De Gaulle’ün bu sözü yine büyük adam olmaya karar vermiş bir işadamımızı bize anımsatıyor. Altınbaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaşı...

Haberin Devamı

Röpörtaj: Ertan Acar

Çok genç denebilecek bir yaşta, 42 yaşında var olduğu sektörlerde öne çıkmaya başlayan bir holdingin kaptan köşkünde oturuyor.

SATIRBAŞLARI İLE İMAM ALTINBAŞ

Mücevher mağazası sahibi Mehmet Altınbaş’ın oğlu olarak 1965 yılında Gaziantep’in Araban ilçesinde dünyaya geldi. Beş erkek kardeşi ile birlikte çocukluğu kuyumcu babasına çıraklık yaparak geçmiş.

İş yaşamına henüz okul çağında babasının yanında atılan İmam Altınbaş, Altınbaş Holding  yönetimin de aktif olarak yer alan diğer ağabey ve kardeşleri ile birlikte, önce Gaziantep’te, ardından da İstanbul Sultanahmet ve Kıbrıs’ta mücevherat, kuyumculuk,  finans ve petrol sektörlerinde hızla ilerledi.

Bünyesinde bulunan, kuyumculuk, finans, enerji, denizcilik ve inşaat sektöründeki 30 şirketle Türkiye , Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Amerika, Arnavutluk'ta hizmet veren ve istihdam yaratan Altınbaş şirketlerinin birleşerek holdingleşmesinin ardından İmam Altınbaş, hâlen Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası başta olmak üzere bazı sektör STK’larında da çeşitli görevler üstlenen İmam Altınbaş, son zamanlarda Altınbaş Ailesi’nin maddi açıdan zorda olan İzmir’in ve Türk Futbolu’nun güzide takımı Göztepespor’u satın alarak adından sıkça söz ettirdi.

Altınbaş ailesinin 1975 yılında Gaziantep’te kuyumculuk sektörüne girişi ile Altınbaş Holding’in temelleri atıldı. Bugün 1.2 milyar doları bulan cirosu ile Altınbaş Holding’in Altınbaş, Alpet, Assos, FactoTürk Faktoring, Creditwest Bank gibi markaları bünyesinde barındıryor.

Son yıllarda iş dünyasında yıldızı giderek parlayan vizynonel işadamı İmam Altınbaş ile bir söyleşi yaptık...
 
İmam Altınbaş kimdir?

1965 Gaziantep doğumluyum. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanıyım. İMMİB Yönetim Kurulu Başkan Vekiliyim. TOBB’da Kuyumculuk Sektör Meclisi Başkan Vekilliği, İSO’da Meclis Üyeliğim ve TOBB Delegeliğim var. DEİK’te Türk-Avrasya İş Konseyi üyeliğim bulunuyor. Ayrıca Forum İstanbul Onursal Danışma Kurulu Üyeliğim de bulunmakta. Sivil Toplum Kuruluşlarında etkin çalışmaya gayret gösteriyorum. Bir yatırımcı olarak bunu en temel sorumluluğum olarak görüyorum.

Haberin Devamı

Babanızın Gaziantep'teki kuyumcu dükkanında ona yardım ederken bugün birbirine çok bağlı olduğu söylenen altı kardeşin yönettiği Altınbaş markasının bu kadar büyüyeceğini hiç düşünüyor muydunuz?

Elbette. Hedeflerimi her zaman yüksek koydum. İleriye dönük isteklerinizde tutarlı ve istekli olmanız lazım. Yüksek hedefler koymalısınız ki gerçek potansiyelinizi görebilme şansınız olsun. Her zaman daha iyiyi hedeflerim. Bir işe başlarken mutlaka ortak akıl oluşturulmasından yanayım. Sizin gözünüzden kaçan bir şeyi başkası yakalayabilir. Bu yüzden ekip çalışmasına çok inanırım. Hedeflerde tutarlı olmak dedim. Yola çıkarken kendinize “Ne istiyorum?” sorusunu sormalısınız. Cevabını verebiliyorsanız zaten işi yarıladınız demektir. Ancak bir gün öyle, bir gün böyle olmaz. İstikrar başarıda çok önemli bir unsur.

Haberin Devamı

Başarının doğasında rehavet vardır. Rehaveti asla yakınıma yaklaştırmam. Başarı her zaman benim için yeni başarılar açısından tetikleyici olmuştur. Yoksa işi bu noktalara getiremezdik. Elbette aile her şeyden önce gelir. Ailevi değerlere ve ailenin birliğine çok inanırım. Altınbaş Holding’i Altınbaş yapan 6 erkek kardeşiz. Ancak işi asıl babamız rahmetli Mehmet Altınbaş kurdu. Temelleri son derece sağlam atılmış bir yapımız var. Temeller sağlam olunca üstüne binayı inşa etmek nispeten daha kolay oluyor. 6 kardeş, hepimiz birbirimize son derece bağlıyız. Birbirimizi iyi anlar, birbirimizin lafını iyi dinleriz. Oduncu ve oğulları hikayesindeki gibi, birlikte çok çalışır, her zaman birlikte hareket ederiz. Mütevazılığı ise hayatımızın tam ortasına yerleştirdik. Osmanlıda törenlerde Sultan geçerken Divan üyeleri “Kibirlenme sultanım, senden büyük Allah var” diye seslenirlermiş. Öyle derlermiş ki sultan sultanlığını bilsin, makamına ve topluma layık olabilsin diye. Haddini bilmek, mütevazı olmak çok hoş şeyler. Biz de kendimize böyle bir yol seçtik.

Haberin Devamı

İmam Altınbaş, iş dünyasında enerjik ve kararlı bir iş adamı olarak tanınır. Sırrınız nedir?

Spor. Her sabah 6.00’da kalkarım. 2 saat spor yapmadan da güne başlamam. Sporun insanın aklını ve ruhunu açtığına inanıyorum. Gerçekten de sağlam kafa sağlam vücutta bulunuyor. Bir diğer iyi yanı da, spor insana başka bir disiplin veriyor. Sizi belirli kurallara uyarak rekabetçiliğe zorluyor. Kazandığınızda hak ettiğiniz ödül son derece adil. Bir de tabii düşünsenize her gün 2 saat boyunca kendi vücudunuzla rekabet ediyor, sınırlarınızı zorluyorsunuz. Ben sınırlarımı zorlamayı severim. Rekabeti seven bir yapım var.

Altınbaş Holding nasıl doğdu ve büyüdü?

Haberin Devamı

Altınbaş Holding'in temelleri 1950’lerde rahmetli babamız Mehmet Altınbaş tarafından atıldı. Biz onun attığı sağlam temeller üzerine bu güçlü yapıyı kurduk. 6 erkek kardeş olarak babamızdan kalan yatırımları en iyi şekilde geliştirdiğimize inanıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, birlikte ortak akıl ürettik. Uygulamada gene her şeyi birlikte gerçekleştirdik.  Altınbaş Holding sadece 6 kardeşin değil, tüm çalışanlarımızın, bayilerimizin ve diğer iş ortaklarımızın da özverili çabalarıyla bugünkü yerine ulaştı. 2 milyar doları aşan bir büyüklüğümüz, enerji, finans, kuyumculuk ve lojistik olmak üzere önemli sektörlerde büyük yatırımları olan bir grubuz. Bu noktaya tesadüfen gelmedik. Her kuruşunda ciddi bir emek ve alın terimiz var. Gerçekten çok çalıştık. Hala da çok çalışıyoruz. O kadar güzel bir ritmimiz var ki. Son derece tempolu, sıkı disiplinli ancak insanı her zaman en tepeye koyarak, ekibimizle omuz omuza çalışıyoruz. Birbirine inanan ve güvenen bir ekip kurduk. Şimdi bunun meyvelerini topluyoruz.

Riski sever misiniz?

Riski yönetmeyi severim. Benim kumarbaz bir yaradılışım yok. Parayı kolay kazanmadığımız için riskli işlerle ilgimiz olamaz. Her türlü yatırımda, ufak veya büyük, hiç fark etmez; herkes 1 kere düşünüyorsa biz 5 kere düşünürüz. Üstünde iyi hesap yapılmamış, stratejileri, vizyonu, hedefleri uzun vadelerle planlanmamış hiçbir yatırımımız yok. Zaten planlı büyümeye inandığımız için çok şükür, yatırım yapıp da zarar ettiğimiz olmadı. Elbette bazı ani gelişmeler ve yeni durumların oluşması durumunda yeniden değerlendirdiğimiz ve o günün koşullarında daha fazla devam etmeyelim diye karar aldığımız yatırımımız oldu.

Mesela su işimiz. Ama işe de ilk başladığımızda ortam farklıydı, zamanla yabancı rakipler işin içine girince dağıtım kanallarıyla alakalı avantajlarını kullanarak işin bizim için daha maliyetli hale gelmesine vesile oldular. Biz de su işinden çıktık. Akıllıca bir karar verdiğimizi düşünüyorum.

Hiç "keşke"der misiniz ya da dediniz mi? 

Hayatta hiçbir zaman keşke demedim. Keşke diyeceğim işlerin altına da hiçbir zaman girmem. İş hayatında pişmanlıklara yer yok. Her yapılan işin mutlaka bir sonucu, hayata bir etkisi oluyor. Önceden iyi düşünüp hareket ederseniz keşke diyeceğiniz durumlarla da karşı karşıya kalmazsınız. Her zaman istediğimiz sonuçları alamayabiliriz ama bu halde dahi yeni duruma göre yeni kararlar veririz.

Altınbaş Holding uluslar arası bölgesel bir kurum bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bundan sonraki hedeflerinizden biraz söz edebilir misiniz? Hangi sektörlerde büyümeyi sürdüreceksiniz ve hangi sektörlerde yatırım planlıyorsunuz?

Yatırımlarımız temelde 4 ana kolda ilerliyor: Enerji, finans, kuyumculuk ve lojistik. Bu sektörlere ilave başka sektörlerde de varlıklarımız var. Ancak biz Altınbaş olarak, yeterince büyük yatırımlarımızın olmadığına inandığımız sektörleri, istediğimiz büyüklüğe erişene kadar çok öne çıkartmayı arzulamıyoruz.
Yakında üniversitemizin inşaatına başlıyoruz. 2008 içerisinde de altyapı çalışmalarını tamamlamayı ve Üniversitemizin 2008/2009 akademik yılında kapılarını açmasını planlıyoruz. Bunun dışında ciddi yatırımlarımızı varlık gösterdiğimiz 4 ana sektörde yoğunlaştıracağız. Tek fark uluslar arası yatırımlarımıza ağırlık vermeyi planlıyoruz. Özellikle Karadeniz havzası ilgimizi çekiyor.

Çalışma arkadaşları/çalışanları İmam Altınbaş'ı nasıl tanımlar?

Bu soruyu çalışma arkadaşlarıma sormalısınız, ben cevap veremeyeceğim. Ancak ben çalışma arkadaşlarımı son derece özverili, birbirine inanan ve güvenen bir ekibimiz var diyerek tanımlayabilirim.

Biraz iş dışındaki İmam Altınbaş'tan söz edelim dilerseniz. Ailesiyle birlikteyken İmam Altınbaş nasıl biri, nasıl bir eş, nasıl bir baba sizce?

Daha önce de belirttiğim gibi, benim için aile her şeyden önce gelir. Ailevi değerlere de son derece kıymet veririm. Elimden geldiğince iyi bir eş ve iyi bir baba olmaya çalışıyorum. Elbette işimin yoğunluğu sebebiyle zaman zaman benim de eksikliklerim olmuştur. Ancak, muhteşem bir eşim ve harika iki evladım var. Onlar benim hayattaki en büyük destekçilerim.

Bugüne kadar sizi en çok duygulandıran an hangisiydi?

Çocuklarımı ilk kucağıma aldığım an. İnsanın hayata verebileceği en güzel hediye evlatları. Büyük bir sorumluluk, ancak bir gülüşleri dünyaya bedel. Her baba gibi ben de çocuklarımı çok seviyorum.

İmam Altınbaş'ın en büyük hayali nedir ya da bu hayali gerçekleştirebildiniz mi?

Altınbaş Holding'i Türkiye’nin ilk 10 büyük kuruluşundan biri olarak görmek. Dünya’ya daha fazla açılabilmek diğer bir arzum. Altınbaş Grubu şirketlerinin uluslararası başarılarının Türkiye’nin itibarına katkı sağlaması en büyük hayallerimden. Kısmen bunu gerçekleştirebiliyoruz. Yine de daha büyük başarılarla Türkiye’yi ve insanımızı onurlandırmak isterim.

Kendinize zaman ayırabiliyor musunuz? Ayırabiliyorsanız bu zamanı nasıl değerlendirmeyi tercih ediyorsunuz?

Spor yaparak kendime zaman ayırıyorum. Her gün 2 saatimi spor yaparak geçiriyorum. Zihnimi bu şekilde tamamen dinlendirebiliyorum. Bir de vakit buldukça kitap okumayı çok seviyorum. Okumak da en az spor kadar beni dinlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!