Hacı adayları aşılanacak

Güncelleme Tarihi:

Hacı adayları aşılanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 11:05

Hac için Suudi Arabistan'a gidecekler çeşitli hastalıklara karşı aşılanacak.

Hacı adaylarına zorunlu olan menenjit ve polio aşıları uygulanacak. Yüksek risk grubunda olanların ise grip ve pnömokok aşılarını uygulatmaları önerilecek. Böbrek yetmezliği, kistik fibrozis, KOAH, kanser, HIV/AIDS enfeksiyonu, splenektomi olan ve immünsüpresif tedavi alanların ise hekimleriyle görüşerek önerilen aşıları uygulatmaları konusunda bilgi verilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine iletilmek üzere valiliklere gönderilen genelgede, hac ve umre dönemlerinde Suudi Arabistan'a gidecek vatandaşların hem kendi sağlıklarını korumak hem de ülkeye bulaşıcı hastalıkların taşınmasını önlemek amacıyla bazı sağlık uygulamalarını yerine getirmelerinin önemli olduğu bildirildi.

Bu amaçla il sağlık müdürlüklerinin il müftülükleri ile işbirliği içinde yapması gerekenlere dikkat çekildi.
Buna göre, hacı adayları için bilgilendirme toplantıları düzenlenerek solunum yolu hastalıkları ve bulaşma yolları hakkında bilgi verilmesi istendi.

Hacı adaylarının barınma yerlerinde ve ortak kullanım alanlarında su ve gıda hijyeni ile kişisel temizlik uygulamalarının önemi ve bulaşması olası hastalıklar konusunda da bilgilendirilmesi gereğine işaret edilerek, Suudi Arabistan'a gidecek hacı adaylarının vize alabilmesi için menenjit ACYW135 aşısının uygulanmasının zorunlu olduğu belirtildi.

Polio eradikasyon programının Türkiye'de ulaştığı başarılı durumun sürdürülmesi ve bu hastalığın Türkiye'ye taşınmasının önlenmesi amacıyla hacı adaylarına bir doz (2 damla) oral polio aşısı uygulanacağı da kaydedildi.

Yüksek risk grubunda olan 65 yaş ve üzerindekiler, astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, herhangi bir kronik metabolik hastalığı olan erişkin ve çocuklar, 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi görenlerin grip ve pnömokoklara bağlı hastalıklardan korunmaları için de aşı olmaları gereğine işaret edildi.

Risk grubundakilerin aşıları durumlarını belgeleyen sağlık kurulu raporu olması halinde kurumlarca ödenecek.
Ayrıca böbrek yetmezliği, kistik fibrozis, KOAH, kanser, HIV/AIDS enfeksiyonu, splenektomi olan ve immünsüpresif tedavi alan kişilerde enfeksiyon hastalıklarının daha ağır seyrettiği belirtilerek, bu kişilere takiplerini yapan hekimlerle görüşerek önerilen aşıları uygulatmaları konusunda bilgi verilmesi de istendi.

Hacı adaylarının kişisel bilgileri ile sağlık bilgilerinin sürekli yanlarında olması konusunda uyarılması gereğine de dikkat çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!