Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sadece erkeklere

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) geçtiğimiz haftalarda etken maddesi finasterid (Markası değildir) olan saç dökülmesini durduran ilaca onay verdi. Sadece erkeklerin kullanabildiği bu ilaç şu sıralarda Amerika'da reçeteyle satılıyor. 1999 yılında Türkiye'ye de gelmesi beklenen ilaç 1879 ve 1215 kişilik iki ayrı araştırmada başarılı sonuçlar elde etmişti. İlaç saç dökülmesini durdurduğu gibi yeni saçların çıkmasını da sağlıyor. Yan etkilerinde yüzde 2 oranında cinsel isteksizlik, ereksiyonda güçlük ve/veya sperm miktarında azalma görüldü.

Amerika'yla anlaşma

Vehbi Koç vakfı Amerikan Hastanesi Pazartesi günü dev bir anlaşmayı duyuracak. New York Presbyterian Hastanesi, Cornell Üniversitesi Weill Tıp Fakültesi, Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortak bir anlaşma yapılıyor. Böylece hem teşhis hem de tedavi alanında dünyanın otorite düzeyindeki doktorlarıyla sürekli bağlantı halinde bulunulacak ve tıbbi olanaklar Amerika'ya gitmeden kolaylıkla Türkiye'de kullanılabilecek.

Kaliteli hastane

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Borçelik firmasının katkılarıyla ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesi aldı. Borçelik kalite yönetimi konusunda altı ay süreyle Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'na danışmanlık yaptı. Bu bölüme ayda bin hasta başvuruyor, muayene ediliyor ve tedavi görüyor. Hastaların memnuniyetinin ve verilen tıbbi hizmetin kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Göğüs güzelliği

Göğüs sağlığınız için spor yapmanız şart. Yüzme ve basketbol göğüs kaslarınızın gelişmesinde önemli rol oynayan sporlar. Basketbol oynarken göğüslerinizin fazla hareket etmemesi için uygun sütyen kullanmalı, yün ve fazla dar olmayanlarını tercih etmelisiniz. Bir anda kilo alıp vermek de göğüs kaslarınızın zedelenmesine neden olabilir. Göğüslerinizin güzel görünmesi içinse bir kasede karıştırdığınız deniz tuzu, biraz süt ve ananas suyu ile karıştırıp göğüs çevresine sürmelisiniz.

Guatr nedir?

Guatr, tiroid bezinin büyümesiyle seyreden hastalıklara verilen genel isimdir. Tiroid bezi boynun ön tarafında yer alan küçük, kelebek şeklinde bir organdır. Normal şartlarda görülmez, fakat büyüdüğü zaman boyun ön tarafında yutkunmakla hareketli fındık veya ceviz büyüklüğünde, bazen portakal büyüklüğüne ulaşan bir kitle olarak kendini gösterir. Tiroid bezi vücudun çalışmasını düzenleyen bir hormon salgılar. Bazı guatrlar büyümenin yanısıra hormon bozukluğu da gösterir. Bazı guatrlar ise nodül adı verilen, patatesin yumrularına benzeyen büyümeler gösterir. Nodüller katı veya sıvı dolu yani kist şeklinde olabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!