Evli erkekler depresyon kıskacında

Güncelleme Tarihi:

Evli erkekler depresyon kıskacında
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hızla artış gösteren depresyonun, özellikle evli erkekleri tehdit ettiği saptandı. Çeşitli psikolojik şikayetlerle hekimlere başvuran evli erkeklerin sayısında ciddi artışlar olduğu açıklandı. Psikiyatri Profesörü Dr. Safa Sarıbeyoğlu, ağırlaşıp, güçleşen yaşam koşullarının, evliliğin getirdiği bağımlılığın, monoton evlilik günlerinin, eş ve çocukların anlayışsızlığının, erkeklerde ciddi bunalımlara neden olduğunu söyledi. Prof. Sarıbeyoğlu, evli erkeklerde ençok içsel depresyon yaşandığını vurguladı.

Anlayışlı bir kadının, kocasının bunalımını hekimden daha iyi anlayıp, çözebileceğini söyleyen Prof. Sarıbeyoğlu, ‘‘Erkeği, ençok eşinin anlayış göstermemesi, karıkoca arasındaki iletişim eksikliği, sorunlara birlikte eğilip, çözüm arayamamak bunaltıyor’’ dedi.

Prof. Sarıbeyoğlu, yüz erkekten 12'sinde görülen depresyonun nedenleri ve tedavisi ile ilgili şu önemli noktaları vurguladı:

KISKANÇLIK BUNALTIYOR

Evli erkekler arasında daha çok, içsel depresyonu görüyoruz. Evli erkek, çeşitli nedenlerden kaynaklanan psikolojik sorunlarını şuur altına itiyor. Biz hekim olarak bu psikolojik sorunları bilinç düzeyine çıkarmaya ve tedavi etmeye çalışıyoruz. Evli erkeği en çok geçim sıkıntısı, ağırlaşan yaşam koşulları, evliliğin getirdiği bağımlılık, eşin aşırı kıskançlığı, çocukları istediği gibi yetiştirememek gibi sorunlar bunaltıyor.

MONOTON HAYAT EZİYOR

İnsanlar, özgür olmak istedikleri halde, evlendiklerinde ister istemez bağımlı bir durum doğuyor. Çoğu erkek bundan bunalıyor. Erkek için hayat gittikçe monotonlaşıyor. İş ve ev arasındaki gidip gelmesi onu kolayca bunalıma itiyor.

BİRAZ ANLAYIŞ BEKLİYOR

Erkek, yorgun argın eve dönünce, kendisini anlayışla karşılayacak, güleryüz gösterecek bir eş görmek istiyor. Bunu bulamayınca, işinden getirdiği bunalıma evinde bir yenisi daha ekleniyor.

ASIK SURAT HASTA EDİYOR

Yorgun ve bunalımlı erkeği, doktordan, ilaçlardan daha iyi tedavi edecek olan eşidir. Eş ve çocuklar, maddi ve manevi sıkıntı içindeki babaya gerekli kolaylığı ve anlayışı göstermelidir. En büyük sorun ve sıkıntı, eşlerin karşılıklı oturup, dertlerini birbirleri ile konuşamamalarından kaynaklanıyor. Bu sorun, eğitimsiz çiftlerde olduğu gibi, eğitimli eşlerde de sık yaşanıyor. Bunalmış bir durumda evine dönen bir erkeği asık suratla karşılayıp, ‘Niçin geciktin, nereye uğradın, neden sıkkınsın?’ diye anlamsız soru yağmuruna tutan kadın, büsbütün bunaltıp, hasta ediyor.

HOŞGÖRÜ TEDAVİ EDİYOR

Gelin- kaynana sürtüşmesi ve eşler arasındaki cinsel sorunlar da erkeği kolayca bunalıma itebiliyor. Duygu, düşünce, ve aktivite alanında azalma olarak nitelenen depresyon, sosyal ilişkileri, yaşam ve çalışma enerjisi azalan, yaşamdan zevk almayan, yakın çevresinden baskılar gören insanları daha çabuk yakalıyor. İlaç tedavisi ile depresyon kısa sürede tedavi ediliyor. Bu tedavide, eş ve çocukların anlayış ve hoşgörüsü de çok önemli bir rol oynuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!