Bayramda keyfiniz kaçmasın

Güncelleme Tarihi:

Bayramda keyfiniz kaçmasın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2004 00:00

SaÄŸlıklı olanların bir ay boyunca tuttuÄŸu oruç, vücut direncini artırıyor, mide-bağırsak sistemini ve pankreası dinlendiriyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Ramazanla gelen bu rahatlamanın sürmesi için özellikle bayramın ilk günü dikkatli olmakta yarar var.Bayramda birkaç gün aşırı karbonhidrat (ÅŸeker, çikolata, tatlı) tüketimi bile kilo aldırır. Dinlenen mideye birden yüklenmek sistemi altüst edebilir. l Bayramda çok yenen karbonhidratlı gıdalar kimlere zarar verir?Bayram ziyaretlerinde ikram edilen börek, poÄŸaça, kek, kurabiye, hamurlu tatlılar, çikolata ve ÅŸeker ikram edilir. Yanında ÅŸerbet veya kahve içilir. Bunlar sadece hipertansiyon veya ÅŸeker hastalarının deÄŸil normal saÄŸlıklı kiÅŸilerin dahi sürekli tüketmemesi gereken gıdalar.l Bayramda ÅŸeker yemenin sakıncası ne? Ramazanda uzun süren açlığın ardından aşırı yenen yemek saÄŸlık sorunlarına yol açıyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden birçok kiÅŸi sadece kilo almakla kalmıyor. Mide aÄŸrıları, ülser, kabızlık ve tansiyon yükselmesi problemleri Ramazan sonunda artıyor. Oruç tutan kiÅŸilerin karaciÄŸerinde vücutta ÅŸeker deposu olarak görev gören glikojen maddesi azalıyor. Bu iyi bir ÅŸey. Çünkü metabolizma glikojeni tükettikten sonra yaÄŸları yakmaya baÅŸlamak üzere tasarlanmıştır. Ramazan sırasında azalan glikojen deposunu bayramda bolca ÅŸeker yiyerek, anında doldurmak sil-baÅŸtan sıfıra dönmek demek. l Bayramda doÄŸru beslenme ÅŸekli nasıl olmalı?- Bayram sabahı kahvaltınızı da hafif yapın.- Sabah yaptığınız birinci bayram ziyaretinde ufak bir tatlı, ikincide ÅŸekersiz içecek, üçüncüde bir kuru pasta veya kek ikramını kabul ederek yakınlarınızın gönlünü hoÅŸ tutabilirsiniz. Ancak günlük tatlı kumanyanızı tamamladınız. - Bayram süresinde öğle ve akÅŸam yemeklerinde ekmek, pilav, makarna, börek gibi karbonhidratı fazla besinleri yemeyin. - Ziyaretlerinizi yürüyerek gitmeyi tercih edin. - EÄŸer bayramınızı bir tatil köyünde, otelde geçiriyorsanız açık büfeye dikkat! - Fazla tatlı ve çikolata, mutluluk hormonunu arttırır. Ancak doyumu tatilde kafanızı dinleyip stresten uzak kalarak elde etmenizi tavsiye ediyorum. l Bayramda hangi hastalar, neye dikkat etmeli?Kalp hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar bayramda tuzlu gıdaları tüketmemeliler. Tansiyon ilaçları düzenli alınmalı. Yüksek kolesterol sorunu olan hastalar kolesterol ilaçlarını yatmadan önce almaya devam etmeliler. Bayramda sosis, salam, sucuk, pastırma, börek, kırmızı et ve kızartmaları ağızlarına koymamalılar.Böbrek taşı sorunu olanlar vücutlarının susuz kalmamasına özen göstermeli, günlük en az 2 litre su tüketmeliler. Gut hastaları bayramda beslenmelerine özen göstermeli. YaÄŸlı peynir, kırmızı et, kızartmalar, turÅŸu, lakerda gibi gıdalar ve kola, gazoz gibi asitli içecekler gut atağını tetikler.l Diyabet hastalarına önerileniz nedir?Ramazan’da kandaki ÅŸeker düzeyi ilk günlerde düşer. Ancak ikinci haftadan sonra kan ÅŸekeri 40 ile 80 puan arasında yükselir. Ä°ftarda tüketilen yiyeceklerin kalorisi ve miktarı artar. Ziyaretlerde tatlı ikramlarını kabul etmek, pankreasa ÅŸeker yüklemesi yapmak gibi. Pankreas yorulur ve kan ÅŸekeri artar. Bu sorunlar nedeniyle ÅŸeker hastaları bayramda diyet programlarına özellikle dikkat etmeli. Sadece tatlandırıcı içeren tatlıları yemeli, ÅŸekersiz içecekler tüketmeli. Bayram sonrası kan ÅŸekerlerini ölçtürüp saÄŸlık kontrollerini yaptırmalı. Bayram günlerinde arka arkaya yapılan ziyaretlerde ‘ucundan azıcık al, bir ÅŸey olmaz’ telkinleri diyabetlilerin kan ÅŸekerlerinin yükselmesine yol açıyor. Aşırı tatlı tüketmemek, ev ziyaretlerinde yapılan ikramları teÅŸekkür ederek geri çevirmek, kola, gazoz gibi ÅŸeker içeren yüksek kalorili içecekleri kullanmamak saÄŸlığımızı korumak ve bu kısa dönemde farkında olmadan kilo almamak için önemli.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!