Alıç sirkesinden Düzköy bebeğine tüm yöresel ürünler bu sitede

Güncelleme Tarihi:

Alıç sirkesinden Düzköy bebeğine tüm yöresel ürünler bu sitede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:00

Türkiye’nin her köşesinden gelen yöresel ürünleri bulabileceğiniz bir site var: yoresel-urunler.com’da bu hafta 64 farklı yöreden, 292 ürün satışta. En büyük ağırlık 163 çeşitle yiyecek- içecek bölümünde.

Baharatlar, çay, kahve türleri, ballar, deniz ürünleri, et ürünleri, ezmeler, soslar, kurabiye ve börekler, kuvvet verici karışımlar, pekmezler tahinler, şifalı sular, şuruplar, turşular, unlar ve zeytinler gibi birçok başlık var... Herkesin aradığını bulabileceği çok geniş kapsamlı bir site bu.

Talat Saltuğ (46) aile işi olan şarapçılık için 13 sene önce İstanbul’dan Antalya’ya gitmiş. Antalya’da yerel ürünlerle daha çok karşılaşınca bir merak başlamış: "Buradaki ürünler bana farklı geldi. Güneydoğu’ya yakın olduğu için Adana ve Hatay gibi illerden gelen ürünler de var. Keçiboynuzu, turunç reçeli, harnup pekmezi gibi... Bunların çeşitleri dikkatimi çekti. Bu işe başlamadan önce iki sene alt yapı çalışması yaptım, 4 bine yakın ürün üzerinde çalıştım."

EN ÇOK DOĞU ANADOLU’DAN ÜRÜN VAR

Saltuğ’un internete ilgisi de bu sitenin gelişmesine katkıda bulunmuş. 2006’da yaptığı ilk siteyi kendi tasarlamış. Siteye ilgi artınca yetişemez olmuş ve profesyonel destekle 2007’nin Temmuz ayında site bugünkü tasarımına ulaşmış. Şu anda sistemi iki kişi idare ediyor.

Saltuğ sitede çok giden ürünlere ağırlık verdiklerini ve daha çok Doğu Anadolu’dan ürün topladıklarını söylüyor: "Elimizde 10 bin çeşit ürün var. Sadece peynir çeşitlerini bile düşünürseniz Türkiye’de 4 bin çeşit peynir var, her ilin ayrı pekmezi var. Sucuğun çeşitlerini de öğrendik. Mesela eskiden sadece Kayseri sucuğunu bilirdik ama Kastamonu sucuğu, Tokat sucuğu da müthişmiş."

ALIÇ SİRKESİ ÇOK SATIYOR

Sitenin her pazartesi güncellenen bir ürün sayacı var. O hafta satılan ürün toplamını gösteriyor. Bu aralar en çok satan ürün alıç sirkesi. Bolu ve Gökçeada’da yapılan sirkenin sağlığa faydaları duyuldukça daha çok satılır olmuş. İsmi duyuldukça satılan başka ürünler de hünnap sirkesi ve bıttım sabunu. Saltuğ "Herkes sirke içiyor, trend böyle" diyor. Ancak sağlık, organik ya da ekolojik ürün sitesi olmadıklarını da özellikle vurguluyorlar. Alıç sirkesini satma
/images/100/0x0/55ea1288f018fbb8f8699d43
nedenleriyse Bolu’ya özel bir ürünü olması.

Yöresel ürünler sitesi, üreticilerden ürünleri alıp stoklayarak Türkiye’nin her yerine kargoyla göndererek çalışıyor. Büyük ölçüde hazır ürünleri alıp satıyorlar. Sadece bakliyat ürünlerini açık alarak kendi poşetleriyle satıyorlar; bir yandan da kendi markalarını yaratmak üzerine çalışıyorlar.

Saltuğ sitenin daha çok memleket değiştirenlere de hizmet ettiğini söylüyor: "Bize sipariş Edirne’den de, Kars’tan da gelebiliyor. Bildiği ürünleri arayıp bulamayanlar da bizden istiyor."

Site şimdilik yurtdışına ürün göndermiyor. Üyelik sistemiyle çalışıyor. Sitenin 1000’e yakın üyesi var, çoğu bireysel müşteri. Toplu alımlarıysa çoğunlukla İstanbul ve Antalya otelleri yapıyor. Kaya koruğu ve zeytinyağları otellerin istediği ürünlerden.

TELEFONU OLMAYAN YERDEN ÜRÜN GELİYOR

"Bazı ürünleri çok zahmetle getirtiyoruz. Örneğin Bolu’da bir köylü var, kızılcık tarhanası yapıyor. Kendisini postaneden telefonla çağırtarak getirtiyoruz. Antakya ve Ankara Beypazarı yöresel ürünler konusunda çok zengin. Trabzon’un çok ürünü var. Biz tanınmamış ürünleri seçiyoruz. Trabzon’dan kestane balı, yayla polenleri, Edirne’den şakşak helvası ilk aklıma gelenler" diyor Saltuğ.

KAPIYA TESLİM KARS KAZI

Kurutulmuş Kars kazı kasımda üretiliyor. Kış güneşinde kurutuluyor ve mayıs başına kadar satılıyor. Genelde haşlanıp suyuyla beraber fırına sürülerek yapılıyor ve yumuşak bir eti oluyor. Site bu ürünü İstanbul’da birkaç büyük lokantaya gönderiyor. Kars gecelerinde kullanıyor, suyundan bulgur pilavı yapılıyor.

Saltuğ şimdiye kadar 50 çeşit yerel gazoz bulmuş, daha da araştırıyor. Şu anda sitede Safranbolu Bağlar gazozu ve Denizli Can gazozu satılıyor. Ancak Türkiye çapında dağıtım ağı olan ürünler siteye konulmuyor. Siteye sipariş vermek için en az 30 YTL’lik ürün almak gerekiyor. 6-10 lira arasındaki kargo ücreti sipariş verenler tarafından ürün teslimi sırasında ödeniyor.

MEŞHUR SÜRMENE ÇAKISI

www.yoresel-urunler.com sitesinde yiyecek dışında pek çok ilginç ürün daha var. Değeri 1000 YTL’yi bulan Trabzon’un "Kazzaz" denilen altın işlemeleri de, sarıbaşlı Sürmene çakısı, Karadeniz zurnası, kemençe gibi müzik aletleri, mahalli kıyafetler, Rize’nin Düzköy bebeği bile satılıyor. Yakında yerel takım formaları da satılacak.

SİTEDE EN ÇOK SATANLAR

Trabzon kestane balı (450 gr) 22,5 YTL

Alıç sirkesi 11.9

Bıttım sabunu 21.8

Trabzon kestane balık (850 gr) 43,9

Afyonparmak sucuk 29.9

Tokat bez sucuğu 33.3

Orcik şekeri 8.9

Kömbe baharatı 11.9

Afyon kangal sucuk 27.9

Antakya nar ekşisi 9.7

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!