Haydi Orienteering'e

Güncelleme Tarihi:

Haydi Orienteeringe
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2001 00:56

İstabul Orienteering Grubu tarafından düzenlenen 2001 IOG Sonbahar Orienteering Kupası Yön Bulma Yarışması, 11 Kasım Pazar günü Belgrad Ormanı'nda yapılacak. Harita okuma ve pusula kullanma becerisi gerektiren bu yarışmaya katılmak isteyenler Adrenalin mağazalarından kayıt yaptırabilirler.

Haberin Devamı

Yarışma parkuru deneyim, yaş grubu ve cinsiyete göre ayrılıyor. Hürriyetim, yenibir.com, Karrimor Outdoor Ürünleri ve Adrenalin Tırmanış ve Doğa Sporları'nın sponsor olduğu yarışmaya katılmak isteyenler, Adrenalin mağazalarından kayıt yaptırabilir. Ayrıca yarışma günü saat 09-10:00 arasında Belgrad Ormanı Neşet Suyu Piknik alanında da kayıt alınacak. Yarışmanın katılım ücreti 3 milyon lira. Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için, www.websamba.com/turkey-o adresini ziyaret edebilirsiniz.

Orienteering Nedir?

Orjinal yazılımıyla "orienteering" Ä°sveççe kökenli bir kelime. Orienteering güreÅŸ, tenis, kaya tırmanışı gibi bir spor dalı. Harita okuma ve pusula kullanma becerinisini geliÅŸtiren orienteringi yapabilmek için öncelikle ölçekli bir haritası olan, bir arazi gerekiyor. Bu arazi üzerinde haritada belli noktalar belirleniyor. Bu noktalardan oluÅŸan rotaya parkur adı veriliyor. Belirlenen noktalar, bir orienteering bayrağı (kavuniçi-beyaz 30cmx30m ebatında) ile arazi üzerinde iÅŸaretlenerek, "parkur döşeme" iÅŸlemi tamamlanıyor.Â

Haberin Devamı

HIZ VE ZAMANI KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ

Haritada belirlenmiş başlangıç noktasından parkura girererek, bütün noktaları sırasıyla bulup, parkuru tamamlamladığınızda orienteering yapmış oluyorsunuz. Parkur üzerindeki noktaları  harita okuyarak, pusula kullanarak buluyor ve en kısa zamanda bitiş noktasına gelmeye çalışıyorsunuz. Parkur üzerindeki noktalarda yer alan alan bayraklarda her noktaya özgü şekil bırakan zımbalar var. Bu zımbalarla kontrol kartınızı deliyorsunuz. Parkuru tamamladığınızda, elinizdeki kartın üzerinde parkurdaki nokta sayısı kadar ve birbirinden farklı zımba izi olması gerekiyor. Bu işlemi en kısa sürede yapan kazanıyor. Parkur bitiminden sonra teslim ettiğiniz kart, hakemlerce kontrol ediliyor. oriyentering yarışmalarında, yalnızca noktaları bulmak yetmiyor. Hız ve zamanı iyi kullanabilmek de çok önemli. En kısa sürede, harita üzerindeki noktaların hepsine ulaşan yarışmacı kazanıyor.

NELER GÄ°YÄ°LMELÄ°

Oriyentering parkurunun orman arazisi olduğu düşünülerek, uzun pantolon  ve uzun çoraplar tercih edilmesi gerekiyor.  Üst giysi olarak da kısa yada uzun kollu ince bir kıyafet seçiebilirsiniz. Kalın bir giysi ile koşmak yerine parmakları açıkta bırakan eldivenler ve bir bere çok daha kullanışlı. Yarışma alanında kurulacak çadırlarda üzerinizi değiştirebilir, yedeklerinizi bırakabilirsiniz.  Ayakkabılarınızın ormanda koşmaya uygun, tercihen tırtıklı bir tabana sahip modellerden olmasına dikkat edin. Oriyentering her türlü hava koşulunda yapılabilir bir spor. Yağış ya da benzeri hava koşulları da olsa yarışmanın ertelenmesi/iptali sözkonusu değil.

Haberin Devamı

KAYIT YERÄ°: BELGRAD ORMANI

Yarışmaya katılmak isteyenler saat 09:00-10:00 arasında Belgrad Ormanı NeÅŸet Suyu Piknik alanında kayıt yaptırabilecekler. Ön kayıt de yaptırabilirsiniz. Ön kayıtlar Adrenalin BeÅŸiktaÅŸ ve Kozyatağı MaÄŸazalarında alınıyor.  Ön kayıt yaptıranların 11 Kasım Pazar 09:30'da yarışma alanında olmaları yeterli. Yarışma için  3 milyon TL kayıt ücreti alınıyor. Â

İHTİYAÇLAR

Yarışmaya katılmak için ihtiyacınız olanlar:

· Pusula (Pusulanız yoksa yarışma alanında kurulacak standlardan satın alabilirsiniz.)
· 3 milyon TL.
· İsteğe göre düdük. (Gerekirse yardım için sesinizi duyurmanıza yardımcı olacaktır)

Oriyentering için önemli ipuçları:

Haberin Devamı

· Hız kazanmanın birinci yolu koşmak. İkinci yolu da haritayı iyi okuyarak, en kısa yolu bulmak, böylece zamandan kazanabilirsiniz.

· Kendinizi yormayın. Bir tepenin arkasındaki noktaya tepeyi aşarak değil, tepenin etrafındaki patikadan dolaşarak da ulaşabilirsiniz. Böylece daha az yorulup, enerjinizi koruyabilirsiniz.

· Koşsanız da yürüseniz de haritada o anda nerede olduğunuzu sürekli kontrol etmeli ve kaybetmemelisiniz.

· Harita ölçekli (belli bir oranda küçültülmüş) olduÄŸu için, adım sayarak katettiÄŸiniz mesafeyi hesaplayabilrsiniz. Â

· Haritayı iyi okuduğunuzda, pusulasız da noktalara ulaşmanız mümkün. Eğer haritaya göre nerede olduğunuzu biliyor, bir sonraki noktaya giderken yol üzerindeki yüzey şekillerini harita ile eşleştirebiliyorsanız , pusula ile yön belirlemeye uğraşmakla zaman kaybetmeyin. Önünüzü göremediğiniz bir noktada devam edeceğiniz yönü belirlemek üzere pusula kullanmaya başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

· Düz ve belirgin yüzey şekilleri olmayan bölgelerde pusula çok işinize yarayacaktır. Örneğin geniş açıklıklar ya da sık ağaçlıklı bölgeler. Bu durumda pusulanızla gitmeniz gereken yönü belirleyerek, dibek noktaları belirleyin. Dibek noktaları  pusulanın işaret ettiği yönde bir ağaç, ya da bir kaya olabilir. Ağaca kadar gittkten sonra tekrar pusulanıza bakın. Yeni bir "dibek noktası" belirleyin.

Bu özellikleriyle Oriyentering, doğada satranç oynamak olarak da adlandırılıyor. Salt kas gücü değil, beyin ve vücut aynı zamanda çalıştığı için yaşamın geç dönemlerine kadar bu sporda başa güreşebilirsiniz.  Atletizmde 37 yaşında dünya şampiyonluğuna koşan birini düşünelemese de, oriyenteringde sıkça rastlanıyor. Her Pazar IOG Grubu Belgrad Ormanı'nda bir parkur oluşturuyor. Grup üyeleri, yeni katılanlar Pazar oriyenteringlerini yapıyorlar. Yeni katılanlar için kısa bir eğitim de veriliyor. Öğrenme aşamasında istenirse parkura iki ya da üç kişi birlikte girebiliyor. IOG her Pazar orda, gitmeyi düşünüyorsanız onlarla iletişime geçebilirsiniz. IOG İletişim Grubu mesaj listesine üye olmak için;
turkey-o-subscribe@yahoogroups.com adresine boş bir mail atmanız yeterli.

Haberin Devamı

Oriyenteringle ilgili bilgi alabileceÄŸiniz web siteleri:
www.websamba.com/turkey-o
www.adrenalin.com.tr
www.dag.org.tr

Pusula bakabileceÄŸiniz web siteleri:
www.adrenalin.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!