Mavi Akım'da yeni indirim pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Mavi Akımda yeni indirim pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2005 01:58

Mavi Akım'da yeni fiyat indirimi isteğini Gazprom'a yazılı olarak ileten Türkiye, yeni fiyat pazarlığını Başbakan Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başbaşa yiyeceği akşam yemeğinde başlatacak.

Başbakan Erdoğan'ın yarın başlayacak Rusya gezisine Enerji Bakanı Hilmi Güler de katılırken, enerji iki ülke arasındaki görüşmelerde önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. Ziyaret öncesi BOTAŞ'ın Gazprom'a bir yazı göndererek, "iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesi" münasebetiyle fiyatta yeni revizyon talebinde bulunduğu öğrenildi. Bununla ilgili dosya, Erdoğan ile Putin'in yarın akşam Novo Ogareva'daki özel rezidansta başbaşa yiyeceği yemekte açılacak.

123 DOLARI AŞAĞI ÇEKİN:

Türkiye, Rusya'dan, halen bin metreküpünün 123 dolar olduğunun belirtildiği doğalgaz anlaşmasında fiyat indirimi isteyecek. Rusya'nın Avrupa ülkelerine 90 ila 120 dolardan satış yaptığını gündeme getirecek olan Türkiye tarafı, özellikle miktarın fazla olduğu Mavi Akım hattında indirim talebinde bulunacak.

OFF-SET BAŞLASIN:

2005'te 8 milyar metreküplük yapılacak alıma karşılık, Rusya'da geçen ay gerçekleştirilen Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantısında gündeme gelen off-set (mal-hizmet karşılığı alım) konusunu da masaya koyacak. Türkiye, sözleşmenin ilk halinde yüzde 30 off-set hükmünün bulunduğunu belirtecek. Rusya'nın uzun süredir ilk kez masaya getirilmesine izin verdiği off-set konusunda taraflar hangi alanlarda iş yapılabileceğini tartışacak.

YATIRIM PAZARLIĞI:

Türkiye, Mavi Akım ile ilgili bu talepleri ortaya koyarken, pazarlık kartı olarak da; Gazprom'un istediği doğalgaz kontrat ihalesi, İstanbul ve İzmir şehir içi doğalgaz dağıtımı, doğalgaz ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisi kurma konularını kullanacak. Türkiye'nin bu yatırımlara sıcak baktığı, Samsun-Ceyhan hattı ile de Rusya petrolünün dünya pazarlarına ulaştırılmasının sağlanacağı kayıt altına alınacak.

ALİ ŞEN'İ İSTEMEYİZ:

Gezide Botaş'ın doğalgaz kontrat devri ihalesi de gündeme gelecek. Gazprom'un, Mavi Akım'ın geçen yılki pazarlıklarındaki danışmanı Ali Şen'e devir yapmak istemesine karşın, bu isteğe sıcak bakmadığını Gazprom'a aktaran Türkiye tarafı, konuyu müzakere edecek. Teklif verme tarihi 1.5 ay ertelenerek Mart başına alınan doğalgaz kontrat devri ihalesinin yapılabilmesi için kontrat tarafı ülkenin ikna edilmesi gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!