GE’den daha temiz ve daha akıllı buhar enerjisi

Güncelleme Tarihi:

GE’den daha temiz ve daha akıllı buhar enerjisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 16:00

Hızla büyüyen bir ekonomiye sahip olan Türkiye’de yıllardır enerji sektörünün her alanında talep artışı yaşanıyor. Türkiye’nin önümüzdeki yıllara yönelik enerji politikası, enerji arzının güvenliğinin sağlanmasına, ithal enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılmasına ve aynı zamanda enerji verimliliğinin artırılmasına odaklanıyor. Daha verimli, daha uygun maliyetli ve daha çeşitlendirilmiş enerji kaynağına olan ihtiyaç ise giderek daha fazla artıyor.

Haberin Devamı

Günümüzün yeni kömür santrallerinin; devreye girme zamanı ve tüketilen yakıtı, yük alma ve yük atma hızı, asgari yük miktarı değerlerinin iyileştirilmesi ve işletme esnekliği sağlanacak şekilde tasarlanması gerekiyor. Türkiye dahil birçok ülkede ekonomik sebepler ve enerji güvenliği ihtiyacı, yetkilileri düşük kalorili yerli yakıtları kullanmaya yöneltiyor.

GE, yakıt ve yanma konusunda sektördeki 100 yılı aşkın deneyiminden gelen kapsamlı bilgi birikimiyle portföyünde hem antrasit, linyit ve petrol/doğal gaz yakabilen pulverize kömür kazanları hem de alışılmış ve yakılması güç yakıtlar için akışkan yataklı kazanlar (CFB) bulunduruyor. GE’nin teknolojileri optimum yakıt hazırlama, yüksek güvenilirlik ve esneklikte temiz ve verimli yanma sağlıyor.

Haberin Devamı

Deneyimlere dayalı tasarımı, bir yandan çok çeşitli yakıtların yakılmasını sağlarken bir yandan da kazanda cüruflanma, kirlenme ve aşınmanın etkilerini önlüyor ya da azaltıyor. Bu da GE’nin müşterilerine % 94’e varan emre amadelik sağlıyor.

2x160 MW kurulu güce sahip Çan Termik Santrali’nin tamamı EPC olarak GE tarafından gerçekleştirildi. 2005 yılından bu yana faaliyette bulunan ve yakıt olarak linyit (Alt Isıl Değeri: LHV) 2’300 kcal/kg, nem yüzde 22, kül yüzde 32) kullanan santral, yüzde 70 kapasite kullanımı ile en yüksek emre amadelik seviyesine sahip.

Ultra Süper Kritik Santral
Türkiye’nin ilk USC kömür santrali olan Karabiga’da, GE’nin verimliliği artıran, emisyonları ve işletme maliyetlerini azaltan, türbin-jenaratör, kazan, pulverize kömür değirmenleri ve hava kalitesi kontrol sistemleri dâhil en gelişmiş teknolojileri kullanılıyor. Santral, hem Türkiye’deki benzer kömür santrallerine oranla yüzde 10 daha verimli olacak hem de emisyon düzeyini yasal yükümlülüklerin çok daha altında gerçekleştirecek.

Yeni kurulan kömür santrallerinde GE’nin, yüzde 47,5’e kadar dünya ortalaması olan yüzde 34’ün çok üzerinde verimlilik sağlayan Ultra Süper Kritik (USC) teknolojisi kullanılıyor. GE, daha yüksek buhar parametreleri, daha yüksek verimlilik oranı ve gelişmiş USC (A-USC) teknolojisini pazara sunan ilk şirket olma özelliği taşıyor. Bu sayede GE, müşterilerine dünyadaki en verimli sistemden yüzde 1,6 daha verimli bir sistem sunarak verimliliği yüzde 50’ye taşıyor.

Haberin Devamı

GE’nin yeni dijital buhar santralim operasyonel verimliliği santral ömründe yüzde 1,5 kadar artırırken, CO2 emisyonunu yüzde 3, plansız arızaları yüzde 5 azaltıyor.

Aynı zamanda GE’nin en katı düzenlemelerde öngörülenin ötesinde bir performans sunan hava kalitesi kontrol sistemleri, şirketin Ecomagination çözümlerinin en yeni ürünlerinden biri oldu. Hava kalitesi kontrol sistemleri konusunda 90 yılı aşkın deneyime sahip olan GE’nin teknolojisi, çevre kirliliğine yol açan maddeleri yüzde 99’a kadar temizleyebiliyor. Hava kirliliğini önlemeye yönelik bu trend, santrallerin faaliyet gösterdiği bölgelerdeki insanların yaşamını da doğrudan etkiliyor. Çanakkale’deki Çan 2 santralinde, GE’nin desülfürizasyon verimliliğini yüzde 99’un üzerine çıkaran, kazandan gelen 20.000 mg/Nm3 SO2’yi, bacada 200 mg/Nm3’e indiren gelişmiş baca gazı desülfürizasyon sistemi kullanılıyor.

Haberin Devamı

GE Blog içerikleri için http://geturkiyeblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

BAKMADAN GEÇME!