Ziraat Odası: Türk halkı gıdada kobay

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Odası: Türk halkı gıdada kobay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2004 01:32

ZİRAAT Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de Organik Tarımın Yeri ve Önemi’ konulu panele katılan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık, laboratuar ortamında genetik yapısı değiştirilerek dayanıklılık, verimlilik gibi özellikler kazandırılan ‘Genetik Modifikasyonlu’ (GMO) ürünlerin Türkiye’de üretiminin yasak olduğunu belirtti. Atalık, şöyle dedi: ‘Ülkemize dışarıdan gelen GMO ürünlere dur diyebilecek kontrol laboratuvarımız yok. Bu büyük bir sorumsuzluk. Buna rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2004 yılının ‘Organik Tarımda Atılım Yılı’ olduğunu söylüyor. Laboratuvarımızın olmamasını fırsat bilen bazı ülkeler Türkiye’yi GMO ürünlerin denenmesinde kobay olarak kullanıyor.’

Kadıköy Barış Manço Eğitim ve Kültür Merkezi’nde önceki gün düzenlenen konferansta konuşan Atalık bazı ülkelerde ürünlere soğuğa karşı daha dayanıklı olmaları için genetik müdahaleye maruz bırakılarak soğuğa dayanıklı olan balıkların geninin katıldığını da belirtti. Atalık, şunları söyledi: ‘Bu ürünlerin üretim periyodunu genişletmek için bu çalışmayı yapıyorlar. Balığa alerjisi olan bir insan hiç ummadığı bir şekilde balık geni katılmış GMO’lu domates veya buğday yerse, alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu gibi ürünler sağlığı tehdit ediyor. Gıdaların biyolojisiyle oynayarak onları yok ediyorlar. Doğanın dengesini bozuyorlar.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!