Ziraat Odaları: Hububat fiyatları maliyeti karşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Odaları: Hububat fiyatları maliyeti karşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 12:41

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2007 yılı ürünü buğday alım fiyatının 42.5 YKr, kg başına 4.5 YKr de prim olarak belirlenen fiyatın maliyeti bile karşılamadığını bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2007 yılı ürünü buğday alım fiyatı (Anadolu Kırmızı Sert ekmeklik buğday fiyatı) 42.5 YKr olarak açıklandığını, buğdaya kg başına 4.5 YKr da prim verileceğini ifade etti.

TMO’nun bu fiyatı asgari fiyat olarak uygulaması ve baremlerle fiyatları düşürmemesi halinde, çiftçinin eline primle birlikte 47 YKr/kg geçeceğini kaydeden Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

"TZOB olarak yaptığımız çalışmalar, bu yıl buğday maliyetinin 48 YKr/kg olduğunu göstermiştir. Birliğimizin belirlediği maliyet dikkate alındığında, primle birlikte çiftçinin eline geçen miktar maliyetini bile karşılamamaktadır. Bu durumda, hiç olmazsa, açıklanan fiyatın çiftçinin eline geçebilmesi için TMO, her şeyden önce etkin bir müdahale alım politikası izlemelidir."

Hububat piyasasının düzenlenmesinin sadece fiyat açıklamakla mümkün olmadığını ifade eden Bayraktar, alımlarda Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olma şartının aranması, taç ton buğday alınacağının açıklanması, borsa alımlarında oluşabilecek kuyruklar da dikkate alınarak bu gibi yerlerde alım merkezleri açılması, alım fiyatlarının yanında satış fiyatlarının da mutlaka açıklanması gerektiğini belirtti.

Baremler dolayısıyla ürünün bu fiyatların altında bir fiyatla çiftçiden alınması uygulamasına son verilmesini isteyen Bayraktar, "Baremler, asgari fiyatın üzerinde kalite farkı olarak çiftçinin eline daha yüksek fiyat geçmesi amacıyla kullanılmalıdır." dedi.

KURAKLIK NEDENİYLE PRİM ARTMALI

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan satışların denetimleri titizlikle yapılması ve alınan ürünün iç piyasada satışı önlenmesi gerektiğini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Açıklanan bu fiyatlar taban fiyattır. Piyasada oluşan fiyatlar açıklanan fiyatların üzerinde oluşmalıdır. Bu düzenlemeler yapılmadığı takdirde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi piyasada oluşan fiyatlar TMO fiyatlarının altında kalacaktır. Son bir yılda gübrede yüzde 23-49, ilaçta yüzde 16 oranlarında artışlar olmuştur. Prim de dikkate alındığında buğday fiyatındaki artış ise yüzde 14.6 seviyesindedir.

Bu yıl özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde, Çukurova’da hububatta kuraklıktan dolayı önemli verim kayıpları bulunmaktadır. Bu nedenle, maliyetlerdeki bu artışlar yanında, bu yıl yaşanan kuraklık da göz önüne alınarak açıklanan prim miktarı artırılmalıdır. Bu yıl yaşanan kuraklıktan zarar gören bölgelerde hasar tespitlerinin süratle yapılması ve buna göre çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi, önümüzdeki yıl içinde tohumluk yardımı yapılması gerekmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!