Ziraat Bankası'nda iyileştirme operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Bankasında iyileştirme operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner başkanlığında önceki gün yapılan 5 saatlik toplantıda Ziraat Bankası'nı iyileştirme operasyonu hazırlandı. Bankanın sermayesi 20 trilyondan 100 trilyona çıkarılacak. Ek bütçeye bu amaçla ödenek konulacak.

Ekonomi yönetiminde sağlanan koordinasyon, her alanda meyvelerini vermeye başlıyor. Hazine ile Merkez Bankası arasında enflasyonla mücadele amacıyla imzalanan protokolün yanısıra, geçen dönemde sorunları ağırlaşan Ziraat Bankası'nın durumunun iyileştirilmesi için gereken operasyonun da başlatıldığı öğrenildi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Yener Dinçmen, önceki gün Devlet Bakanı Güneş Taner, Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in de hazır bulunduğu, konuyla ilgili üst düzey bürokratlara brifing verdi.

5 saat süren toplantıda Ziraat Bankası'nın durumunun iyileştirilmesi için yapılacak operasyonun çerçevesi de çizildi. Toplantı hakkında bilgi veren Ziraat Bankası Genel Müdürü Yener Dinçmen, ‘‘Ekonomide sağlanan koordinasyonun Ziraat Bankası açısından da meyveleri vermeye başladığını’’ belirterek, ilk adım olarak 20 trilyon lira olan banka sermayesinin 100 trilyona çıkarılmasına karar verildiğini söyledi. Bu amaçla, hazırlanacak ek bütçeye ödenek konmasına karar verildiğini kaydeden Dinçmen, gereken YPK kararının acil olarak hazırlanmasına karar verildiğini söyledi.

1.5 KATRİLYON ALACAK

Banka'nın Hazine'den alacaklarının 1,5 katrilyona ulaştığını hatırlatan Dinçmen, bunların çoğunun verilen görev zararlarının ödenmemesi nedeniyle biriken alacakları olduğunu belirterek, bu alacaklarının ödenmesi için de Hazine ile mutabakata varıldığını söyledi. Dinçmen bu amaçla 1998 bütçesine ödenek konulmasına karar verildiğini de kaydetti.

Zarar birikiminin temizlenmesinin yanısıra bundan sonra doğacak sorunları önlemek amacıyla alınması gereken önlemler üzerinde de durulduğunu kaydeden Dinçmen, ‘‘Ziraat Bankası'na Hazine tarafından verilecek görevler nedeniyle doğacak zararların önüne geçmek için, bundan sonra verilecek görevle birlikte finansmanıyla ilgili kararın da çıkarılması’’ konusunda da ilke kararına varıldığını söyledi.

Göreve geldiğinde, Banka'nın bankacılık işlemlerinde önemli sorun olmadığını belirterek, ‘‘Banka yönetimin Hazine ve Merkez Bankası gibi diğer kamu kurumlarıyla işbirliğinin sağlanması’’nın önemine değindiğini hatırlatan Dinçmen, ‘‘Kısa sürede bu işbirliğinin sağlanması, Banka'nın durumunu önemli ölçüde rahatlatacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!