'Zeytinyağı Tadım' kursu

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı Tadım kursu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2009 13:49

Aydın Ticaret Borsası (ATB) bünyesindeki Zeytinyağı Dostu Derneği ve Çine Belediyesi öncülüğünde Çine İlçesi'nde “zeytinyağı tadım” kursu açılacak.

Zeytin Dostu Derneği Aydın Temsilcisi Ülkü Ülgen, Çine Belediye Başkanı Osman Aydın ile ATB'de düzenlediği basın toplantısında, Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nin “tadım kriterleri maddesinin 3 Ağustos 2010 tarihinde yasal olarak yürürlüğe gireceğini” belirtti.

Bu tarihten itibaren zeytinyağı sektörünün zeytinyağı tadım kriterlerine uymakla yükümlü olacağını, aksi durumda zeytinyağını ihraç edemeyeceğini bildiren Ülgen, bilinçsiz yapılan üretim nedeniyle Türkiye'de üretilen yağların bir bölümünün tadım kriterlerine uymadığını, bu nedenle tebliğ yürürlüğe girdiğinde tadım kriterlerinin teknik detaylarını takip etmeyen firmaları bazı engellerin beklediğini söyledi.

2010 tarihinden itibaren denetimlerde, zeytinyağı tadım analizlerinin tadım panelleri marifetiyle yapılacağını kaydeden Ülgen, şu anda piyasada bulunan zeytinyağlarının bir kısmının tadına bakıldığında “ceza almasının mümkün olabileceğini” ifade etti.

Ülgen, son yıllarda zeytinyağı üretiminin artmasının, kaliteye ağırlık verilmesini zorunlu kıldığını, bu kapsamda Resmi Gazete'de Ağustos 2007 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 'Zeytinyağı Pirina Yağı Tebliği' ile zorunlu hale gelen geçiş için, zeytinyağında “duyusal analiz” yapılması konusunda 3 yıl süre tanındığını, ATB'nin de bu kapsamda 2 yıldır hazırlık yaptığını anlattı.

İlk eğitimlerin 2007 Kasım ayında 60 kursiyerle yapıldığını daha sonra eğitimlerin dernek organizasyonuyla bir çok ilde gerçekleştiğini anlatan Ülgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pek çok kursiyer uzmanlık eğitimini tamamladı. Bunların arasından seçilen 30 kişilik grupla ülkemizin ilk resmi tadım paneli de Aydın Borsası Laboratuvarı bünyesinde Zeytinyağı Dostu Derneği ortaklığında kuruldu. Aday panelimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ön izin aldı. Tadım uzmanı olabilmek bir eğitimle mümkün olmuyor. Bir kaç eğitim ve bolca deneyim gerektiriyor. Biz her hafta borsada İstanbul, Bursa, Çanakkale gibi illerden gelen tadım uzmanlarımızla analiz yapıyoruz.

Çine Belediyesi öncülüğünde 5-7 Ekim tarihinde zeytinyağı tadım uzmanlığı paneli düzenleneceğiz. Panele katılıp uzmanlık sertifikası alanlar. Bundan böyle zeytinyağının kalitesini de kendisi belirleyecek. Dış pazara daha rahat malını satabilecek. İyi bir tadımcı, iyi bir üretim yapabilir. Tadım uzmanı üretimde nerede hata yaptığını da rahatlıkla öğrenebilir.”

KALİTEYE ÖNEM VEREN BELEDİYE

Çine Belediye Başkanı Osman Aydın da, “Çine köftesi”, “Madran Suyu”ndan sonra “Çine Zeytinyağı”nı marka haline getirmek istediklerini kaydetti.

Bölgedeki zeytin ve zeytinyağı üretiminin kalitesine çok büyük önem verdiklerini vurgulayan Aydın,”Ülkemizde tadım eğitimi verme yetkisi bulunan bir kurum olmadığı için, Zeytindostu Derneği organizasyonu ve iş birliği ile uluslararası geçerliliği olan İtalyan Tadımcılar Birliği'nden bu eğitim alınacaktır. Başvurular Çine Belediyesi'nde 200 TL karşılında başlamıştır. İsteyen herkes bu panele katılıp, zeytinyağı tadım uzman sertifikası alabilir” dedi.

Aydın, 2010 yılından itibaren zeytinyağında uluslararası normlara uygun kimyasal özelliklerin sağlanmasının yeterli olmayacağını ve firmaların tadım kriterlerine uygun zeytinyağı üretmelerinin zorunluluk olacağını, sektörün bu süreçten zararlı çıkmaması için zeytinyağı tadım eğitimlerini sezon öncesinde tamamlaması ve yeni sezonda kriterlere uygun üretim yapması gerektiğini savundu.

ATB Başkanı Adnan Bosnalı, Çine Belediyesi'nin zeytinyağının kaliteli üretimi konusundaki duyarlılığının tüm belediyelere örnek olmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!