Zapsu: For You çalışanları için elimden geleni yaptım

Güncelleme Tarihi:

Zapsu: For You çalışanları için elimden geleni yaptım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 11:40

Aziz Zapsu’nun kurduğu Türkiye’nin ilk indirimli kozmetik ve bakım ürünleri zinciri For You hakkında 3.5 yıl önce iflas kararı verildi. Alacaklılar iflas masasına kayıt yaptırdı. Alacaklı grup arasında en kalabalık kesim ise işçiler. Ancak şirkete ait yeterli malvarlığı bulunmadığı için alacaklar tahsil edilemiyor. İflas masasındaki For You'nun 40 milyon liralık borcu bulunuyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Aziz Zapsu ise çalışanlar için elinden geleni yaptığını, şirketteki en büyük alacaklının ise kendisi olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Paralarını almak için uzun bir süreden beri bekleyen ve sayıları 500 dolayında olduğu ifade edilen For You çalışanları, kendilerine verilen sözlerin de tutulmadığı iddiası ile eylem kararı aldı. For You çalışanları 1 Aralık’ta Beşiktaş meydanında eylem yapacaklarını açıkladı.

İşçilerin toplam alacağının 1.3 milyon TL seviyesinde olduğu öne sürülüyor. Ancak iflas masasındaki şirketin kayıtlı varlığı 200 bin TL dolayında. Bu durum, işçi alacaklarının ancak yüzde 8’ini karşılayabilecek düzeyde.

40 MİLYON LİRALIK BORÇ VAR

İflas masasındaki şirket dosyasından edinilen bilgilere göre tasfiye masasındaki şirketin çalışanlar yanı sıra, bankalar ve tedarikçilere toplam 40 milyon liralık borcu bulunuyor.

Haberin Devamı

For You için daha önce iflas erteleme başvurusu yapılmıştı. Ancak gerekli sermaye artırımı yapılmadığı için şirket ayakta kalamadı ve mahkeme iflasına karar

 
‘ÇALIŞANLAR İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPTIM’

Konu ile ilgili Aziz Zapsu tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: Almanya’daki “Drogerie Markt” lar benzeri bir sistemi Türkiye’de kurmak istedim.

Bu hedefle 2006 tarihinde, böyle bir organizasyonun finansal ihtiyacını karşılayacak ortaklarla birlikte For You Mağazacılık A.Ş’yi kurarak yola çıktık. Şirketin üçte ikisinden fazlası finansal ortaklara ait oldu, ki bunun içinde en büyük ortak Amerikan AIG grubuydu.

For You 2007 ve 2008'de başarılı bir performans göstererek 208 mağazaya ulaştı. Yani ilaç konusu olmadan da çok büyük başarı elde etti.

2008 – 2009 finansal kriz, For You’nun en büyük ortağı AIG’nin sıkıntıya girmesine ve dünyanın en büyük kurtarma operasyonlarından birine ihtiyaç duymasına yol açtı. Ancak neticede iş planına göre sermaye artışı gerekirken yapamadılar veya yapmadılar. Ortakları iki sefer üst üste Genel Kurul’a davet ettiğimiz halde onların gelmemesi üzerine 2009 başında bu hızlı büyüyen müessesinin ihtiyaçlarıyla yüz yüze bırakıldık.

Diğer işlerinden kesip tüm imkânları zorlayarak For You’ya borç vermeme rağmen şirketi ayakta tutamadık. Şu anda şirketteki en büyük (30 milyon TL) üzerinde alacaklı benim. Çünkü tüm vergi, sigorta ve banka borçlarını karşıladım. For You’nun bütün çalışanlarının maaşlarının son kuruşuna kadar ödeyen de ortaklar değil, ben oldum.

Tazminatların ödenmesi iflas dairesinin önceliğidir. Kendileri buna göre gereğini yapacaklardır. Ancak zorda olduklarını duyduğu çalışanlar için, başka iş bulma şeklinde veya direkt maddi olarak yardım etmeye çalıştım ve halen daha buna imkân dahilinde devam ediyorum.

verdi. For You ile birlikte ortakların da yüklü bir zarara uğradıkları anlaşıldı.

Haberin Devamı

İflas masasının el koyduğu malların önemli bir bölümü 'çöp' olma durumunda. Belli bir raf ömrü bulunan malların bir bölümü kullanılamaz durumda. For You çalışanlarının bir bölümü iflas masasına adlarını yazdırırken, bir bölümünün henüz kayıt yapmadığı öğrenildi.

Ancak çalışanların toplam alacağı kayıt altına alınmadığı için net bir rakam yok. Fakat el konulan malların çalışanların alacağını ödemeye yetmeyeceği ifade ediliyor.

BİM’İN DE  KURULUŞUNDA YER ALDI

Aziz Zapsu’nun 2002’de kurduğu For You, Türkiye genelinde 200 kadar mağazaya ulaşmıştı. Ancak 2008’den itibaren mali zorluğa düşen şirket bir süre sonra iflas ertelemeye başvurdu.

Yeniden toparlanma imkanı görülmeyen şirket hakkında mahkeme iflas kararı vermişti.

Haberin Devamı

BİM’in de kurucuları arasında yer alan Zapsu, For You’nun yanı sıra ev tekstili alanında ise Evdi ve Tedi ismi ile iki market zinciri kurmuştu. Her iki marka için de alacaklılar, iflas istemi ile mahkemeye başvurmuştu.  Aziz Zapsu ayrıca, başkanı olduğu Singapur merkezli Oligo Investment Holding ile de Mart 2008'de A101'i kurmuştu.

dgokce@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!