Zamanın kadın ustaları

Güncelleme Tarihi:

Zamanın kadın ustaları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

Saat&Saat, erkek ustalarla adını duyuran sektörde ezber bozacak bir proje başlattı. Meslek liselerinden yetenekli gençleri kadrosuna katıyor ve kadın ustalar yetiştiriyor. Pilot projede ilk kadın usta adayları Ayşegül ve Ecem ekibe katıldı. Projeyi Avrupa’daki bir markanın teknik servisinden esinlenerek Türkiye’ye getiren Teknik Müdür Mehmet Düzgün’ün hedefi ise ekibinin en az yüzde 30’unu kadın ustalardan oluşturmak.

Haberin Devamı

Bizim meslek incelik ister. Hassastır. Zamanla oynanır mı, oynatmamak ister. Saatin kadranını açtığında ellerin titremesin ister. Milimetrik hataları yakalayacak göz ister. Dünyaca ünlü onlarca markanın Türkiye’deki distribütörüyüz. Hepsinin teknik müdürü de benim. Onların da teknik servislerini gidip görüyorum. Avrupa’da bu işin başında kadın ustalar gördükçe bizim tamamı erkek teknik kadro aklımı kurcalıyordu. Neden Türkiye’de kadın saat ustası olmasın ki dedim, aklımdakileri şirkette anlattım....

İşte Saat&Saat’in İstanbul’daki teknik servis merkezinde saat tamiri yapan genç kadınları görüp de şaşıranlara Teknik Müdür Mehmet Düzgün’ün yanıtı böyle.

Projenin adı ‘İncelikli İş’. Mehmet usta, toplamda 67 saat ustasından oluşan ekibinde tıpkı Avrupa’daki gibi kadınların da olmasını, özellikle genç kadınların dünyanın her yerinde geçerli bir zanaatı öğrenmelerini hayal ederek projenin başlaması için çalışmış.

Haberin Devamı

‘BAŞARMAK İSTEDİM’

Saat&Saat Pazarlama Direktörü Ayşem Suner ile İncelikli İş projesini konuştuk. Proje daha yeni. İŞKUR ile birlikte çalışılıyor ama henüz bir meslek örgütü işin içinde değil. Belki ilerleyen dönemde dahil olurlar. Burada güzel olan şey meslek liselerinden de üniversitelerden de kadın usta yetiştirme niyetinde olmaları. Ayşem Sunar, projeyi İŞKUR ile birlikte ilk duyurduklarında 60 başvuru aldıklarını, sonrasında üç kişinin programa kabul edildiğini söyledi. “Kriterimiz adayın 30 yaşını aşmamış olmasıydı” dedi. Yedi aydır usta adayları Saat&Saat’in teknik ekibinde eğitim alıyor. Suner, dünyanın her yerinde geçerli bir meslek olan saat ustalığının tıpkı İsviçre, Fransa’da olduğu gibi Türkiye’de eğitimli genç kadınların radarına girmesini istediklerini anlattı.

Zamanın kadın ustaları

Ayşem Suner

HEDEF TEKNİK EKİBİN YÜZDE 30’U

Avrupa’nın en büyük markalarının distribütörüyüz. Onların teknik servis hizmetini veriyoruz. Avrupa’nın en büyük teknik servis kadrolarından birine sahibiz. 700 metrekarelik alanda teknik ekip çalışıyor. Ekipte 25 usta var. İki de kadın ustamız eklendi. Hedef kadronun yüzde 30’unun kadınlardan oluşması” sözleriyle planlarını anlattı.

Haberin Devamı

Peki Ecem Yorulmaz ve Ayşegül Toprak ustalar ne düşünüyor? Ayşegül Toprak biraz da kafa tutmak istemiş: “Hedefim çok iyi bir saat ustası olmak ve alanımda en iyisi olmak. Aranan kişi oluyoruz, bu güzel bir şey. Erkek egemenliği olan bu meslekte bir kadın olarak neden olmayayım dedim. Başarmak istedim, ayrıca elle tutulur bir mesleğim olmadığı için meslek sahibi olmak istedim.”

Zamanın kadın ustaları

‘BİR MESLEĞİMİZ OLDU, MUTLUYUM’

Ecem Yorulmaz ’ise heyecanını şöyle anlattı: “Şu anda bu mesleği yapmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Başlangıçta ellerimiz titreye titreye saatleri elimize alıyorduk ancak şu an rahatça dokunup bakım ve onarımlarını gerçekleştirebiliyoruz, bir mesleğimiz olduğu için çok mutluyuz.”

Haberin Devamı

Ayşem Sunar’ın verdiği bilgilere göre programın ikinci yılı için de başvurular başladı.

KİBAR GÖNÜLLÜLERİ’Nİ TAKİP EDİN

Şirketlerin çalışan gönüllülüğünü desteklemeleri çok önemli olsa da ne yazık ki istenilen hızla yaygınlaşmıyor. Benim de jüri üyesi olduğum Özel Sektör Gönüllülerini Destekleme Derneği (ÖSGD) bir ödül programı düzenliyor. Bu nedenle çalışmalarını yakından takip ettiğim Kibar Holding’in eğitimde yaptıkları müthiş.

Kibar Gönüllüleri’nin beş yıllık tarihi var. Ekipteki gönüllü sayısı 900’ü aşmış. Özellikle eğitim ve çocuk alanlarında projeler hayata geçiriyorlar. Beş yılda beş okulda iyileştirme, atölye çalışmaları ve etkinliklerle çocuklara destek oldular. Gönüllüler 2024’te de etki alanlarını genişleterek sürdürülebilirlik ve cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmaya devam edecekler.

Haberin Devamı

Zamanın kadın ustaları

Haluk Kayabaşı

Böyle bir çalışma üst yönetimden destek almadan yürüyemez. Kibar Gönüllüleri’nin de en büyük destekçisi Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı. Gönüllülerin topluma kattığı değerden büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyleyen Kayabaşı, “Kibar Gönüllüleri, Cumhuriyetimizin 100. yılından aldıkları güçle çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kibar Gönüllüleri, yarım asrı devirmiş Kibar Topluluğu’nun geleceğe daha umutlu, daha şevkle bakmasını sağlıyor. Gönüllülerimiz, gelecek dönemde de gerçekleştirdikleri çalışmalarla eğitimde fırsat eşitliğinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve cinsiyet eşitliği konularında toplumda farkındalık oluşmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz” sözleriyle 900 kişilik gönüllü kadrosunun arkasında olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!