Yunanlı Bakan, ‘Zordayız’ dedi dayanamayıp gaz vanasını açtık

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı Bakan, ‘Zordayız’ dedi dayanamayıp gaz vanasını açtık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2012 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yunanlı mevkidaşının arayıp rica etmesi üzerine, dayanamadığını ve doğalgaz akışını önceki gün itibariyle başlattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yunanistan’a doğalgaz akışını başlattıklarını belirterek, “Yunan meslektaşım beni aradı. Zor durumda ve sıkıntıda olduklarını söyledi. Şahsen ben dayanamadım. Dolayısıyla Yunanlı meslektaşımızın ricasını kırmadık” dedi.
Basınç düşmüştü
Kayseri’de düzenlenen “2023 Türkiye Vizyonunda Kayseri Turizmi” toplantısına katılan Yıldız, geçtiğimiz hafta gerek Batı Hattı’ndan, gerek Azerbaycan ve İran doğalgaz boru hatlarından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı Yunanistan’a verilen doğalgazda basınç düşüklüğü olduğunu anımsattı. Yıldız, şöyle devam etti: “Yunanistan’ın gaz konusundaki sıkıntısını bizler de hissediyoruz. Her Bakan kendi sorumluluğu çerçevesinde kendi vatandaşlarına bu sıkıntıyı yaşatmak istemiyor. Ukrayna’ya gittiğimde oradaki meslektaşımdan rica ettim, depolarındaki gazlardan bize biraz gaz verecekler.”
Kesinti öngörmüyoruz
Yıldız, “Bizler vatandaşımızın her türlü sıkıntısını karşılayabilecek durumdayız. Bu manada bir kesinti öngörmüyoruz. Gerçekten çok olumsuz hava koşulları var. Avrupa’da soğuktan ölenlerin sayısı 600’e yaklaştı. Türkiye’de de kar yağışından dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ama enerji konusunda bir sıkıntı öngörmüyoruz” diye konuştu. Taner Yıldız, olumsuz hava şartlarının insanlar için rahmet olduğuna inandığını da vurgulayarak, şöyle konuştu: “Olumsuz hava şartları yaşanıyor ama bu aslında rahmet. Kar yağışı nedeniyle hidroelektrik santrallerimize İnşallah su dolmuş olacak. Yeraltı su seviyeleri yükseliyor. Bunlar Türkiye için önemli şeyler. Her nimetin bir külfeti var. Külfetine katlanacağız ama nimetine de inşallah ulaşacağız.”

Haberin Devamı

Türkiye, kalbiyle vicdanıyla büyüyor

TANER Yıldız, “Ekonomik büyüklük sadece maddi olarak değerlendirilemez. Avrupa’da soğuktan ölenlerin sayısı 600’e ulaştı. Türkiye’de bunun onda biri insan ölse, hükümet istifaya çağrılırdı. Çünkü, bizim kültürümüz, vicdanımız buna imkan vermez. Zor durumdaki insana karşı duyarsız kalamayız. Türkiye sadece maddi olarak obez bir şekilde büyümüyor. Türkiye, beyniyle, kalbiyle ve vicdanıyla büyüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mersin’deki petrol kuyruğunda dünya devlerinin adı var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sözünü ettiği Mersin açıklarında petrol ve doğalgaz araması yapacak 10 uluslararası şirket listesinde birbirinden büyük dünya enerji devleri yer alıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), Mersin ve İskenderun’da petrol ve doğalgaz araması için başlattığı farm-out (kiraya verme) sürecine katılan on uluslararası şirketin Total, OMV, Perenco, Genel Energy, RWE, Petrobras, Chevron, BG, Conoco Philips ve Statoil olduğu öğrenildi. Farm-out sürecinde, TPAO elindeki ruhsatlarla aramada işbirliği yapmak için bir nevi çağrıya çıkıyor.
6 şirket veri odasında
Bu sürecin ilk etabında işbirliği yapılacak ruhsatlarla ilgili önbilgiler yayınlanıyor. Şirketlerle arama yapılacak bölgelerle ilgili su derinliği gibi teknik bilgilerden özetler paylaşılıyor. Şirketler de belirlenen süre içinde bilgileri daha iyi incelemek üzere randevu alıyorlar. Daha sonra TPAO’nun veri odasında bu şirketlere söz konusu alanlarla ilgili belli datalar açılıyor. Şu ana kadar 10 şirketten altısı Mersin ve İskenderun için dataroom görüşmesini tamamladı, Chevron, BG, Conoco Philips ve Statoil ile görüşmelerin ise ay sonunda tamamlanması bekleniyor. Enerji yetkilileri, şirketlerin dataroom görüşmesi sonucu, ihalelerde olduğu gibi ya teklif getireceğini, ya da teşekkür edeceğini belirterek, “Mart sonuna doğru karar verilecek” dediler. - Merve ERDİL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!