Yunanistan savunmaya geçti: Krizin tek sorumlusu değiliz

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan savunmaya geçti: Krizin tek sorumlusu değiliz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 00:00

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcisi Paul Tomsen, Yunanistan’ın borçlarını ödeme süresinin geciktirilebileceğini belirtti. Yapısal değişikliklerin gerekliliğine değinen Tomsen, “Borçları ödeme süresini 6 yıldan 11 yıla kadar uzatma olanağımız var” dedi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, “Avrupa’daki krizin tek sorumlusu Yunanistan değil” diye konuştu.

AVRUPA Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcisi Paul Tomsen, Yunanistan’ın borçlarını ödeme süresinin geciktirilebileceğini belirtti. Yunanistan’da, bütçe açığının daraltılması yolundaki ekonomik reformların uygulanmasını denetlemek için AMB ve IMF yetkililerinden oluşan Troyka’nın Başkanı Tomsen, Atina’da yayımlanan haftalık Realnews gazetesine verdiği demeçte, “Yunanistan’ın alacağı 15 milyar Euro tutarındaki dördüncü taksidin, bütçe açığının daraltılması yolundaki ekonomik reformların başarıya ulaşmasına bağlı olduğunu” vurguladı.

11 yıla uzayabilir

Yunanistan’da ekonomik kalkınma programının uygulanmasında bazı gecikmeler olduğunu, Euro kuşağındaki ekonomik dalgalanmaların durumu daha da ağırlaştırdığını ifade eden Tomsen, 2011’in, Yunanistan için kritik bir yıl olduğunu ifade etti. Tomsen, şöyle konuştu: “Yunanistan’ın, ekonomisinin gidişatını değiştirmesi için önünde bir yıl var. Dördüncü kredi diliminin serbest bırakılması yapısal değişikliklerin başarıya ulaşmasına bağlı. Kamu kuruluşlarında, sağlık alanında, özelleştirme ve vergi toplama mekanizmalarında köklü değişiklikler yapılmalı. Hükümet bunu başarabilirse ileriye iyimser olarak bakabiliriz. Aksi durumda bizim, borçları ödeme süresini 6 yıldan 11 yıla kadar uzatma olanağımız var. Bu da pazarlara olumlu bir mesaj olacaktır.”

Tek sorumlu biz değiliz

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Avrupa’nın, ekonomik kriz karşısında siyasi açıdan yetersiz kaldığını belirterek, mali krizin sorumlusunun sadece Yunanistan olmadığını söyledi. Papulyas, Avrupa Odalar Birliği Kulübü Başkanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Avrupa’nın ekonomik kriz karşısında siyasi açıdan yetersiz kaldığını ifade ederek, ekonomi odaklarının ve bankaların akınlarından korunmak için, Avrupa’nın siyasi gücünü sağlamlaştırıp artırmayarak Avrupalılar olarak önemli bir iş yaptıklarını söyledi.

Siyasi zaafiyet

Avrupa Birliği’nde toplumların geleceği konusunun hiçbir zaman gündemin birinci maddesini oluşturmamasını eleştiren Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Almanya’nın eski başbakanı Helmut Schmidt’in ısrarla ortak para birimini desteklerken, Avrupa’nın siyasi zafiyetini hesap edemediğini öne sürdü. Yunanistan’ın, bugün içinde bulunduğu mali krizden sadece kendisinin sorumlu olmadığını” savunan Papulyas, “Bu bir Yunan krizi değildir” dedi.

Bıçak kemiğe dayandı sorunu çözme zamanı

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın ekonomik kalkınma programının ilerletilmesinde kararlı olduğunu söyledi. Papandreu, “Hükümetin bu konudaki hedefleri arasında kamu kurum ve kuruluşlarının sağlıklı bir duruma getirilmesinin birinci sırada yer aldığını” ifade ederek, “Bu sorunu çözme zamanı geldi. Artık bıçak kemiğe dayandı. Bu şekilde sürmesi mümkün değil” dedi. Hükümetin bu konuda günah keçisi aramadığını ifade eden Papandreu, yapılması planlan değişikliklerin ve reformların hayata geçirilmesinde yardımcı olabilecek herkese kapının açık olduğunu kaydetti. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu da, ülkenin mali krizden çıkması için alanan önlemlerle, Yunanistan’ın değişmesi konusundaki kararlığını kanıtladığını savunarak, Yunanistan’ın mali krizden çıkmasına yönelik uygulanan programda başarı sağlanmasının, sadece kredilerin sürmesi için bir koşul olmadığını, bunun daha çok, Yunanistan’ın son yıllarda gittiği yolda devam etmesinin artık mümkün olmadığı için gerekli olduğunu kaydetti.

Yardımlar Almanya’yı tehdit etmeye başladı

YUNANİSTAN’nın ardından İrlanda sorunuyla da karşılayan Almanya’da kurtarma paketlerine öfke sürüyor. İngiliz The Telegraph gazetesine konuşan Frankfurt Üniversitesi ekonomi profesörü Wilhelm Hankel, Almanya’nın geleceğini tehlikeye atmadan kriz yaşayan ülkelere daha fazla yardım edemeyeceğini, böyle giderse Alman devletinin bile iflas tehlikesi yaşayabileceğini söyledi. Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ise Almanya’nın para içerisinde yüzmediğini ve boğazlarına kadar ulaşan borçlarla uğraşmak durumunda olduklarını belirtti.

AB’de sonun başlangıcını yaşıyoruz

YUNANİSTAN’ın aşırı milliyetçi Halk Ortodoks Alarmı partisi (LAOS) Genel Başkanı Yorgo Karacaferis, Avrupa Birliği’nin dağılmanın eşiğinde olduğunu ve artık son dönemlerini yaşadığını iddia etti. Karacaferis, Atina bölgesinde yayın yapan özel Antenna1 radyosuna verdiği demeçte, Almanya’nın, Güney Avrupa ülkelerini sömürdüğünü söyleyen Karacaferis artık bu ülkelerden alacağı bir şey kalmadığı için Birliği dağıtma yönüne gideceğini öne sürdü. Karacaferis, Amanya’yı da yıllardır tüm Avrupa’nın kendisi için çalışması gerektiğini düşünmekle suçladı.

Salam kesmiyoruz

ALMANYA Dışişleri Bakan Yardımcısı Werner Hoyer, Yunan hükümetinin cesaret ve kararlığının Almanya’da yeterince takdir edilmediğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bazı sıkıntı-lara rağmen ortak hedef var. Ortak para birimi riske atılmamalı. Euro bütünlüğünü bugünkü şekliyle tutmalıyız. Salam keser gibi parçalarının birbiri ardına koparılmasına izin vermemeliyiz. Birlikte mücadele etmeliyiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!