Yunanistan korkuttu AB kendi IMF’sini kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan korkuttu AB kendi IMF’sini kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 00:00

Yunanistan’ın yaşadığı kriz, AB’yi kendi IMF’sini kurma planı hazırlamaya yönlendirdi. AB Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Olli Rehn, “AB Komisyonu Euro Bölgesi’ni desteklemek için IMF gibi bir enstrüman önermeye hazır” dedi. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble da “Amacımız IMF ile rekabet değil. Euro Bölgesi’nde istikrarı sağlamak” diye konuştu.

YUNANİSTAN’ın ağırlaşan borç sorunu nedeniyle Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Euro Bölgesi’ne müdahil olmasını Euro’nun güvenilirliğini yitirmesi endişesiyle istemeyen AB, üyelerin borçları nedeniyle oluşabilecek istikrarsızlıkların tekrarını önlemek amacıyla kendi IMF’sini kurmayı gündemine aldı. AB Komisyonu’nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, “AB Komisyonu Euro Bölgesi üyelerini desteklemek için IMF gibi bir Avrupalı enstrüman önermeye hazır” dedi. Avrupalı IMF’den yardımın sıkı koşullara bağlanacağını vurgulayan Rehn, bu kurumun oluşturulması için Almanya, Fransa ve diğer AB üyeleriyle yakın çalıştıklarını ifade etti.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Amadeu Altafaj, “Şu anda hem önleme tarafı hem de müdahale tarafında etkin olunmasını sağlayacak olanakların değerlendirildiği açık görüşmeler yürütülüyor. Ancak fonun kurulması halinde AB’nin kurucu anlaşmalarında değişiklik gerekip gerekmediği konusunda konuşmak için erken. Anlaşmalara yapılacak herhangi bir değişiklik AB üyesi 27 ülkenin onayını gerektiriyor” diye konuştu. Fonun kurulmasının zaman alacağını belirten Amadeu Altafaj, Yunanistan’ın mali sorunlarının çözümünde söz konusu fonun kullanılamayacağını belirterek, şunları dile getirdi: “Yunanistan’ın sorunlarıyla gerçek zamanlı mücadele gerekiyor. Yunanistan’daki krizden ders almalıyız. Fon şu an için Euro bölgesi üyeleri için tasarlandı ancak diğer AB ülkelerinin de fonun çatısı altına girmek zorunda kalabilir.”

IMF’ye rakip değil

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble da, EMF’nin (Eupropean Monnetary Fund-Avrupa Para Fonu) kurulması ile ilgili planın ilk detaylarını verirken, AB’de ve Euro Bölgesinde ekonomik politikalarda daha güçlü işbirliklerini desteklediğini söyledi. Schauble, amaçlarının IMF ile rekabet değil Euro Bölgesi’nde iç istikrarı sağlamak olduğunu belirterek bunun için kuracakları birimin IMF’nin deneyimine ve yetkisine sahip olması gerektiğini söyledi. EMF ile ilgili önerilerini kısa sürede diğer AB üyelerine sunacaklarını belirten Schauble, “Yunanistan krizinin sonuçlarını sakince tartışıp Avrupa Para Fonu’nun yaratılması dahil hiçbir unsuru gözardı etmemeliyiz” diye konuştu.

EMF’nin kurulması planına bakıldığında Yunanistan’ın yaşadığı darboğazla gündeme gelen Euro’nun desteklenmesi konusunda piyasaya çıktığı 1999’dan bu yana ilk kez bu kadar radikal kurallar getirilecek. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, “Yunanistan’a yardım etmek zorundayız. Euro’yu biz yarattık o halde Euro Bölgesi’ndeki bir ülkenin iflasına izin veremeyiz” demişti.

Yunanistan Merkez Bankası: Yardıma ihtiyacımız yok

YUNANİSTAN Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos, ülkesinin borç sorunlarını halletmek için yabancı yardıma ihtiyacı olmayacağını söyledi. Provopulos, Financial Times Deutschland (FTD) gazetesine yaptığı değerlendirmede, Yunanistan’ın 10 yıl vadeli 5 milyar Euro tutarındaki tahvil ihracına olan talebin Atina’nın, finansal piyasalarda ihtiyaç duyacağı fonları artırabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Sarkozy yardım planını spekülatörden gizliyor

ALMANYA’nın ardından rotasını Fransa’ya çeviren Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Paris’te moral buldu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, görüşme sonrasında, “Fransız halkı Yunan halkının yanındadır. Yunanistan’ın başına gelenler bugün başka AB üyelerinin başına da gelebilirdi. Spekülatörlere dayanışma nedir göstereceğiz” dedi. Papandreu ise, “Para istemeye değil, spekülatörlere karşı birlikte mücadele etme ve çözüm aramaya geldik” sözlerini tekrarladı. Sarkozy, spekülatörlerin öğrenmemesi için Yunnaistan’a yardım planının detaylarını şimdilik açıklamayacaklarını söyledi. Almanya’nın “adalarını sat borcunu öde” önerisini hatırlatan bir Yunanlı gazeteci Sarkozy’ye “Fransa mali krize girse, Alsace’ı satar mıydınız” dedi. Sarkozy de, “Böyle saçma sözleri duymazdan gelin” yanıtı verdi.

IMF Başkanı: Yunanistan’ı Euro Bölgesi kurtarır

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Stauss-Kahn, Yunanistan’ın borç krizinin diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere sıçrama ihtimalinin az olduğunu belirterek, “Yunasitan ile bir problemimiz var. İspanya ile şu anda bir problemimiz yok. Euro Bölgesi Yunanistan sorununu çözmeli. Çözmeye çalışıyorlar da. Yarın ne olacağını kimse bilemez ama İspanya yada Portekiz’e taşma olması için de nedenler var” dedi. Kahn, şöyle konuştu: “Euro Bölgesi’nin Yunanistan sorununu halledebileceği konusunda rahatım. İnsanları korkutmak için Euro Bölgesi’ndeki her ülkeyi listeye ekleyebilirsiniz. Ancak ben bir sıçrama olacağını sanmıyorum. Eğer daha fazla yardım gerekirse biz hazırız ancak gördüğüm kadarıyla Avrupalılar kendileri halledebilecekler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!