Yunanistan IMF’yi de yokluyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan IMF’yi de yokluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 00:00

Avrupa Birliği’nden (AB) talep ettiği yardımı alamayan Yunanistan, diğer alternatifi Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yöneldi.

Haberin Devamı

Bu yıl 53.2 milyar Euro borç ödemesi gereken ve mayıs ayı sonuna kadar ise 40 milyar Euro borçlanma ihtiyacı içinde olan Yunanistan’ın daha önce ‘gidebilirim’ dediği IMF ile gizlice görüşmelere başladığı belirtiliyor. Atina yönetiminin IMF ile pazarlığa son umut olarak gördüğü AB Komisyonu’nun ‘Euro Çüzüm’ paketini görüşeceği 25-26 Mart Liderler Zirvesi’nden çıkacak yardım paketine ek destek sağlamak amacıyla başladığı öne sürülüyor.
Yunanistan-IMF görüşmeleri, Başbakan Yorgo Papandreu’nun başta Almanya, Fransa ve ABD olmak üzere bir çok ülkeye gerçekleştirdiği destek amaçlı ziyaretlerden ve Euro Bölgesi maliye bakanlarının çalışmalarından somut bir sonuç alamayınca başladı. Önceki gün IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn ile telefon görüşmesi yapan Papandreu, bu konuda AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso’yu da bilgilendirdi.
Miktar belli değil
Bu arada Yunanistan’ın mayıs sonuna kadar 40 milyar Euro olan borçlanma ihtiyacının ne kadarının IMF tarafından karşılanacağı konusunda da çeşitli görüşler mevcut. Analistler Yunanistan’ın 1 milyar Euro katkı ile üyesi olduğu IMF’den 10 milyar Euro’dan fazla borç alamayacağını düşünüyor. Buna karşılık bazı ekonomistler de ihtiyaç duyulan 40 milyar Euro’nun büyük bir bölümünün IMF tarafından karşılanabileceğini iddia ediyor.
Yunanistan’ın yüksek tirajlı gazetelerinden TA Nea, IMF’nin iki taksitte 40 milyar Euro kredi vereceğini yazdı. Buna karşı Kathimerini Gazetesi, 40 milyar Euro’nun bir bölümünün başta Alman ve Fransız devlet bankaları olmak üzere Euro Bölgesi üye ülkelerinden sağlanacağı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Rehn: Sağlam bir teklif hazırlıyoruz

YUNANİSTAN’ın yaşadığı borç krizi AB’nin gündeminde yoğunluğunu koruyor. AB Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ‘sağlam bir teklif’ yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Rehn, söz konusu finansal
yardımın hızlı etki gösterebilecek nitelikte olabileceğini ancak Yunanistan’dan bazı koşullara uymasının istenebileceğini aranabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!