Yunanistan’da NBG, Eurobank’ı almak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’da NBG, Eurobank’ı almak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 00:00

FİNASBANK’ın sahibi “National Bank of Greece” (NBG) Avrupa’nın en büyük 20 bankasından biri olmak için önemli bir adım atarak Yunanistan’ın önde gelen bankalarından Eurobank’ın hisselerinin yüzde 100’üne talip çıktı.

Haberin Devamı

NBG iki bankanın birleşmesi için baş hissedarı (yüzde 43.6) ünlü armatör Latsis ailesinin olduğu Eurobank’a teklifte bulundu. Teklif, her 58 NBG hissesinin, 100 Eurobank hissesi ile  değiştirilmesini, yeni bankada NBG’nin yüzde 75, Eurobank’ın da yüzde 25 hissesi olmasını içeriyor.  NBG ile Eurobank’ın  birleşmesi halinde 177.5 milyar Euro’luk hacmi ve sadece Yunanistan’da 932 şubesi bulunan dev bir banka oluşacak. Birleşmenin “düğün hediyesi” ise Post Bank’ın satın alımı olacak.

Çalışan sayısı 19 bine çıkacak

NBG-Eurobank-Postbank birleşmesiyle yeni bankanın hacmi 194 milyar Euro, şube sayısı da 1.118, çalışan sayısı da 19 bine ulaşacak. Bir diğer deyişle üç bankanın birleşmesiyle oluşacak yeni bankanın hacmi Yunanistan’ın Gayri Safi Milli Hasılası ile eş olacak. NBG bu şekilde, Fransız Credit Agricole’nin sahibi olduğu Yunan Emporiki Bankası’nı Alpha Bank’a devretme kararı üzerine, kaybettiği Yunanistan’ın büyük bankası olma özelliğini tekrar kazanacak.Geçen şubat ayında Yunan devlet tahvillerinin tıraş ve takas işleminden büyük zarar gören  Yunan bankaları birleşme furyasına girdi.  Devlete ait “Agrotiki” (Ziraat) bankası “iyi” ve “kötü” banka olarak ikiye ayrılıp “kötü” banka devlete bırakılarak “iyi” banka Pireus Bank’a devredildi. Yunanistan’da “2.5 banka” senaryosu uygulanıyor. Bankacılık sektöründe NBG ve Alpha Bank’ın yanısıra Pireus Bank söz sahibi olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!