Yumurtacılar piyasadan memnun

Güncelleme Tarihi:

Yumurtacılar piyasadan memnun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2006 14:39

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YÜMB) Başkanı Derya Pala, uzun süredir zarar eden sektörün ilk kez bu ay iç piyasaya ve yurt dışına maliyetinin üzerinde fiyatla mal sattığını söyledi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YÜMB) Başkanı Derya Pala, uzun süredir zarar eden sektörün ilk kez bu ay iç piyasaya ve yurt dışına maliyetinin üzerinde fiyatla mal sattığını söyledi.

Pala, merkez birliğinin tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, bir aydır Kuzey Irak'a ihracat yaptıklarını, Bağdat ve Güney Irak'tan da yoğun talepler geldiğini, gelişmelerden memnun olduklarını belirtti.

Kuş gribi nedeniyle krize giren sektörün uzun süredir maliyetin altında fiyatlarla mal satmak durumunda kaldığını, ancak son bir ayda, 7,5-8 YKr'lik maliyete karşın toptan satış fiyatlarının 15-15,5 YKr'ye çıktığını anlatan Pala, ”yumurta fiyatlarının çok arttığı söyleniyor. Ancak, fiyatlar daha yeni sektörü kar eder hale geldi. Yumurtanın besin değeri düşünülürse, perakende 17-18 YKr makul bir fiyat. Sektördeki gelişmeler bizi de memnun ediyor” dedi.

Fiyat istikrarsızlıklarının da sektörü olumsuz etkilediğine işaret eden Derya Pala, Türkiye'de kişi başına yıllık yumurta tüketiminin 130 adet ile dünya ortalamalarının altında olmasına karşın, mevcut durumda önemli bir kapasite fazlalığının bulunduğunu belirterek, ileride sorun yaşanmaması için kapasite artışlarının kontrol altında tutulması gerektiğini vurguladı. Öncelikle Türkiye'de tüketimin artırılması, kişi başına yıllık 250-300 adetlere yükseltilmesini hedeflediklerini, bu amaçla 2 ay içinde bir tanıtım kampanyası başlatacaklarını açıklayan Pala, üretici birlikleri olarak, tüketimin artırılmasına paralel bir kapasite kullanımı planlamasını öngördüklerini belirtti.

Hollanda, Almanya, İsrail gibi gelişmiş ülkelerde kapasite fazlalığı sorunun çözmek için, yeni işletmelere ruhsat verilmesi aşamasında bazı ek yükümlülükler getirildiğini anlatan Pala, Türkiye'de de buna benzer düzenlemeler yapılabileceğini kaydetti.

Türkiye'de günlük 30-35 milyon adet yumurta üretimi bulunduğunu, tüketimin düşüklüğü nedeniyle fiyat istikrarının sağlanması için üretimin bir bölümünün hangi fiyattan olursa olsun ihraç edilmesi gerektiğini ifade eden Pala, üretici birlikleri olarak, üretimin yüzde 10-20'sini ihraç etme kararı aldıklarını açıkladı.

Kuş gribi konusunda sektörün çok ciddi önlemler aldığını, “yumurtadan kuş gribi bulaşması riskinin domatesten, maruldan , portakaldan bulaşma riski ile aynı” olduğunu söyleyen Derya Pala, halkı bu konuda bilgilendirmek amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı organizasyonuyla sektörün katılımı ile kurulan “Kuş Gribi İletişim Grubu” tarafından bastırılan broşürlerin, yakında halka dağıtımına başlanacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!