Yüksekovalı Yaşar ABD'de ‘bilimi sevdirme’ patronu

Güncelleme Tarihi:

Yüksekovalı Yaşar ABDde ‘bilimi sevdirme’ patronu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2004 01:54

ABD Başkanı George Bush'un devreye aldığı ‘orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi’ni yürütecek komitenin başına Hakkari Yüksekova doğumlu Prof. Osman Yaşar getirildi.

Yaşar, halen The State University of New York'un teknoloji bölümü başkanlığını da yürütüyor.

ABD'de matematik ve bilimi geliştirmek bir Türk profesörüne emanet edildi. ABD Başkanı George Bush'un eğitimi güçlendirme, orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi çerçevesinde başlatılan atılımın en önemli ayağı olan ‘Proje Değerlendirme Komitesi Başkanlığı’, The State University of New York'un (SUNY) teknoloji bölüm başkanlarından Hakkari Yüksekova doğumlu Prof. Osman Yaşar'a verildi.

Prof. Yaşar, ABD Kongresi ve Beyaz Saray'a karşı sorumluluk alarak, ABD'de uygulanacak en iyi eğitim porgramlarını seçip projelendirecek komitenin başkanlığına seçilmesini, kendisinin de benzer bir projeyi son derece başarılı şekilde yürütmesine bağladı.

DİKKAT ÇEKTİ

Prof. Yaşar, yapılan araştırmaların ABD'de başta matematik olmak üzere genel olarak bilime duyulan ilginin azaldığını gösterdiğini ifade ederek, ‘‘Bu nedenle Bush Yönetimi hem orta, hem de yüksek öğretimde matematiğe ve bilime olan ilginin artmasını sağlayacak projeler üzerinde çalışıyor. Benim başkanlığımda bir ekip 2002'de böyle bir projeyi başlattı. Küçük bütçeli olmakla birlikte son derece etkin bir proje olarak yürüyor. O çerçevede 100'ü orta öğretimde, 200'ü de yüksek öğretimde olmak üzere 300 eğitmen, öğretmen eğitildi. Başarının görülmesi üzerine Beyaz Saray, 2003'te daha geniş kapsamlı fikirlerimizi aldı. 2004'te ABD'de bu konuda yapılacak işleri yürütecek komite kuruldu ve başkanlığına getirildim.’’

Yaşar, bu komitenin ABD'de bilimi sevdirecek ve eğitim sisteminde bilimi güçlendirecek yeni projeleri seçip, fon sağlayarak uygulanmasına imkan vereceğini belirtti. 15 milyar dolara kadar tırmanan eğitim projeleri zincirinin en önemli halkalarından birini bu komitenin oluşturduğunu söyleyen Yaşar, 2004'te 150 milyon dolarlık fonu dağıtacaklarını vurguladı.

BİLGİSAYAR UZMANI

ABD'ye giderek 1986'da Wisconsin'de üniversite eğitimini sürdüren Osman Yaşar, burada 1986-89 döneminde iki master ve bir doktorayı tamamladı. Masterlarından biri olan bilgisayar üzerine yoğunlaşan Yaşar, ilk olarak yazdığı programların benzerlerine oranla 1000 kata varan hızlarda çalışmasıyla dikkat çekti. Yaşar, 1990'lar başlamadan önce süper bilgisayarlar üzerine ABD'de tanınan uzmanlar arasına girdi.

Bunun üzerine Intel tarafından ‘‘Süper Bilgisayar Grubu’’na başkan olarak seçildi. Akademik çalışmalarını da sürdüren Yaşar, sonuçta New York'a giderek, SUNY'nin Brockport kampüsünde yeni bir program başlattı. 2000'e kadar süper bilgisayarlar üzerine çeşitli araştırmalar yapan Yaşar, 2000'den itibaren ABD'de eğitim sistemi üzerine çalışmalar da yürüttü.

TÜRKİYE'DE DENEDİ

Prof. Osman Yaşar, 1993'te Türkiye'ye dönerek bir süper bilgisayar merkezi açılması için hükümete plan önerdi. Planın İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uygulanması için harekete geçildi, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) öneriyi benimsedi. Ancak, parasızlıktan proje durdu.

İTÜ'ye ‘süper bilgisayar merkezi’ kurdular

TÜRKİYE
'nin süper bilgisayar projesi için 1998'de ikinci bir atılım yapılabildi. Prof. Osman Yaşar'ın Wisconsin Üniversitesi'nden öğrencisi olan Hasan Dağ'ın İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) öğretim üyesi olarak göreve başlamasıyla, 1998'de İTÜ'nin sağladığı imkanlarla bir süper bilgisayar merkezinin kurulmasını mümkün kıldı. Bu yıldan itibaren İTÜ'nün süper bilgisayar merkezi genç beyinleri yetiştirmenin yanısıra, sanayinin de hizmetinde olacak. Bu merkezde yapılacak araştırmalar, sanayinin karşılaştığı her türden problemi çözebilecek.

Saniyede 100 milyar işlemden daha fazlasını yapabilen bilgisayarları ‘‘süper bilgisayar’’ olarak kabul etmek mümkün. Yapım maliyetine bağlı olarak saniyedeki işlem miktarı trilyon adede kadar çıkabiliyor. Böylesine yüksek rakamlarda işlem yapabilen bilgisayarların sağladığı en önemli avantaj, sonucuna ulaşmak çok uzun zaman alabilecek işleri kısa sürede tamamlayabilmek.

Türkiye'deki eğitimle zirveye çıkmayı başardım

SUNY
'nun kendi alanında dünyaca tanınan eğitmenlerinden Prof. Osman Yaşar, ‘‘Bunca yıldır gözlemliyorum. Türkiye'deki eğitim denildiği gibi kötü falan değil. Eğer ben dört yıldan daha kısa sürede iki master ve bir doktora tamamladıysam, bunu başkaları da yapar. Beni başka yerde yetiştirmediler ki, Türkiye'de eğitildim, Hacettepe'den mezun oldum’’

Osman Yaşar kerpiç evden ABD Kongresi'ne nasıl uzandı

PROF
. Osman Yaşar, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden çıktı. Aile fertleri hálá Yüksekova'da yaşayan Osman Yaşar, doğduğu kerpiç evden çıktıktan sonra bir hayli mesafe alıp, Beyaz Saray'a ve ABD Kongresi'ne kadar gitti. Yüksekovalı Yaşar'a bu yolu gönül verdiği bilim adamlığı açtı.

Hacettepe Üniversitesi'nden Fizik Mühendisi olarak mezun olduktan sonra ABD'ye giden Osman Yaşar, teorik fizik, fizik mühendisliği ve bilgisayar üzerine masterlarını ve doktorasını tamamladı. 1990'ların başından itibaren eğitim alanındaki yerini alan Yaşar, kısa süre Wisconsin Üniversitesi'nde çalıştı.

Daha sonra Intel'de araştırmalar yapan, General Elektric ve Ford gibi üreticilerin sorunlarını çözen Yaşar, dünyanın en büyük üniversitesi olarak kabul edilen 64 kampüslü, 400 bin öğrencili The State Universty of New York'a (SUNY) geçti. Burada dünyada bir ilki gerçekleştirip, henüz İngilizce'de de tam oturmamış ‘Computational Science and Engineering’lisans programını başlatan Yaşar, bölümün başkanlığına etirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!