Yüksek tempolu iyileşme

Güncelleme Tarihi:

Yüksek tempolu iyileşme
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 21:53

Uçak krizi sonrası normalleşen ilişkiler kapsamında dördüncü kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ilişkilerin yüksek bir tempoda iyileşmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. 2 ülke 2019’u karşılıklı turizm yılı ilan ederken, milli paralarla ticaret için Rus kartlarının altyapısına uyum için çalışılacak. Ayrıca Rusya ve Türkiye 1 milyar dolar hacminde ortak yatırım fonu kurdu. 

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, dün günübirlik Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin’de bir araya geldi. Ayrıca, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği (ÜDİK)  toplantısı ile Putin tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Erdoğan, Putin ile 2.5 saat süren görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve yaptırımların iptal edilmesini isterken, 22 Mayıs’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 25. kuruluş yıldönümü için İstanbul’da yapılacak toplantıya davet etti. Erdoğan’a Moskova ziyaretinde, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik etti.

Haberin Devamı

TURİZMDE REKOR YIL

Putin ve Erdoğan, Kasım 2015’teki uçak krizinin ardından ilişkilerin yeniden normalleşmesi sonrası dördüncü kez bir araya geldi. İki liderin Moskova’da başkanlık yaptığı Türkiye-Rusya Türk Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısıysa, uçağın düşürmesinden bu yana ilk kez düzenlendi. Erdoğan, askeri ve teknik işbirliği konusunu Putin ile baş başa görüşmelerinde ele aldıklarını dile getirerek şöyle konuştu: “Bu alanlarda işbirliğimiz mühimdir beşeri ve kültürel münasebetlerimizi de artırmalıyız. 2019 yılını karşılıklı olarak kültür ve turizm yılı ilan ediyoruz. Moskova’da Yunus Emre heykeli, Ankara’ya ilk Rus kozmonotun heykelinin dikilecek olması önemli.  Bu yıl Rus turistte rekor bekliyoruz. Buradan Rusları Türkiye’ye davet ediyorum. Sizlerin Rus halkını cesaretlendireceğinize inanıyorum. Mir kartın Türkiye’de altyapısının oluşturulacak olması ve milli ödeme süreçleri de bu ilişkiyi ciddi manada hızlandıracaktır.”

VİZE MUAFİYETİ

Erdoğan, Moskova’da yapılan Türk Kültür Merkezi’nin faaliyete geçmesi durumunda merkezin açılışını Putin ile birlikte yapabileceklerini söyleyerek, “Vize muafiyetini canlandırmak için çalışmanın olmasında fayda var. İşadamı, TIR şoförleri, uçak mürettebatı ve resmi pasaportlarda bazı formüller üzerinde çalıştığınızı biliyorum. Arzumuz en kısa zamanda tam muafiyetin sağlanmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ PARA İÇİN MİR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ve Rusya arasında iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirmesi için önemli bir potansiyel bulunduğunu belirterek, “İki ülke sadece kayıplarını telafi etmekle yetinmeyip, aynı zamanda ilişkileri yeni bir seviyeye çıkarabilir, Moskova’nın da dileği bu yöndedir” dedi. Karşılıklı ticarette yerel para birimlerinin payının artırılmasının iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Putin, “Sayın Cumhurbaşkanının da bunu desteklediğini biliyoruz. Türkiye’de Rus ödeme sistemi Mir’in altyapısının oluşturması bunun somut adımı, olabilir” diye konuştu.

Putin, “Türk vatandaşlarına yönelik çalışma izinleri, vize kolaylığı ve Türk şirketlerine yönelik yasaklar en yakın zamanda kalkacaktır, bu konuda siyasi karar alındı. En yakın zamanda uygulanacaktır” dedi.

Haberin Devamı

İŞ VİZESİ YASAĞI KALKACAK

Basın toplantısı ardından iki lider soruları da cevapladı. Türk şirketlerine uygulanan iş vizesi yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik soruya Putin ”Bu yasak en kısa zamanda kaldırılacak.  Özellikle yasakların uygulandığı inşaat sektöründeki Türk çalışanlarına değinildi. Bugün Sayın Cumhurbaşkan ile bunun ne zaman kaldırılacağı konusunda anlaştık. Bu yasak en yakın zamanda kaldırılacak. Bu bizim bugünkü anlaşmamızdan sonra sadece teknik bir konudan ibarettir. ”dedi.  Rus turistlere Türkiye’de güvenlik teminatı verilip verilmeyeceği konusunda gelen soruyu da  Putin şöyle cevapladı:

“Türkiye tatili Ruslar’ın hayatının önemli bir parçası haline dönüştü. Son yıllarda milyonlarca Rus vatandaşı Türkiye’de tatil yaptı ve bu ülkenin misafirperverliğini hissetmiştir. Ben de şahsen Moskova’da bu görevde olmadığım sürede birkaç kez Türkiye’de tatil yaptım ve en sıcak duygularım halen mevcut. Türk makamlarının Rus turistlerin güvenliğinin sağlanması konusunda her türlü tedbiri alıyor”

Haberin Devamı

1 MİLYAR DOLARLIK FON

RUSYA Direkt Yatırımlar Fonu (RFPİ) ve Türkiye Varlık Fonu 1 milyar dolar hacminde ortak yatırım fonu kurdu. Daha önce RFPİ Başkanı Kirill Dmitriyev, ortak yatırım fonundan ilk anlaşmaların 2017 yılının ilk çeyreğinde finanse edileceğini açıklamıştı. Dmitriyev, ortak fonun kurulma kararının alındığını ve bütün detaylarının belirlendiğini söyledi. Dmitriyev, Türk-Rus yatırım fonunun ilk yatırımını Rus inşaat sektörüne yapacağını ve yatırım hacminin 400 milyon dolar olacağını belirtti. Ortak yatırım fonu kapsamındaki ilk anlaşmayı Türk Renaissance şirketi ile  yaptıklarını söyleyen Dmitriyev, tarafların Rusya’daki çeşitli inşaat projelerine 200’er milyon dolar yatırım yapacağını kaydetti. 

Haberin Devamı

OTOMOBİL ÜRETİMİNDE İŞBİRLİĞİ ARTIRILABİLİR

TÜRKİYE-Rusya Üst Düzey İşbirliği (ÜDİK) toplantısının açılışında Putin, Türkiye ile geçtiğimiz yıl ortak ticarette yaşanan olumsuzlukların üstesinden 2017’de gelinmesini umduklarını söyledi. Türkiye’nin, Rusya’nın en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Putin, Türkiye ve Rusya arasında metalürji, otomobil üretimi, tarım-sanayi kompleksi ve tarım araçları konularında işbirliğinin artırılması için önemli bir potansiyel bulunduğuna işaret etti. Putin, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’yle de Türkiye’nin doğalgazda transit ülke olma potansiyelinin artacağı değerlendirmesinde bulundu. Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine de değinerek, “Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu projesini yürütüyor. Rus şirketleri Türkiye’nin hidroelektrik  santrallerinin modernizasyon projelerine katılıyor. Sanayi, otomotiv ve tarım alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi için imkanlara sahibiz. İki ülke iş çevreleri, inovasyon, bilim ve teknoloji alanında işbirliğini geliştirmek gerekiyor” dedi.

DOMATES YASAK BROKOLİ SERBEST

RUSYA Bakanlar Kurulu, Rusya hükümetinin Türkiye’den soğan, karnabahar ve brokoli dahil olmak üzere bazı ürünlerin sevkiyatına izin verdiğini bildirdi. Bakanlar Kurulu’nun resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, “İmzalanan kararnameyle birlikte listeden bazı ürünler çıkartıldı. Özellikle taze veya dondurulmuş kuru ve yeşil soğan, taze veya dondurulmuş karnabahar, brokoli ve karanfil çiçeğinin sevkiyatına izin verildi” denildi. Önceki gün Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım yaptıkları telefon konuşmasında sanayi ve tarım ürünlerinin iki ülke pazarına erişiminin kolaylaştırılmasını görüşmüşlerdi. Yayınlanan listede domatese yer verilmediği dikkat çekerken, onun yerine karanfil çiçeği yasağının kaldırıldığı söylendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!