Yüksek faiz ödemek istemeyen fişini ve faturasını toplasın

Güncelleme Tarihi:

Yüksek faiz ödemek istemeyen fişini ve faturasını toplasın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 00:00

Alınmayan fiş ve faturaların bedelini toplumun ödediğini vurgulayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, fiş, vergi ve faiz bağlantısına dikkat çekti. Unakıtan, "Yüksek faiz ödenmemesi için fiş ve fatura alınmalı" uyarısında bulundu.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, alınmayan fişin ödenmeyen vergi anlamına geldiğini, bunun da devletin borçlanmasına yol açtığını dile getirirken, vatandaşa "Yüksek faiz ödemek istemeyen fişini ve faturasını alsın" çağrısı yaptı. 4. Uluslararası Kamu ve Yerel Yönetim Finansmanı Kongresi’ne katılan Bakan Unakıtan burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fiş toplama alışkanlığında bir azalma gözlendiği yönündeki değerlendirmeler üzerine Türkiye’de fiş toplama alışkanlığını bir vergi şuuru olarak yerleştirmek istediklerini dile getiren Unakıtan, alınmayan fiş ve faturaların bedelini toplumun ödediğine ve bunun çok ağır bir bedeli bulunduğunu vurguladı.

VERGİ DEVLETE GİTMİYOR: "Fiş alınmayınca vergisi devlete gitmiyor" diyen Unakıtan, "Devlet vergi toplayamayınca hizmetini borçlanarak yapmak zorunda, başkasına el açmak zorunda kalıyor. Bu durumda da vergiden bin beter kat be kat faiz ödüyor. Türk milletinin 2006’da ödediği faiz 46 milyar YTL civarında" diye konuştu. Unakıtan, "Eğer altından kalkılamayacak yüksek faizler ödenmek istenmiyorsa fiş ve fatura alınmalıdır" derken, bu konudaki denetimlerin devam ettiğine ve yüksek teknolojik altyapıyla artık denetimlerin daha etkin yapılabildiğini kaydetti. "Bunun cezası olacaktır. Ama konuya bu şekilde bakmamak gerekir" diyen Unakıtan, "Eğer Türkiye’nin geleceğinin daha parlak olmasını istiyorsak fiş ve fatura alma işine dikkat etmeliyiz" dedi.

HESAPSIZLAR KAYAR GİDER: Özel sektöre de bir uyarıda bulunan Unakıtan, Türkiye’de bir tasarruf açığı olduğunu, cari açığın sebebinin ise buna dayandığına dikkat çekti. Türkiye’de artık devlet muhasabesinin çok iyi tutulduğunu belirten Unakıtan, özel sektöre yönelik şunları söyledi: "Türkiye tasarrufu biraz fazla yapmak mecburiyetinde. Kamu, biraz kendine geldi, işleri toparladı. Ancak özel sektörde tasarruf açığı biraz fazla, hesapsız kitapsız borçlanmaması lazım. Devlet vergi alır ama özel sektör onu da alamaz, çok fazla hesapsız gidenin ayağı kayar gider. Devlet kimsenin artık ayak değneği değil, ona da kendisinden başka acıyan olmaz. Türkiye, özel sektörün de hesabını iyi yapma dönemine girdi. Herkes, ayağını yorganına göre uzatacak. Ona göre hesap kitap yapıp, ona göre adımını atacak."

KAMU KENDİNİ TOPARLADI: Unakıtan, son 4 yılda kaydedilen ekonomik gelişmelere değinirken, alınan tedbirler ve doğru mali politikalar sonucunda bütçe açığının gerilediğini, kamu kesimi borçlanma gereğinin de yüzde eksi 3 olduğunu ve fiili olarak borcun azaldığını söyledi. Unakıtan, ilk kez mahalli idarelerin hesaplarının tek tek tutulmaya başlandığını belirtti.

’Seviyorum’ deyip de hediye almamak olmaz

GAZETECİLERİN Sevgililer Günü’nü kutlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu güne dikkat edilmesi gerektiğini ve her şeyin sevgi üzerine kurulduğunu dile getirdi. Unakıtan, "Eşinize hediye aldınız mı?" sorusuna ise "Tabii ki, almamak var mı? Hem seviyorum diyorsun hem almıyorsun" yanıtını verdi.

Halkbank büyük lokma, halka açmak daha doğru adım olacak

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Halkbank’ın halka arz yöntemiyle özelleştirilmesinin doğru bir karar olarak nitelendirirken, "Biz bunu toptan satmış olsaydık, Halk Bankası büyük bir lokma, burayı almak isteyen bankalar hemen hemen tamamı, biri hariç, sermayesini artırmak mecburiyeti vardı " dedi. Danışmanların "Türkiye’deki ekonomik gerçeklere bakarak, belli bir kısmın özelleştirilmesi sonraki stratejilerin de bundan sonra belirlenmesi" yönündeki tavsiyeleri dikkate alarak doğru yolun bu olduğu şeklinde karar verdiklerini söyleyen Unakıtan, "Hükümet karar değiştirmedi. Doğru yol olduğuna inanarak bu kararı verdi. Bunu böyle yorumlamanızda büyük fayda var" diye konuştu. Unakıtan, Halk Bankası’nı halka arz yöntemiyle özelleştirilmesinin sığ olan Borsa’nın derinliğin artıracağını dile getirdi.

Seçim gelir gider ama özelleştirme devam etmeli

KEMAL Unakıtan, seçimlerden önce hangi özelleştirmelerin gerçekleştirileceği sorusu üzerine, büyük limanların özelleştirilmesi çalışması bulunduğunu, İzmir Limanı özelleştirmesinin ihale sürecinde olduğunu, bunun için Danıştay’ın Mersin Limanı kararının beklendiğini hatırlattı. Ayrıca otoyolların özelleştirilmesi Tekel ve Milli Piyango’da da bu yönde çalışmalar bulunduğunu belirten Unakıtan, "Seçimi kendimize bir takvim olarak koymadık. Seçim bizim özelleştirme çalışmalarımızın önemli mihenk taşı değil. Seçim gelir gider ama Türkiye’nin özelleştirmeye devam etmesi lazım. Nereye kadar devam etmeli. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarana kadar devam etmeli" diye konuştu. Unakıtan, Tüpraş’ın yüzde 14.76’lık hissesine ilişkin yargı kararlarına saygılı olduklarını ve özelleştirme idaresi başkanlığının bunları yerine getirmek durumunda olduğunu vurgulayarak, "Fakat idarenin de elinde bazı imkanlar var. Bu vazifeleri yerine getirirken de kimsenin gidip boğazını sıkacak hali yok" dedi.

Faizde vergi muafiyeti doğru olmaz, ’mortgage’a da gelmez

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Mortgage sisteminde faiz harcamalarının vergiden düşürülmesiyle ilgili soru üzerine de, "Faizlerde vergi muafiyetine karşıyız. Herhangi bir şekilde faizlerde muafiyet olmasın istiyoruz. Arzumuz düşüncemiz o yöndedir" dedi. Unakıtan, bu görüşü Bakan Abdüllatif Şener’e ilettiklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!