Yüksek faiz Borsa'yı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Yüksek faiz Borsayı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün yüksek faiz darbesi yedi. Sabah açılışta yüzde 5'lere varan iniş yaşayan İMKB 100 Endeksi, günü yüzde 1.26 kayıpla ve 16 bin 242 puanda bitirdi. İMKB repo piyasasında ortalama gecelik faizler yüzde 40, Türk Lirası İnterbankı'ndaysa ortalama yüzde 39 oldu.

PİYASALARDAKİ belirsizliklerin faturası İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'na kesilmeye devam etti. Geçen hafta yüzde 6.3 oranında değer yitiren İMKB-100, bu haftanın ilk gününde de düşmeyi sürdürdü. Dünkü işlemler sırasında İMKB-100 Endeksi yüzçde 1.26 oranında değer yitirerek 16.242 puana indi. Çünkü İMKB'deki işlem hacmi 309 trilyon 608 milyar lira düzeyinde kaldı. Borsadaki inişin geçen iki hafta süresince olduğu gibi yine hacimsiz gerçekleşmesiyle piyasadaki nakit sıkışıklığı kendisini hissettirdi. Birinci seans sırasında İMKB-100, 15.613 puana kadar indi. Bu seviyeden gelen alımların ilk seansın ikinci yarısıyla ikinci seanste devam etmesi piyasanın daha düşük seviyelerde kapanmasına engel oldu.

Piyasalarda faizlerin artış eğilimine girmesi Hazine ile Merkez Bankası'nın piyasalar üzerindeki kontrolünden kaynaklandı. Hazine geçen hafta Merkez Bankası'ndan iç borç geri ödemeleri nedeniyle avans kullanmak zorunda kaldı. Ayrıca yine Merkez Bankası'ndaki mevduat hesabından nakit çekti. Bu iki para operasyonuyla toplam 682 trilyon lira nakit Hazine üzerinden piyasa verildi. Merkez Bankası ise Hazine üzerinden piyasaya çıkan nakti, döviz satışı yoluyla geri çekti.

Söz konusu iki ayrı operasyon nedeniyle piyasalarda faiz oranları yükselme eğilimine girdi. Buna ilave olarak mali kesimdeki açık pozisyonları düzenleyecek olan tebliğin kısa süre sonra devreye girecek olması da geçen haftadan itibaren bankaların döviz talebini artırdı.

Piyasalardaki faiz haraketi dün de sürdü. Kapanış itibariyle İMKB repo piyasasında ortalama gecelik faizler yüzde 40 oldu. Türk Lirası İnterbankı'ndaki ortalama faiz ise yine kapanışta yüzde 39 düzeyindeydi. Geçen hafta Hazine'nin iç borç geri ödemesi sırasında ellerindeki kamu menkul kıymetlerini nakitle değiştiren yabancıların, döviz satın alarak piyasalardan çekildiiği belirtildi. Yerli spekülatörlerin de yabancıların izinden giderek yüksek olduğunu düşündükleri fiyat/kazanç oranları, makul seviyeye gelinceye kadar İMKB'yi uzaktan izlemeyi tercih ettikleri belirtildi.

UBS WARBURG UYARDI

Türkiye'deki son gelişmeler uluslararası alandaki küçük ama olumsuz yansımalarını da hissettirmeye başladı. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden İngiliz UBS Warburg, gelişmekte olan piyasalar portföyündeki ülke değerlendirmesini ‘overweight’ten notr'e indirdiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!