Yücel: Derviş eyalet valisi

Güncelleme Tarihi:

Yücel: Derviş eyalet valisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kemal Derviş için ‘eyalet valisi’ benzetmesini yapan TZOB Başkanı Faruk Yücel, ‘‘Ben milletvekillerimi, bakanlarımı IMF'nin gönderdiği eyalet valisinin emrinde, onunla birlikte hareket etsin diye seçmedim’’ dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, Devlet Bakanı Kemal Derviş'i ve onun hazırladığı ekonomik programı eleştirerek, ‘‘Ekonomiyi mi düzeltiyoruz, yoksa Televole programlarıyla milleti mi uyutuyouz’’ diye sordu. Yücel, Derviş için ‘‘eyalet valisi’’ benzetmesi yaparak, ‘‘Ben miletvekillerimi, bakanlarımı beni idare etsinler diye seçtim. Ben milletvekillerimi, bakanlarımı IMF'nin gönderdiği eyalet valisinin emrinde, onunla birlikte hareket etsin diye seçmedim’’ dedi.

Türkiye'nin, Dünya Bankası ve IMF'den gelen paralarla borcundan kurtulacağının zannedildiğini, oysaki 14 milyarın arkasından gelen borçla beraber, Türkiye'nin 55-60 milyar dolar borç altına girdiğini, bu paranın da bankaların dışarıdan aldıkları borçların ödenmesinde kullanılacağını ifade eden Yücel, ‘‘Sayın Derviş de icra memuru olarak geldi’’ dedi.

IMF'ye verilen niyet mektupları ve ulusal program hedeflerine bakıldığında ekonomik krizin ortadan kaldırılması için tarımın adeta feda edildiğinin görüldüğünü belirten Yücel, Türk çiftçisine ulusal program ile ‘‘Dışarıda ucuz olan ürünleri ekme, biz bunları ithal edeceğiz. Sen dışarıda rekabet edebileceğimiz ürünleri ek’’ denildiğini öne sürdü.

Bu Genel Kurulun önemli kararlara gebe olduğunu ifade eden Yücel, açıklanan programın Türkiye'nin kurtuluş programı olarak lanse edilmesinin üzüntüsünü taşıdığını söyledi. Ulusal programda altın tepsi içinde sunulan şeyin, gerçekte ABD'nin şeker stoklarını eritmeye yönelik olduğunu, bu amaçla Türkiye'de şeker pancarı üretimine sınırlama getirildiğini anlatan Yücel, aynı durumun tütün, çay, fındık gibi ürünler için de sözkonusu olduğunu bildirdi. Bu durumu şiddetle eleştiren Yücel, Türkiye'ye sadece yağ bitkileri ekilmesi önerisinde bulunulduğunu belirtti.

Uygulanmakta olan programı kurtuluş gibi gösterenlere ve bu programdan medet umanlara 1999 yılında bugünleri arayacaklarını, önlerinin karanlık olduğunu, sonrasının ise zifiri karanlık olduğunu söylediğini hatırlatan Yücel, şöyle devam etti:

‘‘Şimdi de diyorum ki bu program inşallah uygulanmadan hatadan dönülür. Yarın Derviş midir, Mesih midir geçer gider. Geçer de, bir tv programında söylendiği gibi pil şarj tutmuyor. Pil şarj tutmadığı için yanına takviye olarak hanımefendiyi getirdi. Ekonomiyi mi düzelteceğiz, yoksa Televole programlarıyla milleti mi uyutuyouz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!