Yüce Divan’da ünlü tanıklar geçidi

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan’da ünlü tanıklar geçidi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2004 01:56

Eski Enerji Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’ın yargılandıkları Yüce Divan’da yeni yılda yapılacak duruşmalarda ünlü tanıklar dinlenecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’den, işadamları Enka Holding’in patronu Şarık Tara, oğlu Sinan Tara ve Gama’nın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer’den gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak’a kadar birçok ünlü ismin yeraldığı 72 kişilik bir tanık listesi sundu.

Başsavcı, Meclis Soruşturma Komisyonu’nda ifade veren kişilerin tamamıyla, komisyonda dinlenmeyen isimlerin de bilgisine başvurulmasını istedi.

Ersümer ve Çakan’ın avukatları, Başsavcı’nın 12 sayfalık mütalaasına karşı savunma yapmak için süre istedi. Yüce Divan, Başsavcı’nın tanık listesi ile diğer bilgi ve belgelere ilişkin istemlerini 3 Şubat 2005’te yapılacak duruşmada karara bağlamayı kararlaştırdı.

Esenboğa Mobil Santralı için dinlenecek tanıklar

SANIK
Cumhur Ersümer’in Esenboğa’da kurulacak mobil santral işinin 3. sıradaki Park Holding’e verilmesi ve ayrıca Batman’da kurulacak mobil santral işinin de birinci sırada olan Pasiner-Fernas isimli firmaya değil, Doğan Karadeniz’e verilmesi için kiralama işlemlerini yürüten TEAŞ Yönetim Kurulu Başkanı’na baskı yaptığı suçlaması konusunda dinlenecek tanıklar:

Esenboğa Mobil Santral işini alan Aksa Enerji’nin olay tarihindeki yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü.

Olay tarihinde Park Enerji A.Ş’nin yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü.

Dönemin TEAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri Muzaffer Selvi, Mustafa Mendilcioğlu, Hakan Özyıldız, Ünal Peker, Budak Dilli, Demir Erman ile Erol Akçal, Osman Nuri Karadeniz.

Botaş-Turusgaz’da zarar iddiası ve tanıkları

SANIK
Cumhur Ersümer ile ilgili Batı hattından ek gaz alımına dair Botaş ile Turusgaz arasında yapılan anlaşmaya ek mektupla sözleşme süresinin 23 yıla alım miktarının 8 milyar metreküpe çıkarılarak, kamu zararına yolaçıldığı iddiası için dinlenecek tanıklar:

Hilmi Güler, Nazlı Ilıcak, işadamı Erol Üçer, Şarık Tara, Selahattin Çimen, Yurdakul Yiğitgüden, Mustafa Mendilcioğlu, Haldun Atıf Danışman, Talat Ertürk,Gökhan Yardım, Gökhan Bildacı, Fuat Çelepçi, Ayşe İnkaya, Gülseren Kamçıcı, Nuran Şatana, Bahattin Kaymaz, Yavuz Selim Gayretli, Reha Gülümser.

‘Bakan ihale dağıttı’ iddiası ve tanıkları

SANIK
Cumhur Ersümer’in, TEDAŞ’a ait santrallerin işletme hakkının, özel sektöre devri ile ilgili alınan tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında, firma tercihleri belirleyerek, makamını baskı aracı olarak kullanıp, bürokratlar ve ihaleyi alan firmalar üzerinde siyasi baskı kurduğu iddiasında dinlenecek tanıklar:

Bir kasette, ‘Bakanın ihale dağıttığını öğrendim’ diyen Korkmaz Yiğit.

Yurdakul Yiğitgüden, Haldun Atıf Danışman, Mustafa Mendilcioğlu, Kadir Ramazan Coşkun, Osman İlhan, Önder Piyade, Ali Akış, Mustafa Kılıçarslan, Murat Yılmazer, Mustafa Çetin, Hami Çelebi, Saner Başaran, Hüseyin Çavdar.

Park Holding’e menfaat sağlamanın tanıkları

SANIKLAR
Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’a yüklenen Çayırhan Termik Santralının 1, 2, 3 ve 4. üniteleri ile kömür sahasının Park Holding’e devri ile ilgili yapılan işlemlerde şirkete menfaat sağlandığı suçlaması konusunda dinlenecek tanıklar:

Yurdakul Yiğitgüden, Mustafa Mendilcioğlu, Budak Dilli, Osman İlhan, Muzaffer Selvi, Zeki Köseoğlu, Ünal Peker, Birsel Sönmez.

İhaleye fesat karıştırma iddiası ve tanıkları

SANIK Cumhur Ersümer’e Yap-İşlet (Yİ) modeli ile yapılan İskenderun ithal kömür, Ankara, Gebze, Adapazarı ve İzmir doğalgaz santralleri ile ilgili ihale usul ve esaslarına aykırı işlem yaptığı, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasında dinlenecek tanıklar:

Dönemin Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden.

Yİ komisyonu üyeleri Muzaffer Selvi, Saba Soytekin, Gediz Lekesiz, Hatice Çam, Sinan Egeli, Recep Yılmaz, Gülçin Varol, Mehmet Hergül Yazar.

Zeki Köseoğlu, Birsel Sönmez, Timuçin Tümer, Oktay Şatıroğlu, Ünal Peker.

Olayla ilgili bilgileri olduğu anlaşılan Şarık Tara ve Sinan Tara.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!