Yücaoğlu: Şikáyet eden önce kendini toparlasın

Güncelleme Tarihi:

Yücaoğlu: Şikáyet eden önce kendini toparlasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘Ekonomi genel anlamda iyi gidiyor. İşleri iyi gitmeyenlerin sözleriyle ekonomi kötüye gitmez. İşi kötü gidenler kendilerini toparlasınlar’’ dedi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, ekonomik programdan yakınanları eleştirerek, ‘‘Ekonomi iyi gitmiyor demekle ekonomi kötü olmaz. Şikayet edenler önce kendi yapılarını gözden geçirsin’’ dedi. Şanlıurfa'da 16 Kasım'da yapılacak olan 4. SİAD Zirvesi öncesi Başkanlar Kurulu'nun Ağrı'daki toplantısında konuşan Yücaoğlu, vergi oranlarındaki yüksekliğin de yatırımların önünü tıkadığını söyledi.

Erkut Yücaoğlu, hükümetin Türkiye'nin ihtiyacı olan gündeme sadık kalması gerektiğini de vurguladı. Yücaoğlu, şöyle devam etti:

‘‘Ekonomi genel anlamda iyi gidiyor. İşleri iyi gitmeyenlerin, ekonomi düzgün gitmiyor diye açıklama yapmasıyla ekonomi kötü gidiyor demek değildir. Onların bunu söylemek yerine kendi yapılarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Ekonominin sağlıklı büyümesi ve devletin yatırım yapması için verginin önemli olduğu konusunda toplumun her kesimi hem fikir. Vergi ekonomik politika aracıdır. Vergiyi anlamsız bir şekilde büyütürseniz, uzun vadede yatırımların önünü keser ve azaltırsınız. Vergi toplama çerçevesi, hep aynı isanlara yönelik yapamazsınız. Mevcut şartların bütün bölgelere eşit dağıtılması gerekiyor.’’

SİAD TAHMİNİ YÜZDE 35

Bu arada, Türkiye genelinde 12 sanayici ve İşadamı Derneği'ini temsil eden başkanların yıllık enflasyon tahmini yüzde 35. Hükümetin enflasyonla mücadele programına destek veren SİAD Başkanları, ekonomide genel bir canlanmanın da başladığını söylediler.

Toplantıda işadamları, en çok hükümetin sun; gündemler yaratmasından endişeli. GÜNSİAD Başkanı Bedrettin Karaboğa, yıl sonu enflasyon oranının yüzde 35 olacağını belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Terörün bitmesiyle ekonomide canlanma başladı. Biz, OHAL Valiliği'nin Ekonomi Valiliği'ne dönüştürülmesini öneriyoruz. GAP biran önce hayata geçerse, sınır ticareti canlanırsa, bölgesel gelişme daha da artar.’’

Şanlıurfa Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şervan Şimşek ise enflasyon oranının hedefin 2-3 puan üstünde gerçekleşeceğini söyledi. Şimşek, ‘‘Hükümet politikalarına inanıyoruz ama bölgesel kalkınma programları da hayata geçmeli’’ dedi.

Süheyla AKBULUT/AĞRI

TÜSİAD'ın enflasyon tahmini yüzde 29.7

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), bu yılın sonunda enflasyonun hükümetin yıllık programda öngördüğü yüzde 20'nin üzerinde, yüzde 29.7 olarak gerçekleşmesini bekliyor. Yılın ilk yarısındaki ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve gelecek dönemlere ait tahminlerin yer aldığı TÜSİAD Konjonktür'de, toptan eşya fiyatlarıyla enflasyonun 2001 yılında da yüzde 17.5 olacağı tahmin ediliyor.

TÜSİAD Konjonktür'de ayrıca yılın ikinci yarısında gelirler politikasının güçlendirilmesi gerektiği uyarısı da yer aldı. Üretim enflasyon, bütçe ve para politikaları ile dış ticaret ve ödemelerdengesindeki gelişmeleri ilişkin saptamaların yer aldığı raporda, enflasyondaki düşüş ve büyüme trendlerinin gelecek yıl da süreceği öngörüldü.

TÜSİAD Konjonktür'de yer alan tahminlere göre dolar da yılı 647 bin 491 liradan kapatacak. Dolar, 2001 yılı dördüncü çeyreğinde ise 757 bin 600 lira olacak. Uygulanmakta olan döviz kuru programının 7 ay içinde olumlu sonuçlar verdiği belirtilen değerlendirmede, ücretler ve ticarete konu olmayan malların fiyatının programa direnç gösterdiği vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!