YTL banknotlarına 20 milyon dolar gitti

Güncelleme Tarihi:

YTL banknotlarına 20 milyon dolar gitti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2004 02:42

Merkez Bankası, pazartesi günü fiziksel görünüm ve güvenlik özelliklerinin tanıtılacağı Yeni Türk Lirası (YTL) banknotların basımını tamamladı. Banknot Matbaası "yedek depo" basımına geçti.

Banknot Matbaası, 1, 5, 10, 20 ve 50 liralık banknotlardan 470 milyon adet bastı. Merkez Bankası, başta dini bayramlar olmak üzere, nakit para kullanımının yoğunlaştığı dönemlere yönelik bir önlem olarak uyguladığı "yedek depo" için gerekli YTL banknot basımına başladı.

Merkez Bankası, kural olarak emisyonun yüzde 65'i kadar yedek depo düzeyiyle hareket ediyor. Özellikle dini bayramlarda, yedek deponun emisyon hacmindeki artışı yüzde 45'lere ulaşıyor.

8 KASIM'DA BAŞLIYOR:

Merkez Bankası, YTL'nin bankacılık sistemi ve EFT (Elektronik Fon Transferi) üzerindeki test işlemlerini 8 Kasım'da başlatacak. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, YTL'nin EFT'ye uyumu açısından bir sorun görünmediğini söyledi.

YTL banknotların bankalara dağıtımının ise 15 Aralık'ta yapılması planlanıyor. Ocak ve şubat aylarında 60 milyon adet daha YTL banknot basmayı planlanırken, basılan paraların toplam parasal değeri ise 12 katrilyon lira olacak.

1 YTL açısından ağırlığın banknottan ziyade madeni parada olması planlanıyor. liralık banknotlarda

BİR BANKNOT 70 BİN LİRA:

YTL banknotların her biri Merkez Bankası'na yaklaşık 5 cent'ten toplam 20 milyon dolara mal oldu. Yeni banknotların boyutları biraz daha küçük, kabartmaları biraz daha belirgin olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!