Yolsuzluğu belgeledi düşürüldü, kayyım oldu

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluğu belgeledi düşürüldü, kayyım oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

ATO Başkanı Sinan Aygün, Oda'nın sosyal tesisler inşaatında 165 milyar liralık fazla ödeme saptayınca koltuğundan oldu. Aygün, yolsuzluk raporunu Meclis üyelerine dağıttığı gün, ‘gerekçesiz’ bir güvensizlik oyuyla düşürüldü. Ancak, Sanayi Bakanı Yalım Erez, Aygün'ü bu kez kayyım olarak atadı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve Yönetim Kurulu'nun güvensizlik oyuyla düşürülmesinin gerçek nedeninin, Sosyal Tesisler İnşaatı'ndaki usulsüzlükleri ortaya çıkarması olduğu kuşkusu gündeme geldi. Aygün'ün göreve geldiği Aralık 1997'den kısa bir süre sonra komisyon kurdurarak hazırlattığı rapor, Oda'nın Sosyal Tesisler İnşaatı'ndaki yolsuzlukları ve 165 milyar liralık fazla ödemeyi belgeleriyle teker teker ortaya çıkardı.

ATO Başkanı Aygün, çoğaltılarak bütün üyelere dağıtılan komisyon raporunun Meclis'te görüşüleceği gün, ‘Meclis’in içinde bulunduğu durum' gerekçesiyle verilen güvensizlik oyuyla düşürüldü.

Ancak bugüne dek örneği görülmemiş bir uygulama gerçekleşti: 28 Nisan Perşembe günü düşürülen Aygün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na giderek, Yönetim Kurulu'nun düşürüldüğü için ATO'ya kayyımatanması talebinde bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez de kayyımolarak yeniden Sinan Aygün'ü atadı. Bakanlık müfettişleri Sosyal Tesisler İnşaatı'ndaki ‘fazla ödeme’ olayına el koyarak inceleme başlattı.

639 MİLYAR ÖDENDİ

Çoğaltılarak bütün meclis üyelerine dağıtılan Komisyon Raporu, ATO'nun ‘fahiş ve şişirme fiyatlarla’ nasıl soyulmasına göz yulumduğunu gözler önüne seriyor:

ATO, keşif bedeli 217 milyar lira olan proje için bugüne kadar 639 milyar lira ödeme yaptı. Buna rağmen inşaat yüzde 60 seviyesinde ve müteahhit 500 milyar lira daha para istiyor.

Müteahhit firma Mescioğlu, metrekaresi 2 milyon liraya satılan seramik fayans 16 milyon liraya, bugünkü satış fiyatı 461 bin lira olan drenaj borusu 1 milyon 250 bin liralık fiyat sundu. Bugünkü piyasa fiyatları bile iki yıl öncekinden kat kat düşük olan inşaat malzemelerinin fiyatları onaylandı. İncelenen 8 kalemde 114 milyar lira fazla ödeme belirlendi,

ATO'nun son seçimleri 27 Kasım 1997'de oldu. Belgelere göre seçimden bir gece önce, yani 26 Kasım'da firmaya 180 milyar lira ödeme yapıldı. Ve yapılan incelemede, henüz tamamlanmamış bir işin parasının ödendiği ortaya çıktı. Ödeme Kasım'da yapılmasına rağmen beş ay sonra inşaat gezildiğinde yapımın sürdüğü görüldü.

ATO'yu en kısa sürede seçimlere götüreceklerini belirten Aygün, ‘‘Ancak, bunun için önceki dönemde başlatılan ve halen incelemesi devam eden sosyal tesisler ile ilgili soruşturma dosyalarının tamamlanması gerekiyor’’ dedi.

165 milyar liralık fazla ödemenin büyüyeceği endişesini taşıdığını söyleyen Aygün, ‘‘Dosyanın incelenmesi tamamlanmadan seçime gidilmesi halinde, aynı dönemde görev alan arkadaşlarımızı, şaibe altında seçime sokmuş oluruz ki, bu da adil olmaz’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!