Yılmaz: Servetim siyasetteyken arttı

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Servetim siyasetteyken arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2003 01:43

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın TBMM Yolsuzluk Komisyonu'nda mal varlığını soran üyelere, ‘‘Benim servetim siyasete başladıktan sonra arttı’’ dediği öğrenildi. Bu sözler, komisyon üyelerini şaşırttı. Yılmaz, ‘‘Dürüst siyaset yapan siyasetçinin mal varlığı artmaz, aksine aldığı maaş yetmez. Ancak benim mal varlığım siyasete girdikten sonra arttı. Çünkü, babam ölmeden mirasını bize paylaştırdı’’ dedi.

Yılmaz'ın önceki gün TBMM Yolsuzluk Komisyonu üyeleriyle 5,5 saat süren görüşmesinde, ne üyelerin ne de Yılmaz'ın telefonu bir kez bile çalmadı. Ancak bazı üyeler, zaman zaman dışarı çıktı. Yılmaz'a toplantı süresince, çay ve pasta servisi yapıldı. Yılmaz, toplantı boyunca bir paket sigara içti. Kendisine 4 üye de eşlik etti.

Komisyon Başkanı Azmi Ateş, ‘‘Dün dinlediğimiz Hüsamettin Özkan'ın sözleri basına yansıdı. Kendisi bizi arayarak sitemde bulundu. Basını engelleyemiyoruz. Sizinki de gazetelerde çıkarsa kusura bakmayın’’ dedi. Yılmaz da ‘‘Önemli değil, benim anlattıklarımı zaten açıklamanızı isterim. Açıklayabilirsiniz’’ dedi.

KARDEŞİMİ DİNLEYİN

Yılmaz, ‘‘Örümcek ağı operasyonu’’na ilişkin iddialarda kardeşinin suçlandığını belirterek, ‘‘Kendisini komisyona çağırıp dinleyin, söyleyecek sözleri var’’ dedi. Komisyon Başkanı, ‘‘Turgut Yılmaz'ı dinlemek konusunda alınmış bir kararları olmadığını’’ söyledi. Yılmaz'ın avukatı Erden Arısoy, söz alarak, ‘‘Ben aynı zamanda Turgut Yılmaz'ın da vekiliyim. Turgut Yılmaz'ın hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili açtığımız davaları kazandık. Kararlar bendedir. İsterseniz dava tutanakları verebilirim’’ dedi.

Yılmaz, Moskova gezisi sırasında Gazprom yetkilileriyle görüştüğü iddiasına şu yanıtı verdi:

‘‘Moskova gezisine belediye başkanının daveti üzerine çıktık. Bu ziyaretim sırasında Gazprom yetkilileriyle görüşmem olduğu iddia edildi. Moskova fotoğrafları yayınlandı ve masada oturan kişinin Gazprom yetkilisi olduğu öne sürüldü. İki ayrı dava açtık, ikisini de kazandık. Bir gazetede arka oturan beyaz saçlı kişinin Gazprom yetkilisi olduğu söyledi. Sonra masanın önünde oturan siyah saçlının Gazprom yetkilisi olduğu öne sürdü. O davayı da kazandık.’’

Komisyon üyesi olmayan AKP Milletvekili Ergün Dağcıoğlu, toplantıya katılarak İran ile Erzurum arasında döşenen doğalgaz boru hattıyla ilgili iddiaları gündeme getirdi. Tercih edilen boruların kalınlıklarının yanlış olduğunu savunan Dağcıoğlu, ‘‘Milli servete yazık oluyor’’ diyerek uzun bir konuşma yaptı. Başkan Azmi Ateş, kendisini soruyu sorması için iki kez uyardı. Dağcıoğlu'nun konuşması bittiğinde, Yılmaz, kısa yanıt verdi ve ‘‘Siz mühendis olabilirsiniz. Ben bu ülkenin başbakanıydım, böylesine teknik bir konuyu bana değil, BOTAŞ'a sormanız gerekir’’ dedi.

Ev sattığımız kişiyi tanımam

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile Yolsuzluk Komisyonu üyeleri arasında birara şu diyalog geçti:

Soru: Egebank, yönetim kurulu üyeliği yapan Raif Zihnali'yi tanıyor musunuz?

Yılmaz:
Hayır.

Soru: Ama eşiniz bu şahsa 500 bin dolara arsa satmış.

Yılmaz:
Yalnız o arsa değil. Zekeriyaköy'de bir villamız vardı. Orayı eşim 525 bin dolara sattı. Ama emlakçı aracılığıyla sattığımız için satın alan kişiyi tanımam.

Soru: Kamuran Çörtük'ün gücü nereden geliyor? Özelleştirme ihalelerinde hükümet ile işadamları arasında aracılık yapıyor. Astaldi olayında olduğu gibi yabancı yatırımcılarla hükümet arasında devreye giriyor. Bu gücü nereden alıyor?

Yılmaz:
Ben bu ilişkileri bilmem. Kendisine sorun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!