Yılmaz: Meclis tatile girmeden vergi değişecek

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: Meclis tatile girmeden vergi değişecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Fuat Miras'ı ziyaret eden ANAP Lideri Mesut Yılmaz, ‘‘Meclis tatile girmeden vergi yasasında değişiklik yapılacak. Bu değişikliğin vergi kaybına yol açmamasına özen gösterilecek’’ dedi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların vergi yasasında bazı değişiklikler yapmayı gerektirdiğini açıklayan ANAP Lideri Mesut Yılmaz, ‘‘Ama bu değişiklikler, hedeften sapmadan, vergi gelir kaybına yol açmayacak şekilde yapılacak’’ dedi.

TOBB'un da kendilerine bir rapor verdiğini ve Maliye'nin de bir çalışma başlattığını söyleyen Yılmaz, ‘‘gelirin kaynağına inilmesi, tasarruf faizlerinin vergilendirilmesi, geçici vergi, emlak vergisi ve götürü vergiyle ilgili düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi’’ gerektiğini söyledi. Yılmaz, vergi ve sosyal güvenlik reformu yasa tasarıları ile uluslararası tahkimle ilgili Anayasa değişikliğini tatile girmeden önce TBMM'den çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

Yılmaz, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile birlikte, TOBB Başkanı Fuat Miras'ı ziyaret etti. Bir saati basına açık olarak gerçekleşen görüşmede Miras, Yılmaz'a vergi yasasından kaynaklanan sorunlar başta olmak üzere, reel ekonominin içinde bulunduğu güçlükleri anlatarak, yardımcı olmasını istedi. Miras'ın bu konuşma sırasında Yılmaz'a sürekli olarak ‘‘Başbakanım’’ diye hitap etmesi dikkat çekti.

Yılmaz, geçen yıl çıkarılan vergi yasasıyla getirilen düzenlemelerin bazılarının Türkiye açısından erken olduğununu anlaşıldığını belirterek, ‘‘Kriz ortamında uygulanmasında ısrar edilirse krizin daha da derinleşeceğini gördük’’ dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, ‘gelir arttırıcı yeni önlemlere başvurulup başvurulmayacağını’ soran gazetecilere şu karşılığı verdi:

‘‘Yeni vergi getirme gibi bir çalışmamız yoktur. Hem ekonomiye hız verecek, hem de gelir kaybına yol açmayacak düzenlemeler olabilir. Bu mali idarenin görevidir.’’

Oral, TOBB ile diğer sivil toplum örgütlerinin vergi yasalarıyla ilgili önerilerini değerlendirdikten sonra, bazı değişiklikler yapılabileceğini söyledi. TOBB Başkanı Miras, mali milat uygulamasının halka iyi anlatılamaması nedeniyle tam olarak uygulanamadığını, bu nedenle 80-90 milyar doların hala yastık altında beklediğini ileri sürdü. Miras, bu nedenle mali milat sırasında beyan edilmeyen paralar için uygulanan ‘‘nereden buldun’’ düzenlemesinin kaldırılmasını ya da 2003 yılına kadar ertelenmesini istedi.

Memur eylemine polis engeli

KESK tarafından memur maaş zamlarını protesto için düzenlenen eylemlerde olay çıktı. Mersin'deki eylemde, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem'le birlikte 20 gösterici, Gaziantep'te de 34 memur gözaltına alındı. Erdem daha sonra 20 arkadaşıyla birlikte tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

KESK memur maaş zammını protesto için dün Mersin, Gaziantep, Zonguldak ve Samsun'da eylem düzenledi. Mersin'de Hastane Caddesi'ndeki Defterdarlık binası önünde toplanan yaklaşık 300 memura, bir panel için kentte bulunan KESK Genel Başkanı Siyami Erdem de katıldı. Oturma eylemi yapan memurlar sloganlar atarken, Emniyet Müdür Yardımcısı Melih Akbay, göstericilere uyarıda bulundu ve dağılmaları için 3 dakika süre tanıdı. Ancak Siyami Erdem, konuşmaya başladı. Akbay'ın ‘‘Tümünü toplayın’’ sözleri üzerine polis harekete geçti, ortalık karıştı.

ANAP: Memuru enflasyona ezdirmeyiz

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, hükümetin bütçe olanaklarını zorlayarak, memurların ikinci yarıyıl zamlarında enflasyona ezdirilmeyek bir artış gerçekleştirileceğini belirterek, ‘‘Ama yüksek beklentilerle ortaya çıkmak da yanlış olur’’ dedi. Yılmaz soru üzerine, iki gün önce memur maaşlarıyla ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, şu açıklamayı getirdi: ‘‘Söylediğim, şu andaki bütçe personel ödenekleri dikkate alındığında, memurlara ikinci dönemde sağlanacak artış oranının yüzde 10 göründüğüydü. . Ama bu memuru enflasyona ezdirecek bir artış oranı. Hükümet bütçe imkanlarını sonuna kadar zorlayacak memuru enflasyona ezdirmeyecek bir artış oranı gerçekleştirmeye çalışacak. Ama birden çok yüksek beklentilerle ortaya çıkarsak gerçekçi olmaz.’’

Maliye Bakanı Sümer Oral, memur maaş artışı konusunda net bir rakam ortaya çıkmadığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!