Yılın tasarım şampiyonları

Güncelleme Tarihi:

Yılın tasarım şampiyonları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Amerika'da yapılan tasarım yarışmasında, zirveye görüntüsü ve teknolojik üstünlüğünde rakiplerine fark atan ürünler çıktı. Ancak bu tasarımların ortak bir özelliği de işlevselliği oldu.

Şirketlerin kimliklerini yansıtan, tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıran ve günlük yaşama renk katan tasarımlar, Amerikan Endüstriyel Tasarımcılar Derneği tarafından ödüllendirildi.

Haftalık BusinessWeek Dergisi’nde haberleştirilen yarışmada dereceye giren ürünler okurların beğenisine sunuldu. ‘‘Mükemmel Endüstriyel Tasarımlar Yarışması’’ adı verilen etkinlikte, ödül alan ürünlerin, canlı renklere sahip, yaşamı kolaylaştıran, estetik ürünler olduğu görüldü.

Yarışmada, Chrysler PT Cruise model arabada görüldüğü gibi, geçmişle bugün arasında bağlantı kuran tasarımlar olduğu gibi, Apple Titanium Powerbook G4 gibi keskin hatları bulunan tasarımlar da ödül kazandı. Ödül kazanan tasarımların bir başka özelliği de, algılaması kolay basit tasarımlar görüntülere sahip olmalarıydı. Yarışmaya dünyanın dört bir yanından 1260 tasarım katıldı. Bu tasarımlardan 44'üne Altın, 63'üne gümüş ve 82'sine bronz tasarım ödülleri verildi.

Kağıda çiz, ekranda gör

Bir altın, bir gümüş ve üç bronz ödülle üretici firmalar arasında bir numara olan IBM'ın altın ödüllü Transnote'u kağıda alınan notların anında dijital ekranda görülmesini sağlıyor. Bir not defteri görüntüsünde olan Transnote bir Lap Top'ta olan tüm özellikleri taşıyor.

Kuş gibi kamera

PHILIPS'e bronz ödül kazandıran Toucam V-Mail Camera, geçtiğimiz yıl piyasaya sürüldü. Ofis ekipmanları meraklıları tarafından çok tutulan bu küçük kamera, hem tarayıcı hem de fotoğraf makinesi olarak kullanılabiliyor. Ayakları üzerinde dikilen bir kuşu andıran görüntüsü, sıcak renkleri ve işlevselliği ile dikkatlari çeken bu mini kamera PC yada Laptop ekranlarının üzerine monte edilebiliyor.

Serumu sırtına tak rahatça gez

TASARIMCISI Rhode Island School of Desingn'a bronz ödül getiren IV-Pack, hastane koridorlarında serumla gezmek zorunda kalanları bu dertten kurtarıyor. Bu tasarım, bir sırt çantası görünümündeki kutunun içerisinde bulunan dijital göstergeyle plastik torbada ne kadar serum kaldığını gösteriyor.

Sıfır kayıpla etrafında dönüyor

TASARIMCISI John Deere'e Altın Tasarım Ödülü kazandıran Spin Steer Technology Lawn Traktör, yaprak yeşili rengi üstün manevra kabiliyeti ve yumuşak hatları ile ödülü aldı. Kendi etrafında sıfır kayıpla dönebilen ve çim biçme işlemine hız kazandıran bu küçük traktör, özellikle geniş alanlarda çim biçen kurumlar tarafından tercih ediliyor.

Sert çizgili Power Book

APPLE Computer'e Altın Tasarım Ödülü getiren Titanium Power Book G4, ince sert çizgileri görüntü kolaylığı sağlayan geniş ekranı dikkat çekti. Apple'ın yeni modelinde bir PC ile yarışabilecek kapasite ve mobil cihazlara erişilebilirlik özelliği bulunuyor.

Romantik PT Cruiser

DAIMLERCHRYSLER'in Altın Tasarım Ödüllü Chrysler PT Cruiser'ı, geçmişle geleceği birleştiren romantik hatlarıyla dizayn ödülünü aldı. Chrysler'in geçtiğimiz yıl kapışılan ve Chrysler markasını tehdit ettiği için üretimi yavaşlatılan bu modeli, ABD'de binlerce kişinin satın alabilmek için sırada beklerken, Cruiser araba meraklılarının rüyalarını süslemeye devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!