Yıldız: Kıbrıs’ta inadına arama yapacak 200 milyon dolarımız yok

Güncelleme Tarihi:

Yıldız: Kıbrıs’ta inadına arama yapacak 200 milyon dolarımız yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sismik aramalar teyit etmeden herhangi bir yerde sondaj yapamayacaklarını belirterek, “Bizim Kıbrıs’ta inadına arama yapacak paramız yok” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2012 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Yıldız, denizde yapılacak sondajın maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu söyledi. Yıldız, “O yüzden önümüzdeki hafta Shell ile yapacağımız anlaşma inat uğruna değil, teknik bir arayış uğrunadır” dedi.

Keşke önce kurulsaydı

Yıldız, komisyonda nükleer santrallere ilişkin ise şunları söyledi: “Nükleer güç santralleri keşke 30-40 yıl önce kurulsaydı. Bırakın enerji fiyatlarını, sanayinin durumu şu anki durumun belki 2-3 katı olurdu. Türkiye’nin GSYİH ve kişi başına düşen milli gelir 1971-1972 yılında Güney Kore ile aynıydı. Ama onlar şu anda bizim 2.5 katımız. Nükleer güç santralleriyle ilgili anlaşma yaptıklarında iğneden ipliğe yüzde 100 ithal eden bir yapı kurmuşlar ama şu anda yüzde 100’ünü kendileri yapıyor. Nesillerimize, çocuklarımıza aynı hatayı yaptırmayalım.”

Gecikme var

Dün ‘EPDK’nın 10. Yılı’ konferansında da konuşan Yıldız, devri yapılamayan elektrik dağıtım bölgeleri nedeniyle elektrik dağıtım özelleştirmeleri takviminde 7-8 ay kadar gecikme yaşandığına dikkat çekti. Yıldız, “Kamu üzerine burada üzerine düşeni yapmıştır” yorumunu yaptı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) şeffaf bir ortamda elektrik dağıtım ihalelerini yaptığını da dile getiren Yıldız şunları söyledi: “O ihaleler bittiğinde daha birinci saatte özelleştirme gelirinin bir kısım noktalarda yüksekliği teşhis edildi. Peki kamu buna ne yapabilir, ‘Siz fiyatını 100 lira yaptınız, lütfen 80 liraya düşürün’ diyebilir mi? Hem özel sektör, hem kamu bu insicamı korumak durumunda.”

Yatırımların çoğu yenilenebilir enerji

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bu yıl devreye alınan yeni üretim tesisi yatırımlarının yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığına dikkat çekerek, “Yatırımların geleceği açısından duruma baktığımızda, bundan 10 yıl önce 19 MW düzeyindeki rüzgar kurulu gücünün çoğunluğu son üç yılda devreye alınarak, bugün bin 600 MW’lara kadar ulaşması ve uzun değil orta vadede bu rakamın birkaç kat artacak olması bunun bir örneğidir” diye konuştu. Köktaş, bugün enerji sektöründe dört temel piyasada lisanslı olarak 25 bin 430 şirketin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Başkent’te son teklif Ocak’ta

BAŞKENTGAZ’ın 1.3 milyon abonesi ile Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olduğunu kaydeden Ahmet Aksu, 2010 yılında iptal edilen ihale için yeniden ilana çıkıldığını ve 27 Ocak 2012’nin de son teklif verme tarihi olduğunu kaydetti.

Kalan bölgeler için yeni ihale açılacak

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, yıl sonu itibariyle en azından 2-3 tane dağıtım bölgesinin devrini gerçekleştirmeyi ümit ettiklerini belirterek, “Kalan dağıtım bölgelerinde oluşacak gelişmelere göre İdare olarak gerekirse çalışmalarımızı hızlandırıp yeniden ihaleye çıkmayı düşünüyoruz” dedi. Aksu, elektrik dağıtımında 18 bölgeden bugüne kadar 9 bölgenin devrini tamamladıklarını ve bu devirlerden yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi. Başkent, Meram, Sakarya, Osmangazi, Çoruh, Çamlıbel, Uludağ, Yeşilırmak ve Fırat elektrik dağıtım devredilmişti.

Yabancılar şartnameyi görünce vazgeçiyor

LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım ihalelerinin daha hızlı yapılması gerektiğini savunarak, “Elektrik dağıtımında yapılan özelleştirmeler topal bir şekilde yapılıyor. Mevcut özelleştirmelerin oranı sadece yüzde 30, geriye kalan yüzde 70 hala devletin hakimiyetinde. Dağıtım şirketleri olan ben dahil bütün elektrik dağıtımı yapan yatırımcılar bu durumdan oldukça rahatsızız. Son dönemdeki ihalelere yabancıların ilgi göstermemesinin nedeni şartnameler. Adamlar şartnameyi görünce vazgeçiyorlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!