Yılda 60 ton altın ağzımıza giriyor

Güncelleme Tarihi:

Yılda 60 ton altın ağzımıza giriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünye Altın Konseyi verilerine göre, dünyada yıllık üretimi 2 bin 300 tonu bulan altının yaklaşık 300 tonluk bölümü, endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor. Kolay işlenebilirliği, ısı ve ışık yansıtma özelliği, korozyona (aşınmaya) dayanıklılığı ile iyi bir elektrik iletkeni olması gibi özellikleri nedeniyle çok çeşitli alanlarda altından yararlanılıyor. Dişçilerin dünyada kullandıkları yıllık altın miktarı da 60 tonu buluyor.

En fazla altın kullanımı elektronik sanayiinde olurken, bu sektörün altın talebi yaklaşık 150 tonu buluyor. Küçük elektronik aletlerde, çeşitli yıkama makinaları ve televizyon gibi cihazların üretiminde, ayrıca füzeler ve uzay mekiklerinde ısı yansıtma özelliği nedeniyle altından yararlanılıyor.

ÜÇ BİN YILDIR

Diş hekimliğinde altın kullanımı da öremli boyutlara ulaşıyor. Altın, işlenme kolaylığı, alerjik olmaması gibi nedenlerle, dişçilikte yaklaşık 3 bin yıldır kullanılıyor.

Sosyal güvenlik ödemelerinde altına getirilen sınırlamalar, yeni ve ucuz malzemelerin kullanımının artması gibi etkenler sonucunda, 1980 yılında 64 ton olan tüketim, 1987 yılında 48 tona düştü. Ancak, anti alerjik özellikleri, altın talebini günümüzde yeniden yıllık 60 ton düzeyine yükseltti.

DİĞER ALANLAR

Bu arada altın, mücevher, gözlük çerçevesi, saat, kalem, banyo malzemeleri gibi ürünlerin kaplanmasında ve dekoratif kaplama amacıyla da kullanılıyor. Bu sektördeki altın talebi de yılda 90 tona ulaşıyor.

Yüzyıllar boyunca özel binalar ve kubbelerin kaplanması gibi mimari uygulamalarda yararlanılan altın, günümüzde modern mimari örneklerinde de göze çarpıyor. Bu uygulamalarda, ince bir altın film tabakasıyla kaplanan camlar kullanılıyor. Bir ons altın, yüzlerce metrekare camın kaplanmasına yetiyor. Dekoratif altın kullanımında ABD ve Japonya, önde gelen ülkeler durumunda blunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!