Yılda 30 bin ton demir 110 bin ton çimento satıyor

Güncelleme Tarihi:

Yılda 30 bin ton demir 110 bin ton çimento satıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 00:00

Erkeklerin egemen olduğu tarihi ticaret merkezi ‘Perşembe Pazarı’nda ticareti öğrenen ve İzmir’de kendi şirketini kuran Figen Erbaş, yılda 30 bin ton inşaat demiri ve 110 bin ton çimento satıyor, 50 milyon lira ciro yapıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kadın girişimcileri erkeklerin egemen olduğu ticaret alanlarını zorluyor. 32 yıldır ‘demir ticaretinin’ içinde olan İzmirli Figen Erbaş, yılda 30 bin ton inşaat demiri, 110 bin ton da çimento satan bir şirketin sahibi olarak şimdi inşaat ve turizmde de büyümeye başladı. Erbaş’ın şirketi Femetal AŞ, geçen yıl 50 milyon lira ciro yaptı. İstanbul’da Perşembe Pazarı’nda ticareti öğrenen Figen Erbaş, erkeklerin kendisini kabullenmekte zorlandığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor:

TİCARET LİSESİNDEN TİCARETE

-İzmir doğumluyum. Babam devlet sanatçısı müzisyendi. İstanbul’da çalıştı emekli oldu. Eyüp Ticaret Lisesi’nde okudum ve gazetedeki iş ilanlarından iş bulup çalışmaya başladım. İlk işyerim Sultanhamam’da Eros oldu. Bir yıl çalıştım. Üniversitedeyken Perşembe Pazarı’nda bir firmaya geçiş yaptım. ‘Okuyan bir kız,

/images/100/0x0/55ea852ef018fbb8f88558c8
muhasebeye falan baksın’ demişler. 3 ay sonra satışa geçtim, 6 ay sonra kendi başıma pazarlama yapmaya başladım. O zamana kadar ‘demir’ denince, sadece balkon demirini bilirdim. Vefa Küçük, Kamil Acarer gibi değerli isimler patronum oldu. Demir çelik fabrikasını ilk o zaman gördüm.

Haberin Devamı

PERŞEMBE PAZARI’NDA 8 YIL

-Çok geniş bir müşteri portföyüm oluştu. 8 yıl profesyonel olarak böyle çalıştım. 1989’da İzmir’e döndüm. İzmir’de 9 ay yine demir ticareti yapan bir firmada çalıştım ve sonra kendi şirketimi kurdum. Bana ‘Kendi işini kur, bizim demirimizi sat’ dediler ama kabul etmedim. Femetal Demir Ticarethanesi adıyla kendi yolumu çizdim. Tamamen erkeklerin hâkim olduğu bir sektörde belki de kendi işini kuran ilk kadındım.

PATRONUN ARASIN

-Telefonla fiyat verdiğimde ‘kızım bir yetkili arasın bizi’ diyorlardı. ‘Yetkili benim’ deyince ‘Patronun arasın öyleyse’ diyorlardı. Baktım olmayacak bir otomobil kiraladım bir de şoför tuttum ve bütün Ege Bölgesi’ndeki demircileri gezip kendimi tanıttım. Sonra kütük verip kendi demirimi çektirmeye başladım ki bu büyük fiyat ve rekabet avantajı sağladı. Personel aldım, sıcak satışı büyüttüm. Herkes fabrikadan alıyordu ben araya girmiş oldum. Sonra demir ithalatı da yaptım.

NEDEN ÇİMENTO SATMAYAYIM

-Tabii ki ekonomik krizleri ben de yaşadım, fırtınalar oldu, hepsinden kurtuldum. 1995’te baktım ki demir müşterilerinin büyük bölümü çimento da satıyor. Çimentoya da girdim. Bölgedeki çimentocularla konuştum. Akçansa (Çanakkale Çimento) uzak yerde olduğu için bölgemizde taviz vererek satış yapmaya çalışıyor, onlarla anlaştım. İzmir’dekiler göbeğini kaşıyarak para kazanırken, Çanakkale’nin çimentosuyla İzmir’de öne çıktım. Kamyon filosu oluşturdum ve çimentoyu da fabrikadan alıp müşterinin istediği yere indirmeye, doğrudan müteahhitlere satmaya başladım.

Haberin Devamı

İnşaat ve turizmle  büyüyecek

Femetal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Figen Erbaş, 1989’dan beri girişimci
olarak demir ve çimento ticaretinden kazandıklarıyla genellikle arsa yatırımı yaptığını söylüyor. Erbaş, şöyle konuşuyor: “Demir, çimento ticareti yapıyorsam, arsam varsa tabii ki inşaata da girerim. 2000 yılında da inşaat işine girdim. İşimin ticaret tarafında 30 kişi çalışıyor ve ciromuz 50 milyon lira. İnşaat tarafında ise yeni büyüyoruz. İzmir’de bir iş merkezi, bir konut projemiz devam ediyor. Alaçatı’da da otel yatırımı yapıyorum. Önümüzdeki dönemde inşaat ve turizmde büyümeyi planlıyoruz. İstanbul’da da arsa arayışı içindeyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!