Yeşil gelecekte genç umudu

Güncelleme Tarihi:

Yeşil gelecekte genç umudu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 22:25

Rönesans Holding’in sürdürülebilirlik kültürünü geleceği inşa edecek genç mimar ve mühendislere kazandırmayı hedefleyen yarışması ‘Sürdürülebilir Geleceği Tasarla’ üçüncü yılında. Şirketin başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Çevre dostu uygulamalar ve yeşil binalara bizim gibi bu sektördeki büyük şirketlerin öncü olması gerekiyor. Sürdürülebilir bir geleceğin ancak gençlerle olacağına inanıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

2050 yılı itibariyle dünya nüfusuna 2 milyar kişi daha eklenecek ve bu nüfusun yüzde 70’ten fazlası şehirlerde yaşayacak. Bu da “150 yeni İstanbul” demek. Sürekli kalabalıklaşan dünya nüfusunun talepleri, gezegenimizi gün geçtikçe daha fazla zorluyor. 1800’de dünya nüfusunun sadece yüzde 3’ü kentsel alanlarda yaşıyordu. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 2030’da dünya nüfusunun üçte ikisi kentlerde yaşayacak ve gelişmekte olan ülkelerdeki kentsel nüfus iki katına çıkacak. Aynı tüketim kalıplarını sürdürürsek, 2030’da 8.5 milyar insanı destekleyebilmek için 1 değil 2 dünyaya ihtiyacımız olacak. Bu nedenle bugün aldığımız tüm kararlar, kaderimizi on yıllarca hatta yüzyıllarca etkileyecek. Nitekim yaşadığımız şehirleri daha sürdürülebilir hale getirmek büyük önem taşıyor. Rönesans Holding, gençlerin çevre dostu mimari, yeşil binalar ve sürdürülebilir geleceğin tasarlanmasında daha aktif rol alması için üç yıldır “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasını düzenliyor. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Bu projeyle gençlerimize yaratıcılık ve kendi geleceklerini tasarlama fırsatı sunuyoruz. Aynı zamanda çevre dostu malzeme kullanımı ile yapım teknikleri konusunda alternatif fikirleri destekliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

ANADOLU’DAKİ GENÇLER

Şehirler bugün dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 60 ila 80’inden sorumlu. Ayrıca doğal kaynak tüketiminin yüzde 75’i ve atıkların da yarısı şehirlerden kaynaklanıyor. Sadece bu rakamlar bile geleceğin şehirlerinin nasıl inşa edileceğinin önemini ortaya koyuyor. Rönesans Holding’in “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesi, sürdürülebilirlik kültürünün geleceği inşa edecek genç mimar ve mühendislere kazandırılmasını hedefliyor. Proje hakkında konuştuğumuz Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Sürdürülebilir bir geleceğin ancak gençler tarafından yaratılabileceğine inanıyoruz. En nihayetinde gelecek, ilk önce gençlerin zihninde şekillenecek ve sonra gerçeğe dönüşecek. Gelecek nesillerin sağlıklı ve çevre dostu yapılarda yaşamasını sağlamanın yolu, üniversite öğrencilerine yani geleceğin mimar ve mühendislerine sürdürülebilirlik kültürünün kazandırılmasından geçiyor. Sadece büyükşehirlerdeki üniversitelerle sınırlı kalmıyoruz. Anadolu’daki üniversitelere ulaşıyor ve oradaki gençler için Rönesans Holding’i erişilebilir kılıyoruz. Seminerler ve yarışma aracılığıyla Anadolu’nun değişik köşelerinden gelen genç mühendis ve mimar adayı arkadaşlarımıza vizyon kazandırmak çok önemli” diyor.

Haberin Devamı

ÇEVRE KRİTERLERİ KAZANANI BELİRLİYOR

KAYAALP’ın verdiği bilgilere göre, bu yıl farklı 133 üniversiteden, 3 binden fazla öğrenci yarışmaya başvurdu. Bu yıl mimaride “Sürdürülebilir Rekreasyon ve Gençlik Merkezi”, mühendislik alanında ise “Sürdürülebilir İnşaat Yönetimi” temasına ilişkin hazırlanan projeler değerlendirildi. Jüri üyeleri, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, enerji verimliliği, atıkların azaltılması, suyun tasarruflu kullanımı gibi kriterler ışığında projeleri değerlendiriyor. Yarışmanın mimarlık dalında, birincilik ödülü Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Melih Ceylan’ın oldu. Mühendislik dalında birincilik ödülünü Abdullah Gül Üniversitesi’nden Hüseyin İlcan, Merve Sönmez, Banu Başyiğit, Zafer Yılmaz ve İbrahim Halil Çatak’tan oluşan takım kazandı. Rönesans Gayrimenkul Yatırım Özel Ödülü’nü ise Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Cemal Temel ve Hanse Yalçınkaya kazandı. 

Haberin Devamı

HERKESİ TEMASTA OLMAYA DAVET EDİYOR

TEMA Vakfı, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak ve bu konuda farkındalık sağlamak amacıyla ‘TEMA Sürdürülebilir Tarım Ağı’nı (TEMASTA) hayata geçirdi. Platforma “temasta.tarimtema.org”, web sitesine ise “www.tarimtema.org” adreslerinden erişilebiliyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Kimyasal gübre ve pestisit kullanımı gibi yanlış tarım uygulamaları tarım alanlarının ve tüm canlıların zarar görmesine neden oluyor. Biz de bu konuya çözüm getirilmesini zorunlu görüyoruz. Herkesi bu platforma üye olmaya davet ediyoruz” dedi.

GREENPEACE: ALIŞVERİŞTEN SONRASI PİŞMANLIK...

GREENPEACE’in giyim& kuşamda alışveriş alışkanlıkları üzerine yaptığı son ankete göre, tüketicilerin yarısı ihtiyacından fazlasını alıyor. Ankete göre “mutlu olmak için tüketmek” de bir şehir efsanesine dönüşmüş durumda… Zira alışverişin getirdiği mutluluk en fazla 1 gün sürüyor; sonrasında yerini gereksiz harcamalar nedeniyle pişmanlığa bırakıyor. Greenpeace araştırmayı, Aralık 2016-Mart 2017 arasında Uzakdoğu Asya ile Avrupa’da 1000 kişi ile yaptı.

BAKMADAN GEÇME!