Yerli mobil sontaj kulesi üretildi

Güncelleme Tarihi:

Yerli mobil sontaj kulesi üretildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 16:56

Konya'da Petromak firması tarafından üretilen yüzde 100 yerli ilk petrol, doğal gaz ve jeotermal amaçlı “Mobil Sondaj Kulesi” törenle Merty Energy firmasına teslim edildi.

Petromak Sondaj Makine ve Ekipmanları firması tarafından üretilen, Ar-ge çalışmaları 2 yıl, montaj çalışmaları ise 5 ay süren “Mobil Sondaj Kulesi”nin merkezi Ankara'da bulunan Merty Energy Petrol Arama Eğitim ve Servis Hizmetleri AŞ'ye teslimi için Konya Konsan Özel Organize Sanayi Bölgesi'nde tören düzenlendi.

Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen, törende yaptığı konuşmada, sanayide gerçekleştirilen ilklerin, diğer alanlarda da olduğu gibi atılımcılığın ve girişimciliğin bir göstergesi olması nedeniyle, her zaman bir heyecan yarattığını belirtti.

Merty Energy firmasının verdiği sipariş üzerine, Petromak tarafından üretilen Mobil Sondaj Kulesi'nin Türkiye açısından ilk olma özelliğini taşıdığını ifade eden Gülderen, “Bu heyecanın, bu şevkin kaynağı, sadece sondaj kulesi imalatının bir ilk olması değil, aynı zamanda sermayesinin, üretiminin ve iş gücünün yerli olmasıdır. Petromak firmasının ülkemizde ilk defa bu kapasitede ürettiği 160 tonluk Mobil Sondaj Kulesi, 2 bin 500 metre sondaj ve 3 bin metre workover kapasitelidir” şeklinde konuştu.

Gülderen, petrol sektörünün teknoloji, bilgi, tecrübe ve sermayenin yoğun olduğu bir iş kolu, imal edilen bu sondaj kulesinin de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Ülkemiz petrol arama üretim faaliyetlerinin 70 yıllık geçmişinde bu faaliyetlerde kullanılan ve son derece pahalı olan araç ve gereçlerin hemen hemen tamamı bugüne kadar dışarıdan ithal edilmek ve kiralanmak durumunda kalınmıştır. Bu durum zorunlu olarak ülke dışına önemli miktarda döviz çıktısına neden olmuştur. Petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde arzu edilen düzeye gelinememesi çeşitli nedenlere bağlanmakla beraber, kullanılan araç ve gereçlerin yüzde 85'ine yakınının yurt dışından ithal edilmesi de arama faaliyetlerini olumsuz etkilemiştir. 2008 yılında ham petrol ve doğal gaz ithalatına ödediğimiz dövizin 30 milyar doları aştığı dikkate alındığında, aramaların yaygınlaştırılıp, etkin, hızlı ve sürekli olması ve bulunacak petrolün de ekonomiye kazandırılmasının ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.”

YÜZDE 100 YERLİ ÜRETİM

Petromak firması yetkilisi Ferudun Kuru da ülkesinin ve insanının gücüne sonuna kadar güvendiklerini, dışarıdan parçaları getirerek montaj yolunu seçmediklerini ve her şeyiyle yerli olan bu sondaj kulesini ürettiklerini bildirdi.
Türk sermayesi, mühendisleri, sanatkarları, işçileri ile tüm üniteleri uluslararası kalite standartlarında olan yüzde 100 yerli Mobil Sondaj Kulesini üretmeyi başardıklarını ifade eden Kuru, yüzde 100 yerli olan ilk petrol doğal gaz ve jeotermal arama amaçlı kulenin yanında, sondaj için çok önemli olan ve kendine has teknolojisi olan çamur tanklarının da imalatını başarıyla tamamladıklarını belirtti.

Üretimdeki riskleri alarak kendilerine inanan Merty Energy ve Park Enerji'ye teşekkür eden Kuru, yüzde 100 yerli olan bu ürünlerin Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını, ihracatla milyon dolarlık ek girdi sağlayacağını söyledi.
Merty Energy Genel Müdürü Ongun Yıldırım ise Türk insanına güvenildiği zaman neler yapabileceğinin bir kez daha görüldüğünü ve bu üretimin Türkiye petrol tarihinde önemli yapı taşlarından biri olacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından, kurdele kesilerek teslim töreni gerçekleştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!