Yerli alo atağı

Güncelleme Tarihi:

Yerli alo atağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 17:46

Global markaların hakimiyet kurduğu akıllı telefon pazarında artık yerli markalar da söz sahibi olmaya başladı. Dolar ve Euro’nun TL karşısında değer kazanması, yerlileri fiyat rekabetinde öne çıkardı. Bu da yerli modellerin pazar payını yüzde 25’lere kadar çıkardı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin katma değeri yüksek ürünler üreterek global pazarlarda daha fazla söz sahibi olması gerektiği her fırsatta belirtiliyor. Katma değeri yüksek ürünlerin başında ise şüphesiz elektronik ürünler geliyor. Türkiye’deki yerli teknoloji markaları, beyaz eşya, televizyon ve diğer elektrikli ev aletleri konusunda dünyada söz sahibi. Ancak bu ürünlerin içerisinde katma değeri en yüksek ürünler ise hiç tartışmasız akıllı telefonlar. Türkiye’de her yıl ortalam 12 milyon adet civarında akıllı telefon ithal ediliyor. Bu modellere ödenen ortalama fiyat ise yaklaşık 1250 TL civarında. Bu da Türkiye’nin yaklaşık yılda yaklaşık 15 milyar TL ithalat gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Başka bir deyişle Türkiye’nin ekonomik olarak en büyük sorunlarından biri olan cari açığı yaklaşık 15 milyar TL sadece akıllı telefonlardan olumsuz olarak etkileniyor.

Haberin Devamı

25 FARKLI MODEL

Özellikle son iki yılda Türkiye’nin bu sorununa ilaç olmak için yerli markalar harekete geçmiş durumda. Yerli akıllı telefon üretimini cazip hale getirmek üzere markalar Ar-Ge faaliyetlerini arttırdı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise destek için düğmeye bastı. Tüm bu gelişmelerle, yaklaşık 3 yıl önce yerli akıllı telefon markalarının sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Özellikle mobil iletişim operatörleri geliştirdikleri yerli akıllı telefon modellerini satışa sunuyordu. 2015 yılının sonuna baktığımızda ise bu tablo tamamen değişti. Hem yerli akıllı telefon geliştiren şirketlerin sayısı hem de satışa sunulan model sayısı katlanarak büyüdü. Şu anda 9 farklı yerli şirketin geliştirdiği yaklaşık 25 model satışta yer alıyor. Aradan geçen bu zamanda ise yerli üreticiler geliştirdikleri modellerde son teknolojileri kullanmaya başladılar. 4.5G, yüz algılama, hareket algılama ve şarj tasarruf modu gibi teknolojiler yerli modellerde yer almaya başladı.

DÖRTTE BİRİ YERLİ

Sundukları fiyat avantajları nedeniyle akıllı telefon pazarındaki rekabette yerli şirketler bir adım öne çıkıyor. Rakamlar da bize bunu söylüyor. Türkiye’nin cari açığı inişli çıkışlı bir grafik izlese de yaklaşık 40 milyar dolar civarında. Bu rakamın yaklaşık yüzde 10’u ithal akıllı telefonlardan kaynaklanıyor. Piyasadaki yerli oyuncuların pazar payının yükselmesi ile yaklaşık 1–1.5 milyar dolarlık bir avantaj sağlanacağı belirtiliyor. Bu nedenle cep telefonunda yerli üretimin önemi her fırsatta dile getiriliyor. Türkiye’de satılan cep telefonlarının yüzde 90’dan fazlasını akıllı telefonlar oluşturuyor. Bunların çoğu küresel markaların ürünleri. Ancak son dönemde yerli markaların pazarda yükselişi oldukça dikkat çekici bir boyuta ulaştı. Henüz pil, ekran, lens, işlemci veya bellek üretemesek de Türkiye’de satılan dört üç akıllı telefondan biri yerli. Yerli akıllı telefonlar 2014’te yüzde 20’ler seviyesinde olan pazar payları yüzde 30’lara ulaşmış durumda. Pazar araştırma şirketi. IDC 2015’te satılacak mobil cihazların yüzde 30’dan fazlasının yerli tedarikçilerden geleceğini öngörüyor.

Haberin Devamı

 Yerli akıllı telefonların 4 avantajı

1) Fiyatta öne çıkıyor

Yerli teknoloji markalarının ürettiği akıllı telefon modelleri, markalı telefonlara göre neredeyse dörte bir fiyatına geliyor. Özellikleri bakımından hemen hemen aynı olan modelleri kıyasladığımızda yabancı markalar 1500 TL fiyat belirlerken, yerli markaların giriş seviyesi modellerinde bu rakamlar 500 TL’ye kadar iniyor. Tüketicilerin cebine neredeyse 1000 TL kalıyor da denebilir. Yerli markaların ürettiği üst segment akıllı telefonların fiyatları ise 900 TL ile 1200 TL arasında değişiyor. Bu rakamları aynı segmentteki yabancı modellerle kıyaslandığında yarı yarıya bir fark oluşuyor. Yerli markaların modelleri kullanıcılara fiyat/performans açısından en uygun seçenekleri sunuyor.

Haberin Devamı


2) Hızlı güncelleme imkânı

Türkiye’deki akıllı telefon markalarının en büyük kozlarından biri hızlı güncellenen işletim sistemi. Global şirketlere göre daha küçük bir kitleye hitap eden yerli üreticiler, Türkiye’deki müşterisini daha yakından dinleyebiliyor. İşletim sistemindeki bir hata yerli şirketlerden tarafından daha hızlı bir şekilde tespit ediliyor. Bu tespit ardından harekete geçen şirketler, işletim sistemlerinde ufak bir güncelleme yaması yapıyor. Google’ın son geliştirdiği mobil işletim sistemi Android 6.0 güncellemesi ise bu kapsamda kullanıcılara sunulmaya başlandı. Böylelikle yerli akıllı telefon üreticileri, müşterilerin taleplerine daha hızlı yanıt vererek memnuniyeti arttırmayı başarıyor. Yabancı markalarda ise işletim sistemi güncellemeleri yerli şirketlere göre biraz daha geç kalabiliyor.

Haberin Devamı


3) Satış sonrası hizmet farkı

Tüketicilere sunulan diğer bir avantaj ise servis, garanti ve
yedek parçada gerçekleşiyor. Türkiye’deki tüketicilerin taleplerine en iyi şekilde yanıt vermek isteyen yerli teknoloji şirketleri geliştirdikleri ürünlerin garanti süresini 3 yıla kadar çıkarmış durumda. Bu süre içerisinde ise bozulan akıllı telefonlar, tamir süresi boyunca yenisi ile değiştiriliyor. Tamir süresinin uzaması durumunda ise şirket tarafından verilen yeni akıllı telefonu tüketici kullanmaya devam ediyor ve iade edilmiyor. Garanti süresi bittiğinde ise yerli akıllı telefon modellerinin yedek parçaları yabancı rakiplerine göre daha ucuz olmasıyla bir adım öne çıkıyor. Örneğin, yabancı modellerin bir SIM kart yuvası 25 TL civarında değişirken, yerli modellerde bu rakam 15 TL’ye kadar düşüyor.

Haberin Devamı


4) 4.5G hızını yaşatacaklar

Yaklaşık 4 ay sonra akıllı telefonlardaki internet hızını en az 10 kat arttıracak 4.5G teknolojisi kullanıcılara sunulmaya başlanacak. Yerli akıllı telefon üreticileri de bu yeni teknoloji için harekete geçti. Hemen hemen tüm yerli akıllı telefon modellerinde 4G (LTE) yerine 4.5G (LTE-Advance) teknolojisi yer almaya başladı. Bu da kullanıcıların akıllı telefonlarından 150 mbps hızına kadar ulaşabileceğiniz gösteriyor. Akıllı telefonlarda yakalancak bu hızla tüketiciler, internetteki videoları daha kaliteli izleyebilecek ve daha hızlı yükleyebilecek. Buna ek olarak sosyal ağlarda da 4.5G hızını yaşamak mümkün olacak. Kullanıcılar, video ve fotoğraf gibi tüm içeriklere daha hızlı bir şekilde ulaşabilecek.

%30
2016’da satılması beklenen yerli telefonların oranı

%23
750 TL’den ucuz modellerin payı

%32
750-1500 TL’lik modellerin payı

%57
4.5G özelliğine sahip modellerin payı

%68
5 inç ve üzeri ekranlı modellerin payı


* GfK Türkiye verileriyle hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!