Yere izmarit atan, 25 TL ceza verecek

Güncelleme Tarihi:

Yere izmarit atan, 25 TL ceza verecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2009 00:00

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, alkol ve tütün mamulleri ile ilgili yasakları ihlal edenlere uygulanan cezaların yüzde 12 yükseldiğini bildirdi.

Bu çerçevede, kapalı alanlarda sigara içenlerden alınan 62 TL’lik idari para cezası, 69 TL’ye yükseltildi. Tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara kesilen ceza da 23 TL’den, 25 TL’ye çıkarıldı.

Üreticiye ağır ceza

Artış sonrasında sigara yasaklarını görsel yayın yoluyla ihlal eden, ulusal yayın yapan televizyonların ceza tutarı 56 bin ile 112 bin TL arasında belirlenirken, bölgesel yayın yapan kuruluşlarda bu rakam 5 bin 600 TL ile 11 bin 200 TL arasında uygulanacak. Yükümlülüklerine aykırı hareket eden üretici firmalara da bu yıl 280 bin TL’den az olmamak üzere, piyasaya sürülen malların değeri kadar idari para cezası verilecek. TAPDK, 19 Mayıs 2008’de yürürlüğe giren sigara yasaklarının yeni dönemde yerel bazda da sıkı takibi için bir çalışma yürütüyor. Çalışkan, sigara yasağına ilişkin takibat ve cezaya ilişkin işlemlerin farklı farklı birimlerin gerçekleştirdiğini, cezaların saymanlıklarda toplanıp, tahsil edildiğini, kendilerinin de bunları yakından izlediklerini hatırlattı. Valilikler bünyesinde İl Tütün Kontrol Kurulları oluşturulduğuna dikkat çeken Çalışkan, bu kurulların sigara yasaklarının izlenmesi konusunda daha aktif hale getirileceğini bildirdi.

İzinsiz dökme içki satan 224 bin TL ödeyecek

TAPDK
’dan satış belgesi almadan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin toptan satışını yapanlar, bu yıl içerisinde 56 bin TL, izin almadan dökme alkollü içkileri piyasaya arz eden, sevkıyatını yapan veya izin verilen yerlerden farklı noktalarda depolayanlara 224 bin TL ceza kesilecek. Yetkili olmadıkları halde, açık olarak içki satışı veya sunumu yapanlar ile satışa sunulan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri ambalajlarını bozarak veya bölerek satanlar 1120-11 bin 200 TL arası ceza ödeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!