Yeraltındaki sıcak sudan 5 milyar dolarlık enerji

Güncelleme Tarihi:

Yeraltındaki sıcak sudan 5 milyar dolarlık enerji
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 00:00

30 yıl için yapılacak ihale sonucunda sahaları almaya hak kazanan yatırımcılar 10’ar yıllık uzatmalarla alanın süresiz olarak işletmecisi olabilecekler. Elektrik üretim, seracılık ve termal turizmde geliştirilecek projelerle 2013 yılından itibaren yıllık 5 milyar dolar gelir elde edilmesi tasarlanıyor.

İhaleler bu hafta

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MTA Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, jeotermal ihalesinin ayrıntılarını açıkladı. 33 jeotermal saha, 32 jeotermal kuyunun ihalesine bu hafta başlanacağını ifade eden Güler, "Yeraltında uyuyan güzeli uyandırıyoruz" dedi. Jeotermalin çevreyi kirletmediğini, yerli kaynak olduğunu vurgulayan Güler, "Ben jeotermale yerin altındaki soba diyorum. Şimdiye kadar yeterince faydalanamadık" dedi. Türkiye’nin jeotermal kaynak bakımından dünyada beşinci, Avrupa’da birinci olduğunu kaydeden Güler, "Bu çalışma ile üç sektör harekete geçecek. Birincisi enerji sektörü. İkincisi gıda sektörü. Yeni OSB’ler gelecek; Organize Sera Bölgeleri çıkacak. Diğer seralara göre yüzde 35 daha ekonomik olacak. Üçüncü sektör termal turizm. Sağlık sektörü de bununla birlikte harekete geçecek" diye konuştu. Jeotermalin petrol ve doğalgaza alternatif olacağını, başarılı olunursa 1 milyon konutun ısıtılacağını anlatan Güler, jeotermal sayesinde cari açığın azalacağını öne sürdü.

2.7 milyar dolar

Toplam 2.7 milyar dolar yatırım yapıldığında 2013’ten itibaren her yıl 5 milyar dolar gelir elde edilmeye başlanacağını ifade eden Güler, istihdama, turizme ve tarıma katkı ile 16 milyar dolar da katma değer yaratılacağını söyledi. 250 bin kişiye istihdam sağlanacağının altını çizen Güler, ilk ihale ilanının bu hafta Resmi Gazete’de yayımlanacağını, tekliflerin 45 gün sonra alınacağını bildirdi. Jeotermalden elektrik üretimine Yenilenebilir Enerji Kanunu çerçevesinde 10 yıl alım garantisi garantisi 5 euro/cent fiyat garantisi verildiğini ifade eden Güler, güneş enerjisi için yeni bir çalışma başlattıklarını, alım fiyatını artırmayı düşündüklerini belirtti. 5 euro/cent’lik fiyatın su ve enerjide kurtardığını ancak güneşte yeterli olmadığını ifade eden Güler, yenilenebilir enerjinin türüne göre farklı fiyat uygulamak istediklerini, bunun için diğer bakanlıklarla görüştüklerini kaydetti. Güler, yarın (19 Ağustos) Türkiye’deki tüm bankaların genel müdürleri ile bir toplantı yaparak enerji sektörüne kredi sağlanması konusunu görüşeceğini de açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!