Yer kirazı görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yer kirazı görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2009 13:35

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atakent Beldesinde iki dönümlük arazide deneme üretimi gerçekleştirilen yer kirazı, üreticilere tanıtıldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Atakent beldesindeki Kapızlı Mahallesinde gerçekleştirilen yer kirazı tanıtım toplantısında, yer kirazı ile ilgili üretim fikrinin kasım ayında doğduğunu ve çok kısa sürede deneme üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Mersin için her zaman tarım, turizm, taşımacılık, teknoloji ve ticareti içeren “5T” modelini geliştirmek istediklerini belirten Tüzmen, çalışmalarına da bu yönde ağırlık verdiklerini ifade etti. Söz konusu sektörlerin her birinde önemli adımlar attıklarını vurgulayan Tüzmen, tarım üretimlerinin ve bunların ihracata yaptığı katkıya işaret etti.
Özellikle son dönemlerde yaptıkları çalışmalarla tarımda ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:

“Biz, tarımdan lojistiğe, turizmden teknolojiye kadar önemli çalışmalar yaptık. Ama asıl önemli olan tarımda çeşitliliği yakalayabilmek. Burada 80 yıl önce Gazi Çiftliği vardı. O günlerden sonra ne yaptıysanız burada o kadar gelişme yaşandı. Ama artık o devirler geride kaldı. Artık sürekli olarak gelişip, ürün çeşitliliğine ağırlık vermeliyiz. Silifke halkı 35 sene önce çilekle tanıştı. İlk başlarda üretici, (Acaba tutar mı, para kazanır mıyız?) dedi. Ama bugün öyle bir noktaya geldik ki, Silifke deyince herkesin aklına, lezzetli ve hoş kokulu çilek geliyor.”

“Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz” diyen Bakan Tüzmen, şöyle konuştu:
“Neden? Çünkü, ben Mersin'de tropik meyvelerin yetişebileceğine inanıyorum. Bugün yer kirazını kendi imkanlarıyla yetiştirenler var. Ama bunlar ihracat aracılığıyla değerlendirilmezse, bir önem taşımıyor. Yer kirazını üretmesi çok kolay. Bunu ispatlamak için burada deneme üretimi yaptırdım. Bizim üreticimiz; yanında 2 kişi bir şey yapınca 4 kişi daha aynı şeyi yapmaya başlar. Ama herkes aynı şeyi ürettiği zaman dünyada para kazanamazsın. Bırak dünyayı Türkiye'de bile kazanamazsın.”

Konuşmasında üreticilere de seslenen Tüzmen, şunları kaydetti:
“Katma değeri yüksek bu ürün doğal ortamda da yetişiyor. Üstelik fide konusunda da sizleri destekleyeceğiz. Yer kirazı, yaş meyve sebze olarak ya da dondurulup satılabiliyor. Yani ihracatı kolay. Hem iç hem de dış piyasada kullanılma olanağı var. Ayrıca çok da şifalı bir ürün. Bizi izlemeye devam edin ve ürüne sahip çıkın. Mersin kalitesiyle bunları satacaksınız ve aynı kalitede de para kazanacaksınız.”

DİĞER KONUŞMACILAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'de üretimi yeni olan yer kirazının, tanıtımının önemine dikkati çekti.

Tarım ihracatının, ihracatta yüzde 17'lik bir paya sahip olduğu belirten Büyükekşi, “Tarım sektörü, istihdama yaptığı katkı ve ihtiyaç duyduğu ham madde ithalatının düşük olması nedeniyle önem taşıyor. Tarım ihracatında Türkiye'nin alacağı yol var. Bu konuda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi önemli yer tutuyor. Bu açıdan bakıldığında bugün atılan adım çok önemli. İhracatı geliştirmek istiyorsak, alternatif ürünlere de önem vermeliyiz” dedi.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, Devlet Bakanı Tüzmen'in “fikir babalığı” yaptığı projenin kentteki tarım faaliyetlerinin gelişmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kentin tarım sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aksoy, Mersin'de tarım, turizm ve lojistik konusunda 3 sektörün öne çıktığını kaydetti.

Bu nedenle çalışmaları ağırlıklı olarak bu sektörler üzerinde yoğunlaştırdıklarını bildiren Aksoy, şunları kaydetti:
“Mersin'de çok daha iyi bir tarım politikası izlemek için master projelerimizi hazırladık. Üreticilerin bir takım eksik ve yanlış bilgilere sahip olduğunu görüyoruz. En büyük eksikleri ise bu sene salatalık para ettiyse gelecek sene herkesin ona yönelmesi. Ama gelecek sezon o ürün bol olunca sıkıntı yaşıyorlar. Ama artık yaptığımız alternatif ürün arayışlarıyla bu sıkıntıların önüne geçmiş olacağız.”

Protokol, konuşmaların ardından üreticilerle birlikte, yer kirazının yetiştirildiği “örnek serayı” gezdi. Toplantıya, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu ile çok sayıda davetli ve üreticiler katıldı.

YER KİRAZI HAKKINDA

Meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı oldukça geniş olan yer kirazı (Physalis), sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı meyveleri tüm dünyada pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanılıyor.

Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazı C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olmasının yanı sıra, 100 gramında yüzde 6 şeker ihtiva ediyor. Kandaki ürik asidi atması, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenlemesi faydalarından sadece bir kaçı.

Meyve, bitkisel ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide de değerlendiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!