Yeni yasal düzenlemeler inşaat sektörünü canlandıracak

Güncelleme Tarihi:

Yeni yasal düzenlemeler inşaat sektörünü canlandıracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 11:51

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşüm, “2B” olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin yasalar ile yabancılara konut satışında mütekabiliyet şartını kaldıran kanunun, inşaat sektöründe 15-20 yıllık bir süreçte 500 milyar doların üzerinde bir ekonomik değer oluşturmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm, “2B” ve yabancılara mülk satışına ilişkin kanunların inşaat sektörüne çok ciddi bir hareket getireceğini belirtti.

Kentsel dönüşüme ilişkin yasayla Türkiye genelinde 8 milyona yakın konutun elden geçirileceğini, “2B” düzenlemesi ile tapularına kavuşacakların arsa ve arazilerini değerlendirme yoluna gideceklerini, yabancılara konut satışında mütekabiliyet ilkesinin kaldırılmasının da konut satışlarını canlandıracağına işaret eden Tellioğlu, şunları kaydetti:

“Sadece kentsel dönüşüm ile önümüzdeki 15-20 yıl içinde 500 milyar doların üzerinde bir ekonomik değerin üretilmesini bekliyoruz. Bu da ülke ekonomisine yıllık en az 30 milyar dolar katkı demektir. Yaklaşık 8 milyon konutun elden geçirmesini sağlayacak kentsel dönüşüm, inşaat sektöründeki büyümeyi ve istihdamı yüzde 100'ün üzerinde artırır.

Haberin Devamı

Halen ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası'nda yüzde 11 olan inşaatın payının, yüzde 22'ye çıkması bekleniyor. Bu da Türkiye'nin genel büyümesine yıllık ortalama yüzde 1 katkı sağlar, bu önemli bir paydır. Yine sektör yıllık 500 bin konut üretimiyle halen 2 milyon kişi istihdam ediyor. Konut üretimini yıllık yüzde 100 artırmak için istihdamı da o oranda artırmak gerekiyor. Halen 2 milyon olan istihdam sayısı 4 milyonu geçer.”

İnşaat sektörüyle diğer sektörlerde de büyüme sağlanır”

Tellioğlu, inşaat sektörünün 200'e yakın yan sektörü de etkilediğine dikkat çekerek, sektörde yakalanacak bu büyümenin, hafriyat işinden başlayarak beyaz eşya ve mobilya satışına kadar hemen her sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Kentsel dönüşümün ilk etkilerinin, yıkım müteahhitliğinde görüleceğini belirten Tellioğlu, “7-8 milyon konutun yıkılacak olması yıkım firmalarının yanı sıra teknik müşavirlik ve yapı denetim gibi iş kollarında patlamaya yol açacağını” ifade etti.

Malzeme fiyat artışlarına tedbir talebi

Tahir Tellioğlu, sektörde yaşanacak hızlı büyümenin, inşaat malzemeleri temininde ise sıkıntı oluşturabileceğine dikkat çekerek, “Hiçbir sektör, yüzde 100'lük büyümeyi bir anda kaldıramaz. Demir ve çimentoda talebi karşılama sıkıntısı olabilir. Yasanın çıkması bile demir ve çimentoda fiyatları artırdı. Hükümetin fiyat artışlarına karşı tedbir almasını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!