Yeni TTK, sigortayı teşvik edecek, tüketiciyi koruyacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni TTK, sigortayı teşvik edecek, tüketiciyi koruyacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2012 00:00

Tüketicinin korunmasına yönelik önemli değişiklikler içeren yeni Türk Ticaret Kanunu, sigorta şirketlerine de ciddi yükümlülükler getiriyor. Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, hayat ve sorumluluk sigortalarındaki düzenlemelerin kişileri sigorta yaptırmaya teşvik edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), sigortacılıkta da önemli değişikliklere yol açacak. Poliçe düzenlenmesinden tazminat ödenmesine kadar sigortanın her aşamasında sigorta şirketlerine yükümlülükler getiren yeni Ticaret Kanunu, özellikle sigorta tüketicisinin korunmasına yönelik önemli değişiklikler içeriyor.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, yeni TTK ile hayat ve sorumluluk sigortalarında düzenlemelere gidildiğini belirterek, bu düzenlemelerin de kişileri sigorta yaptırmaya teşvik edeceğini söyledi. Erhan Tunçay, yeni TTK’da, sigortacılıkla ilgili birçok düzenleme olduğuna değinerek, bunların en başında sigorta şirketlerine aydınlatma yükümlülüğünün geldiğini kaydetti. Tunçay, “Sigorta şirketi veya acentesine, poliçe düzenlemeden önce sigorta ile ilgili tüm bilgileri, tüketicinin haklarını ve sigortada özellikle dikkat edilmesi gereken hususları tüketiciye yazılı olarak bildirme zorunluluğu geliyor. Ayrıca sigorta süresi boyunca önemli sayılacak gelişmeler olursa sigorta şirketi bunları da tüketiciye yazılı olarak bildirecek. Eğer bu bilgilendirme yapılmaz, sigortalı da zarara uğrarsa, sigorta şirketi tüm tazminatı ödeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Erhan Tunçay, yeni TTK ile sigortanın her aşamasında menfaat aranacağına da dikkat çekerek, “Sigortanın mutlaka menfaat ilişkisiyle bağlantısı olması gerekiyor. Mesela, sigortalı konutunuzu sattınız, sigorta otomatik olarak bitecek. Bugünkü uygulamada sigorta, konutu satın alana devredilebiliyordu. Yeni düzenleme ile bu devirler kalkacak” şeklinde konuştu.
Vazgeçene prim iade
Erhan Tunçay, yeni TTK’nın özellikle sorumluluk ve hayat sigortaları ile ilgili önemli değişlikler içerdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorumluluk sigortalarında zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiş. Bu düzenleme ile sigortalı korunmuş oluyor. Ayrıca yeni Ticaret Kanunu ile sigorta şirketlerine, tüm zorunlu sorumluluk sigortalarını yapma yükümlülüğü de getiriliyor. Hayat sigortalarında ise genelde uzun süreli sigortalar olması nedeniyle tüketiciye, sigortadan vazgeçme hakkı tanınıyor. Böylece, sigorta yaptırana sözleşmeyi anladığından emin olması için belirli bir süre tanınıp, herhangi bir ceza ödemeden poliçeyi iptal etme imkanı getiriliyor. Eğer tüketici sigortadan vazgeçerse ödediği prim iade edilecek.”
Erhan Tunçay, yeni TKK’nın sigorta sektörüne etkisine de değinerek, “Yeni düzenlemelerin gerek sigorta şirketlerine gerekse de sigortalı vatandaşa ne gibi yansımaları olacağını zaman gösterecek ve uygulandıkça ortaya çıkacak. Bize göre yargı kararlarının da oluşmaya başlaması ile
daha somut olarak tespit edilecek. Ancak şunu söylemek gerekir ki, yeni Ticaret Kanunu’ndaki bir takım düzenlemeler, mevcut sigorta şartları ile çelişiyor. Dolayısıyla bu çelişkilerin giderilmesi için
bazı çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi.
Süre uzarsa ön ödeme
Erhan Tunçay, yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki önemli değişikliklerden birinin de tazminat ödemesinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bugünkü mevcut durumda bir hasar gerçekleşip, sigorta şirketine bildirildikten ve gerekli evraklar da şirkete verildikten sonra hasar ödeniyordu. Eğer sigorta şirketi inceleme yapacaksa, araştırmanın sonucu bekleniyordu. Yeni TTK ile bu durum değişiyor. Tüm sigortalar için geçerli olmak kaydıyla hasar ihbarından 45 gün sonra sigorta şirketine hasarı ödeme zorunluluğu getiriliyor. Sigorta şirketi araştırma süresi isterse, 3 aylık süre tanınıyor ve bu süre içinde sigortalı ile şirketin anlaşması öneriliyor. Eğer anlaşma sağlanamayıp da sigorta şirketi hukuk yoluna giderse, hasarın yüzde 50’sini sigortalıya ödeme zorunluluğu getiriliyor.”

Haberin Devamı

10 kişilik grup kuran hayat sigortası yaptırabilecek

ERHAN Tunçay, yeni TTK’da özellikle hayat sigortalarına yönelik önemli değişiklikler olacağını da vurgulayarak, şunları söyledi: “Yeni uygulama ile grup sigortası adı altında en az 10 kişiden oluşan bir topluluk, tek bir sözleşme ile sigorta yaptırabilecek. Sigorta süresi içinde grup, 10 kişinin altına düşse de sigorta bozulmayacak, geçerliliğini kaybetmeyecek. Sadece gruptan çıkan kişi sigorta korumasını kaybedecek ama yeni bir kişi girebilecek. Bu konudaki detaylar ise Hazine’nin bağlı olduğu Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.”

DİĞER SİGORTA HABERLERİ

Nart Brokerlik, yüzde 22 büyüdü

Haberin Devamı

NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği, 2011 yılında yüzde 22 büyüyerek, karlılığını artırdı. Nart Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, müşteri sayılarını 53 bine çıkardıklarını ve Türkiye’de Ankara, Antalya, Bursa, İzmir şubelerinin yanı sıra 126 ülkede yerel ve global müşterilere çözümler sunduklarını söyledi. Levent Nart, holdingleşme yolunda adım attıklarını da belirterek, “Grup olarak, sigorta ve reasürans brokerliğinin yanı sıra insan kaynakları yönetimi, gayrimenkul geliştirme, risk yönetim akademisi, Nart Business Center markaları ile faaliyet göstermeye başladık” dedi. Levent Nart, ağırlıklı olarak alışveriş merkezleri, enerji, inşaat, ilaç, kimya, kozmetik, perakendecilik, sanat, sağlık, gemi yapımı ve yat sigortaları konusunda uzmanlaştıklarını da ifade ederek, dünyanın en büyük brokerleri arasında yer alan Arthur J. Gallager, JLT, Lockton, Brokerlink, Eosrisq, Trustrisk, Artus, Renomia ve benzeri kuruluşları Türkiye’de temsil ettiklerini; böylece 37 milyar Euro’luk prim plasmanının yapıldığı bir yapı içinde olduklarını kaydetti. Levent Nart, “Risk Yönetim Akademisi şirketimiz ile de finans kuruluşlarına kurumsal risk yönetim danışmanlığı veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Emeklilik’ten teknoloji hissesine yatırım imkânı

TÜRKİYE’nin uluslararası teknoloji hisselerine yatırım imkanı sağlayan ilk emeklilik fonu, Yapı Kredi Emeklilik tarafından katılımcıların tercihine sunuldu. Uluslararası Teknoloji Hisse Senedi Fonu, tercih eden tüm katılımcılara yurtdışındaki teknoloji şirketlerine de yatırım yapma fırsatı veriyor. Yapı Kredi Emeklilik tarafından daha önce Uluslararası Karma Fon adıyla kurulan ve kısmen yabancı hisse senetlerine yatırım yapabilen emeklilik fonu, 1 Mart 2012 tarihi itibariyle Uluslararası Teknoloji Hisse Senedi Fonu’na dönüştürüldü. Minimum yüzde 80 oranında yabancı teknoloji hisse senetlerine yatırım yapacak Uluslararası Teknoloji Hisse Senedi Fonu, bireysel olarak alım satımı çok kolay olmayan Apple, Google, Microsoft, Oracle, Vodafone gibi devler başta olmak üzere birçok büyük teknoloji şirketinin hisse senedine yatırım imkanı sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!