Yeni santrallar doğalgaz bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni santrallar doğalgaz bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yap-İşlet modeliyle yaptırılacak 5 bin 200 megavat kapasiteli beş termik santralden dördünün doğalgaza dayalı olması, Kasım'da kesin sözleşmesi imzalanacak olan Karadeniz Boru Hattı projesini hayati bir hale getirdi. Sahipleri geçen hafta belli olan; Gebze, Adapazarı, İzmir, Ankara, İskenderun termik santrallerinin İskenderun dışındaki, 4 bin 200 megavatlik dört tanesi doğalgazla çalışacak. O nedenle, Başbakan Mesut Yılmaz'ın geçen ay Gazprom Başkanı Rem Vyahirev ile çerçeve anlaşmasını imzaladığı Karadeniz Boru Hattı projesinin zaman yitirilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor. İhaleleri kazanan firmalar, bu konudaki endişelerini dile getirmekten kaçınmıyor.

Blue Stream projesiyle, denizin 2 bin 100 metre altından geçecek paralel iki boru hattıyla, toplam 16 milyar metreküp doğalgaz gelmesi planlanıyor. BOTAŞ yetkilileri, Gazexport ile yaptıkları son görüşmelerde anlaşmayı imzalanacak hale getirdi. Ankara'da yapılacak imza töreni için Rusya Başbakanı Viktor Çernomirdin'den gün vermesi bekleniyor.

4 milyar dolarlık beş termik santral ihalesini, şu firmalar kazanmıştı:

Integen-ENKA : 1.400 MW gücündeki Gebze Doğalgaz, 1.400 MW gücündeki İzmir Doğalgaz ve 700 MW gücündeki Adapazarı Doğalgaz santralları.

Siemens-Steag: 1.000 MW gücündeki ithal kömürlü İskenderun Santralı.

National Power-Bayındır-Mimag: 1000 MW gücündeki Ankara Doğalgaz santralı. Çiğdem TOKER/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!