Yeni Laguna Türkçe öğrenmiş

Güncelleme Tarihi:

Yeni Laguna Türkçe öğrenmiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2002 01:46

Geçen yıl Avrupa'da satışına başlanan yeni Laguna, 18 Haziran'da Türk otomobilseverlerin beğenisine sunuluyor. Laguna 1.6 lt. 110 beygir, 2.0 lt. 137 beygir ve 3.0 lt. V6 24V 210 beygir olmak üzere üç motor seçeneğiyle ithal edilecek. Otomobilin satış fiyatı 32 milyar liradan başlıyor.

Eski modele göre biraz daha uzun olan yeni Laguna, baştan aşağı yenilenmiş. Yeni Laguna, eski Laguna ile isim dışında herhangi bir benzerliği yok. Yapılan değişikliklerle Laguna, daha güvenli ve teknolojik bir otomobil olmuş. Renault Endüstriyel Dizayn Direktöre Patrik L Qumenent, Laguna II'nin tasarımında yapılan değişiklikleri ‘‘Alman titizliği ile Latin duyarlılığının karışımı’’ olarak anlatıyor.

Gerçekten de yeni Laguna'nın tasarımında bunu görmek mümkün. Yan üst kısımlarında dikkat çeken güçlü hatlar ve keskin çizgiler, otomobile sportif bir hava verirken. Ön yüz tasarımı otomobilin genişliğini vurguluyor.

Laguna'nın en önemli özelliklerinden birisi Avrupa'nın bağımsız kuruluşu Euro NCAP'den 5 yıldız alan ilk otomobil olması. Euro NCAP (European New Car Assesment Program) tarafından Kasım 2001 yılında yapılan güvenlik testinde rakiplerini geçerek tam puan almıştı.

Yeni Laguna'da EBV Elektronik Fren Dağıtıcılı ABS Sistemi, ASR Antipatinaj Sistemi ve ESP Elektronik Denge Sistemi, Acil Fren Destek Sistemi bulunuyor. Sürücüye hassas sürüş durumlarında destek olacak elektronik güvenlik sistemleriyle donatılan Laguna, sürücü ve yolcularına güven veriyor. Laguna'nın tüm versiyonlarında standart olarak sunulan Acil Fren Sistemi, acil bir durumda sürücünün fren potansiyelini tam olarak kullanmasını sağlıyor. Sistem devreye girdiğinde, dörtlü flaşörler yanarak, arkadan gelen sürücüleri uyarıyor.

Yapılan değişikliklerle teknolojik bir otomobil olan Laguna, aynı zamanda Türkçe'de öğrenmiş. Yeni Laguna ile birlikte Türkiye'de ilk defa bir otomobil Türkçe konuşarak sürücüsünü bilgilendiriyor ve uyarıyor. Renault Mais yetkilileri, Laguna'nın Türkçe konuşmaya başlamasının, Renault'nun Türk otomobilseverlerini ne denli önemsediğinin ve Türkiye'nin Renault kültürü içinde nasıl yer ettiğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekiyorlar.

Aracın ekipman seviyesine göre toplam 62 mesajın bulunduğu otomobilde, ‘‘Emniyet kemerinizi bağlayın’’ ‘‘Fren balatalarını kontrol edin’’ ‘‘Kapı açık’’ gibi mesajlar sürücüyü uyarıyor. Mesajlar, direksiyonun sol alt tarafından bulunan bağımsız bir hoparlörden yayınlanıyor ve mesaj verileceği zaman müzik yayını kesiliyor.


Kontak anahtarı tarihe karışıyor


Laguna ile birlikte klasik kontak anahtarı da tarihe karışıyor. Renault ve Valeo'nun birlikte geliştirdikleri bu sistemde, kontak anahtarının yerini kredi kartı büyüklüğünde elektronik bir kart alıyor. Sürücü, radyofrekansıyla çalışan, kredi kartı büyüklüğündeki kartı, ön konsolde bulunan yuvasına yerleştirdikten sonra start/stop düğmesine basıyor. Kartı tanıyan sistem immobilizer ve direksiyon sütününün elektro-mekanik kilidini açarak otomatik olarak motoru çalıştırıyor. Ayrıca, otomobil sürücüsünü tanıyor. Sürücü otomobile yaklaştığında otomobil sürücünün yanındaki elektronik kartı algılıyor. Sürücü elini kapı koluna değdirdiğinde, kapılar otomatik olarak açılıyor. Otomobil, kart sayesinde sürücüsünü tanıyarak, yan aynaları ve koltuğu o sürücünün en uygun sürüş pozisyonuna göre ayarlıyor.


Peugeot 206'ya wagon kardeş geldi


Fransa/Soreze

TÜRKİYE
'de büyük ilgi gören ve tasarımcı Murat Günak'ın çizgilerini taşıyan 206 ailesi genişledi. 206 CC, yani elektrikli açılıp kapanan tavan sistemine sahip CC'den sonra şimdi de wagon modeli, 206 ailesine farklı bir seçenek getirdi.

Geçen hafta Fransa'da piyasaya çıkan Peugeot 206'nın wagon modeli 206 SW, ekim ayında yapılacak Auto Show Fuarı'nın ardından Türkiye'de satışa sunulacak. 206 SW, 1.4 lt., 1.6 lt. benzinli ve 1.4 litre HDi dizel olmak üzere üç motor seçeneği ile ithal edilecek. 206 SW, Avrupa'da 206 hatcback modelinden 700 euro daha pahalı satılıyor. Ancak Türkiye'de bu farkın ne kadar olacağı henüz belli değil.

SW modelinin ön görünümünde herhangi bir değişiklik yok. 206 SW'nin boyu hatcback modeline göre 19 santimetre uzatılmış. Boyunun uzamasına rağmen, hatcback versiyonunun tasarım çizgileri korunmuş.

Bir wagon otomobil olmasına rağmen, arka kapı kenarına gizlenen açma kolu, 206 SW'ye kupe havası veriyor. Ayrıca, otomobilin arka camı da istenildiğinde açılabilecek şekilde tasarlanmış. Bu özellik sayesinde, bagajın kullanımına pratiklik kazandırılmış. SW, 206 hatcback modelinden daha geniş bir yükleme alanı sunuyor. 313 litrelik bagaj kapasitesi, arka koltuklar yatırıldığında 1136 litreye çıkıyor.

SW'nin iç mekanı da 206 hatcback modeliyle aynı. 206 ailesinin ortak kokpitine sahip olan SW'de spor koltuklar dikkat çekiyor. Koltuklar, yeterli düzeyde sırt ve yanal destek sağlıyor.

Otomobilin boyunun uzamasına rağmen, yol tutuş özellikleri 206 hatcback versiyonunu aratmıyor. Bagajın neden olduğu ağırlığı kontrol altına almak için arka süspansiyona iki adet sevk çubuğu yerleştirilmiş. Bu sayede, SW sert girilen virajlarda bile yol çizgisini kaybetmiyor.


Oto mayısta gaza bastı


Otomotiv satışları mayıs ayında canlandı. Mayısta 8 bin 966 adeti otomobil olmak üzere 16 bin 911 adet motorlu araç satışı gerçekleşti. 2002 Ocakta sadece 591 adet oto satışıyla durma noktasına gelen pazar, daha sonra her ay katlanarak arttı. Ocakta toplam pazarda 2 bin 394 adet olan satış, şubatta 4 bin 500, martta 8 bin 200, nisanda 12 bin 300 adet olarak gerçekleşmişti.

10 yıllık ortalamaya göre ilk 5 ayda toplam pazar 151 bin 700 adet iken, 2002 'de yüzde 70 azalarak 44 bin 300 oldu. Oto satışları ise 10 yıllık ortalamaya göre ilk beş ayda 121 bin 200 adet iken, 2002'de 20 bin 600 adet oldu.


Dünyanın en büyük BMW 'showroom'u


Kosifler Oto, dünyanın en büyük BMW, Mini, Land Rover satış ve satış sonrası hizmet kompleksini İstanbul-Bostancı'da açtı. Toplam otomobil satış cirosunun yaklaşık yüzde 1.4'ünü gerçekleştiren Kosifler Oto, Bostancı'da inşaa ettiği dünyanın ilk çok katlı, çok markalı satış ve satış sonrası kompleksinde hizmet vermeye başladı. 57 bin metrekarelik inşaat alanında kurulan Kosifler Oto Bostancı ve Ticaret Merkezi için 47 milyon euroluk yatırım yapıldı. 13 katlı Kosifler Oto Bostancı, bina ve proje olarak dünyanın büyük, çok katlı BMW kompleksi olmasının yanı sıra tasarımı ve inşaat kalitesiyle BMW AG tarafından da ödüllendirildi.


SOL ŞERİT


MOBILSOF A.Ş. trafik eğitimi konusunda duyulan ihtiyacın giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla oyun çekiciliğinde bir simülatör geliştirdi. Üç boyutlu sürücü eğitim simülatörü olan Trafikent, günün 24 saati, gerçekçi ve tehlikeden uzak bir ortamda trafik eğitimi fırsatı veriyor.

TOTAL ve ELF istasyonlarında Worldcard sahipleri, akaryakıt alışverişlerinde yüzde 2, market alışverişlerinde ise yüzde 3 ödül puanı kazanıyorlar. Aynı zamanda kartlarında birikmiş puanlarını kullanarak istasyonlardan indirimli ya da bedava akaryakıt alışverişi yapabiliyorlar.

GOODYEAR'dan yaz kampanyası... Goodyear tarafından düzenlenen ve 30 Haziran 2002 tarihine kadar sürecek ‘‘yaz kampanyası’’nda, tüm otomobil, minibüs, kamyonet ve 4x4 lastikler, yüzde 10 indirimli satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!