‘Yeni İstanbul’a yabancı akını

Güncelleme Tarihi:

‘Yeni İstanbul’a yabancı akını
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Avrupa Yeni Şehri projesine, Paris'in ünlü la Defense'ını kuran Lyonnoise Des Eaux-Suez şirketinden sonra, Fransız TF1 kanalının sahibi olan Bouygues de katıldı. Yeni kentin temelinin 1998 başında atılması bekleniyor. Kulislerde altyapı projelerinin Silivri bölgesinin toprak yapısına göre hazırlandığı konuşuluyor.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, İstanbul'un Avrupa Yeni Şehri Projesi, son dönemin en büyük yabancı sermaye yatırımı olarak gündeme girdi. Yaklaşık sekiz ay önce teşvik belgesi alan proje, bu süre içinde sürekli arsa spekülasyonlarıyla konuşuldu. Silivri veya yakın bölgelerinin toprak yapısına göre hazırlık yapıldığı konuşuluyor. Bu konuda son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Sessiz sedasız yürütülen projede temel atma töreni için hazırlıklar yapıldığı ve 1998 başında temel atma töreni için Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın davet edildiği belirtiliyor. 15 yılda tamamlanması planlanan 300 bin kişinin yaşayacağı ‘‘Avrupa Yeni Şehri’’nin maliyeti 25 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu bedelin 8.5 milyar dolarının kurulacak gayrimenkul fonları aracılığıyla finanse edilmesi öngörülüyor.

BÜYÜK KURULUŞLAR

Fransız Yeni Şehirler Ofisi ile Kent İmar Şehir Geliştirme A.Ş.'nin ortaklaşa başlattığı projeye üçüncü ortak olarak Fransa'nın en büyük teknoloji geliştirme şirketlerinden Lyonnoise des Eaux-Suez katıldı. Bu şirketin projenin gaz, elektrik, toplu taşıma, komünikasyon, enerji, atık madde, su gibi altyapı projelerinin uygulanmasından sorumlu olacak.

Konsorsiyuma, geçtiğimiz günlerde yine Fransa'nın en büyük gruplarından biri olan Bouygues Grubu da katıldı. Grup, inşaattan komünikasyona, gıdadan sinemaya kadar uzanan geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Konsorsiyuma ayrıca bir İngiliz, bir de yeni bir Fransız grubun daha katılacağı belirtiliyor.

Konsorsiyuma, ayrıca Türk ortakların katılması da gündemde. Türk ortakların özellikle arsa geliştirme konusunda aktif olacağı tahmin ediliyor. Projenin inşaasında görev alacak 20 kadar inşaat firmasını çatısı altında toplayan Türkiye Müteahhitler Birliği de üyeleri adına konsorsiyumda yeralmak istiyor.

İstanbul Avrupa Yeni Şehri projesinin en önemli bölümünü arsa temini oluşturuyor. Projenin yaklaşık 5 bin hektar, yani 50 milyon metrekarelik bir arazi üzerinde kurulması öngörülüyor. Arazinin temini için de kamulaştırma modeli düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!