Yeni hallere forklift planı

Güncelleme Tarihi:

Yeni hallere forklift planı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 07:00

AK Parti, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı hal yasası çalışmasında sona geldi. Çalışma ile İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlere kurulması planlanan yeni hallerde, yüklerin daha çok forkliftlerle yüklenip indirilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Meclis’te Hal yasasının bu yıl yasalaşması için son çalışmalar yapılırken, çalışmaya eklenmesi planlanan bazı maddeler üzerinde AK Parti’li milletvekilleri ve bakanlık arasındaki görüşme trafiği hızlandı. Edinilen bilgiye göre, düzenleme ile yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki artış ve üreticinin gelir kaybına yönelik bazı adımlar atılacak. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki fiyat artışlarının önlenmesine yönelik kurulması planlanan yeni hallerde, hamalların yanı sıra taşıma aracı olan forkliftlerin yoğun olarak kullanılması önerisinin masada olduğu öğrenildi. Bugüne kadar yapılan toplantılarda sebze ve meyvelerin daha çok forkliftler tarafından yüklenip indirilmesinin maaliyet açısından daha avantajlı olduğu önerisinin sunulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

FİYAT ARTIŞINA ETKEN

Hal toplantılarında sunulan öneriye gerekçe olarak ise, sebze-meyvedeki nakliye ve mazot giderinin gösterildiği öğrenildi. Hamallarda indirme ve bindirmede yüksek işçilik ücretlerinin son zamanlarda gündemde olduğu dile getirilirken, taşıma sırasında sebze, meyvede çürüme, bozulma, döküntü ve fire oranının çok yüksek olduğu belirtildi. Kurmaylar, bu örneklerin hallerde meyve sebze fiyatlarının daha artmasında etken olduğu savundu. Buna karşı forklift ile taşıma ve soğutuculu frikolu araç gibi örneklerin masada olduğunu dile getirdi. Soğutuculu frikolu araç için de bazı desteklerin verilmesi bekleniyor.

HAL SAYISI ARTMALI

Kurmaylar ayrıca saha çalışmasının yapılmasının ardından belirlenen illerde hal sayısını arttırması gerektiğini de savundu. Kurmaylar, “Esnafların kendi içinde birbirine ürün satmasını önlemek gerekiyor. Fiyatlar el değiştirerek artıyor. En temel sorunlardan birisi tüm gıda ürünleri son tüketiciler tarafından peşin alındığı halde ciddi vadeler konulması. Vadeye sınırlama getirilmesi gerekiyor. Özellikle ihtiyaç olduğu saptanan illerde hallerin büyük olması, TIR’ların rahat girmesi ve forkliftci araçlarla indirme bindirmenin yapılması hamaliye fiyatlarında etkili olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Çalışma ile kayıt sistemi ve giriş-çıkışlarla, üretici birlikleriyle alakalı problemlerle ilgili de adımların atılması bekleniyor. Üretici örgütlerinin bu kapsamda güçlendirilmesi ve ürünlere doğrudan taşınabilme kabiliyetinin kazandırılması planlanıyor. Üretici örgütlerinin haldeki diğer tüccarların sahip olduğu hak ve avantajlardan yararlanabilmesi amaçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!